Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 127 20.04.2011 17

4665-2011 (111)

Erityisasiantuntijan toimen perustaminen ja kahden vakanssin lakkauttaminen sosiaali- ja terveystoimessa

Tiivistelmä: -

Perla § 127

Tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola 11.4.2011:

SoTe-tieto –hankkeessa on v. 2007-2009 luotu perusta sosiaali- ja terveystoimen tietojen hallinnan kehittämiselle tietovarastoinnin pohjalta (DW). SoTe-tieto –hankkeella oli tiivistetysti kaksi päätavoitetta: sosiaali- ja terveyspalvelujen johtamisjärjestelmän (sopimusohjaus) kehittäminen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen strategisen ja operatiivisen johtamisen informaatiojärjestelmien parantaminen: sopimusohjauksen tarvitseman tiedon määrittäminen ja sen kokoaminen tietojärjestelmistä tietovarastoon (DW).

Tietovaraston kehittäminen aloitettiin toiminnan sisällön osalta ikäihmisten kotihoidon palveluista ja teknisten ratkaisuiden osalta käsitemäärittelyllä, tietovarastoinnin arkkitehtuurimäärityksillä ja tietovarastoinnissa yleisesti noudatettavien periaatteiden määrittelyllä. Tietovarastoinnin pohjalta lähtenyt raportoinnin kehittäminen on edennyt pilottivaiheestaan säännölliseen tuotantoon. Raportoinnissa on keskitytty aluksi säännöllisen OPTS -raportoinnin toteuttamiseen ja sen automatisointiin sekä mittariarkiston luomiseen.

Tietovaraston ja sen pohjalta tehtävän raportoinnin perusta on luotu, mutta sen tietopohja ja hyödyntämismahdollisuudet ovat vasta alussa. Tietovarastointi ei ole perustamisprojektin jälkeen valmis, vaan se on jatkuvaa toimintaa ja ylläpitoa sekä kehittämistä vaativa tehtäväkokonaisuus, jonka on pysyttävä toiminnan muutosten suhteen ajan tasalla. Tietovaraston nykyinen tietopohja sisältää vasta osan sosiaali- ja terveydenhuollon tietomassasta.

Tietopohjan laajentaminen edellä mainittujen sisältöalueiden sekä OPTS -raportoinnin ulkopuolelle käsittämään vielä puuttuvat tehtäväkokonaisuudet kuten mm. sosiaalityön ja kuntoutumispalveluiden sisällöt ja koko operatiivisen toiminnan tarvitseman raportoinnin on vielä merkittävä haaste. Myös raportoinnin ja tiedon käytettävyyden edelleen kehittämisessä riittää tehtävää.

Tietovarastoinnin ja raportoinnin kehittämistä on tehty pääosin hankerahoituksen turvin suurelta osin ulkopuolisella rahoituksella ja tilapäisjärjestelyin (STM: SoTe-tieto, KuntaIT: sosiaalihuollon tietojohtamishanke, KuntaIT: Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelutuotannon tietojohtamisen kehittämishanke, pilottiprojekti-Turku).

Tietovarastointi ja sen pohjalta tehtävä raportointi ei ole päättyvä projekti, vaan jatkuvaa työtä, joka vaatii resursseja, sekä henkilöstö että määräraharesursseja.

Ottaen huomioon sosiaali- ja terveystoimen organisaation koon ja merkityksen koko kaupungin taloudessa ja myös kaupungin tietohuollon kehittämisessä (sosiaali- ja terveystoimi on toiminut kaupungin tietovarastointihankkeen pilottina) ei ole toivottavaa, että jatkuvaa kehittämistyötä tehdään tilapäisjärjestelyillä. Henkilöstösuunnittelussa on ennakoitu lähivuosina tapahtuvat eläköitymiset ja sitä kautta syntyvät merkittävät osaamisvajeet. Henkilöstörakennetta ja osaamista pyritään systemaattisesti kehittämään vastaamaan tämänhetkisiä ja tulevaisuuden osaamistarpeita.

Edellä olevan perusteella esitän erityisasiantuntijan vakinaisen työsopimussuhteen perustamista vastaamaan ja koordinoimaan tietovarastoinnin ja raportoinnin kehittämistä sosiaali- ja terveystoimessa. Erityisasiantuntijan tehtäviin kuuluvat:

Erityisasiantuntijan kelpoisuusehdoksi esitän soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja hyvää osaamista sekä kokemusta tietojohtamisen kehittämisestä, tehtäväkohtaiseksi palkaksi esitän 3.680 €/kk.

Liite 1Esitys vakanssin perustamisesta ja kahden vakanssin lakkauttamisesta

Esityksen vaikutus työvoimaan on + - 0, mikäli tehtävään valitaan tietovarastoinnin ja raportoinnin kehittämishankkeessa toiminut tilapäinen erityisasiantuntija. Esityksen nettovaikutukset edellä mainituin edellytyksin ovat vuositasolla 4.483 € ja kuluvana vuonna 2.646 €.

Sosiaali- ja terveystoimessa on käyttämättä ruokahuoltopäällikön virka (300023) ja pääkassanhoitajan toimi (270201), jotka voidaan samalla lakkauttaa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 14.4.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle liitteessä 1 mainitun vakanssin perustamista ja kahden vakanssin lakkauttamista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 127
Liite 1:Esitys vakanssin perustamisesta ja kahden vakanssin lakkauttamisesta