Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 141 04.05.2011 10

12903-2005 (651, 642, 39)

Turun sosiaali- ja terveystoimen päivystyksen yhdistäminen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokseen 1.1.2012 alkaen

Tiivistelmä: -

Perla § 141

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa, terveyskeskuksen vastaava lääkäri Anne Santalahti 11.4.2011:

Turku ja ympäristökunnat nostivat 2000-luvun alussa keskusteluun mahdollisuuden keskitetyn päivystyksen järjestämisestä TYKS:n yhteyteen. T2-sairaalaan sijoitettavan perusterveydenhuollon päivystyksen suunnittelu alkoi vuonna 2005. Tilojen suunnitteluun liittyvä tarveselvitys käsiteltiin terveyslautakunnassa 11.1.2006 § 8. Terveyslautakunta päätti hyväksyä tarveselvityksen alueellisen perusterveydenhuollon päivystyksen sijoittamisesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin rakennuttamaan T2-sairaalaan. Lisäksi terveyslautakunta päätti, että tilatarve ko. hankkeessa on 1000m2 ja velvoitti samalla terveystoimen neuvottelemaan ympäristökuntien kanssa yhteispäivystykseen liittyvistä kysymyksistä.

Turun alueen yhteispäivystyksen ohjausryhmän ensimmäisessä kokouksessa 10.8.2007 linjattiin, että yhteispäivystyksen omistaja ja järjestäjä olisi yksi organisaatio. Linjauksella tavoiteltiin yhden oven periaatetta, jolloin perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito täydentävät toisiaan. Potilas saa yhdellä käyntikerralla mahdollisimman hyvän akuuttisairauden hoidon. Päivystyksen toiminnan tulee olla asiakaslähtöistä ja tarpeetonta potilaiden siirtelyä olisi vältettävä.  Sairaanhoidon päivystyksen ja sosiaalipäivystyksen yhteistyö todettiin lisäksi tarpeelliseksi. Suunnittelua on jatkettu em. linjausten pohjalta.

Turun edustajina yhteispäivystyksen ohjausryhmässä ovat toimineet virastopäällikkö Markku Suokas, sittemmin Riitta Liuksa, tulosaluejohtaja Anne Santalahti ja vanhuspalvelujen ylilääkäri Heikki Alanko.

T-sairaalan suunnittelussa on noudatettu uudenlaista ajattelua, joka perustuu hoitolinjoihin. Päivystyspotilaan hoito muodostaa yhden hoitolinjakokonaisuuden. Yhteispäivystyksen toiminta-alueiksi ovat muodostuneet:

- triage-alue

- ensihoidon alue

- sisätautien hoidon alue

- traumatologian alue

- kirurgisen hoidon alue

- neurologisen hoidon alue

- lastenhoidon alue

- yleislääketieteen hoidon alue

- mielenterveys- ja päihdehuollon hoitotilat

- yleislääketieteen tarkkailutila

Peruspalvelulautakunta käsitteli kokouksessaan 21.10.2009 § 428 tulevan T2-sairaalan yhteispäivystystä ja päivystystoiminnan sinne siirtymistä. Peruspalvelulautakunnalle tarkennettiin päivystyksen toimintamallin muotoutumista yhteispäivystykseksi, jossa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon toiminnat täydentävät toinen toisiaan ja toimivat yhden organisaation alaisuudessa muodostaen yhden toiminnallisen kokonaisuuden. Peruspalvelulautakunta päätti, että Turun terveyskeskuksen päivystystoimintojen siirto T2-sairaalaan toteutetaan esitetyn yhteispäivystyksen toimintamallin mukaisesti. Kyseisessä kokouksessa toiminnan omistajuuteen ei otettu kantaa.

T2-sairaalan rakentamisprojekti on useista syistä viivästynyt ja alkuperäinen aikataulu T2-sairaalan valmistumisesta vuonna 2011 on siirtynyt asteittain myöhemmäksi. Tämän hetkisen käsityksen mukaan T2-sairaala valmistuu joulukuussa 2012 ja on päivystystoimintojen osalta käyttöönotettavissa keväällä 2013. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin pyysi 31.10.2010 mennessä Turun sosiaali- ja terveystoimen lausuntoa siitä, millä aikataululla päivystystoimintojen hallinnollinen yhdistyminen Turun ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin osalta tulisi tehdä.

Turulla on toistaiseksi voimassaolevat sopimukset yöpäivystysyhteistyöstä seuraavien kuntien/kuntayhtymien kanssa: Kaarina-Piikkiön ktt ky, Naantalin ktt ky, Raisio, Maskun ktt ky, Mynämäki-Mietoinen, Härkätien ky, Länsi-Turunmaa (Parainen, Nauvo, Korppoo, Iniö, Houtskari), Paimio–Sauvo ktt ky, Velkua. Sopimusten irtisanomisaika on 6 kuukautta. Paras- yhteistyön puitteissa ko. kunnat ovat oikeuttaneet Turun neuvottelemaan päivystyksen hallinnollisesta siirrosta jo vuoden 2012 alusta ja siihen liittyvistä seikoista mm. kustannuksista.

Turku hoitaa tällä hetkellä terveyskeskuksen päivystyksen ja alueellisen yhteisyöpäivystyksen omalla hoitohenkilökunnallaan ja lääkärityövoima tulee kilpailutuksen perusteella Attendo MedOne Oy:ltä. Menossa on kilpailutuksen optiovuosi. Mikäli Turun terveyskeskuspäivystys jatkaisi toimintaansa omana toimintana 1.1.2012 jälkeen, pitäisi lääkärityövoiman osalta tehdä väliaikainen ratkaisu ennen lopullista siirtymistä T2-sairaalan tiloihin. Kilpailutuksen toteuttaminen vajaan puolentoista vuoden tarpeisiin olisi erittäin raskas prosessi. Lisäksi jos kilpailutuksen voittaisi joku muu kuin nykyinen toimija, olisi edessä lyhytaikaista palvelutarvetta varten uusi sopeutuminen uuteen yhteistyökumppaniin. Päivystyksen ottaminen reiluksi vuodeksi omaksi toiminnaksi ei ole lainkaan tarkoituksenmukaista, koska tällöin perusterveydenhuollon yksiköiden hyvä päiväaikainen toiminta ja lääkäreiden sitoutuminen tähän vaarantuisi.

Edellä olevilla perusteilla sairaanhoitopiirille vastattiin 26.10.10, että hallinnollinen yhdistyminen jo vuoden 2012 alusta olisi tarkoituksenmukaista. Asiasta sovittiin yhteisyöpäivystyskuntien ylilääkäreiden kesken syksyllä 2010. Toiminta tapahtuisi edelleen kahdessa toimipisteessä perusterveydenhuollon osalta Kunnallissairaalantie 20:n tiloissa ja erikoissairaanhoidon osalta TYKS:n nykyisen ensiapupoliklinikan tiloissa. Ko. järjestelystä saataisiin hyvää kokemusta kiinteästä yhteistyöstä. Se olisi hyvä välivaihe siirryttäessä uuteen toimintamalliin T2- sairaalaan.

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri on edennyt ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen perustamisessa siten, että perustettavan liikelaitoksen toimitusjohtajaksi 25.1.2011 sairaanhoitopiirin hallitus valitsi Päivi Luceniuksen. Sairaanhoitopiirin valtuusto käsitteli 12.4.2011 liikelaitoksen perustamista ja sen hallintoon liittyvän johtokunnan valintaa. Kuntien edustajiksi liikelaitoksen johtokuntaan on valittu Turusta palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen (varaedustajaksi tulosaluejohtaja Anne Santalahti ja talousjohtaja Jukka Laiho (varaedustajaksi resurssijohtaja Max Lönnqvist). Muiksi kuntien edustajiksi on valittu johtava ylilääkäri Katariina Korkeila Raisiosta, terveyspalveluiden johtaja Sara Sarjakoski-Peltola Salosta ja johtava ylilääkäri Sirpa Rantanen Liedon kunnasta. Sairaanhoitopiirin edustajat ovat sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen ja talousjohtaja Arja Pesonen.

Päivystyksen henkilöstön osalta on ollut käynnissä vuodesta 2010 lähtien toiminnallinen henkilöstövaihto TYKS:n ensiavun ja Turun terveyskeskuspäivystyksen välillä. Tämä on koettu erittäin hyödylliseksi ja toimintatapoja yhtenäistäväksi käytännöksi. Varsinaisia fuusioneuvotteluja päivystyksen osalta ei vielä ole käynnistetty. Alustavan kyselyn perusteella 90 % hoitohenkilökunnasta ovat halukkaita siirtymään tulevaan yhteispäivystykseen. Osalla mielipide on kuitenkin vielä epävarma siirtymisen suhteen. Päivystyksen nykyinen henkilökunta sisältää 1 osastonhoitajan, 31 sairaanhoitajaa, joista 9 on varahenkilöinä perustettuja, 5,5 perus- tai lähihoitajaa, 1 lääkintävahtimestari, 3 hoitoapulaista ja 2 toimistovirkailijaa. Lisäksi päivystyksessä työskentelee ostopalveluna Securitas Oy:ltä ympärivuorokautinen vartija, joka palvelee koko Mäntymäen sairaala-aluetta. Alustavien suunnitelmien mukaisesti Turun terveyskeskuspäivystyksestä siirtyisi tulevaan yhteispäivystykseen 27 vakanssia.

Perusterveydenhuollon kehittämishankkeen yhteydessä on vielä tarkemmin määrittelemättä henkilöstö, jolla saadaan päiväaikainen terveyskeskustasoinen akuuttitoiminta turvattua. Vuonna 2012, jolloin päivystys toimii vielä vanhoissa tiloissa, jätetään päivystyksen päiväaikaista toimintaa turvaamaan 1 sairaanhoitaja neuvontapuhelimeen, 1 sairaanhoitaja ja 1 terveyskeskuslääkäri vastaanottoon.

Päivystyksen hallinnollinen siirto Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirille vuoden 2012 alusta edellyttää tarkkaa kustannustietoa tulevasta toiminnasta. Sekä Turku että nykyisessä yöpäivystysyhteistyössä mukana olevat kunnat edellyttävät, etteivät kustannukset nouse hyväksyttävää korotusprosenttia suurempina vuonna 2012.

Nykyiset voimassaolevat sopimukset tulee irtisanoa tai sopia niiden siirrosta sairaanhoitopiirille 30.6.2011 mennessä.

Päivystyksen siirron kustannuksista ja kuntien (ml. Turku) vuoden 2012 veloitusperusteista on neuvoteltu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien edustajien kanssa 19.4.2011 ja saavutettu periaatteellinen yksimielisyys siitä, että toiminnan veloitusperusteet säilyvät muutamia pieniä poikkeuksia (mm. työnantajan sivukuluprosentti) samanlaisina kuin v. 2011. Lisäksi kustannustason nousu vastaa yleistä arviota kustannusten noususta vuodelle 2012. Lisäksi on yhteisesti todettu, että v. 2013 toiminnan siirtyessä uuteen T2-sairaalaan ja toimintatapojen (mm. hoitolinjat ja toiminnan laajennus) muuttuessa hinnoitteluperusteista ja kustannustasoista on sovittava erikseen.

Asia on ollut sosiaali- ja terveystoimen yhteistoimintaelimen käsittelyssä 18.04.2011.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 11.4.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian Lepän ehdotuksesta Rosenlöfin kannattamana yksimielisesti mm. alustavien selvitysten saamiseksi vuoden 2013 kustannustasoista.

Jakelu

tpvLiuksa Riitta
tpvLönnqvist Max
tpvPerälä Antti
tpvSantalahti Anne
tpvVirtanen Petri