Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 118 20.04.2011 8

4356-2011 (451)

Kehitysvammaisten asumispalvelujen rakennemuutosta tukevat tila- ja henkilöstöratkaisut

Tiivistelmä:

Vammaispalvelujen tavoitteena on järjestää riittävät ja asiakaslähtöiset asumispalvelut kehitysvammaisille henkilöille. Tavoitetta toteutetaan muun muassa asumispalvelujen rakennemuutosta tukevilla toimenpiteillä.

Perla § 118

Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre 11.4.2011:

Asumispalvelujen tarve

Turussa asuu noin 900 henkilöä, joilla on kehitysvammadiagnoosi. Aikuisista, yli 18 -vuotiaista kehitysvammaisista noin 240 henkilöä asuu vanhempiensa luona. Paletin kuntoutustyöryhmässä on arvioitu, että 1-5 vuoden sisällä 60 henkilöä tulee tarvitsemaan asumiseen liittyviä palveluja, josta 10 kiireellisesti. Lisäksi on arvioitu, että laitoshoidosta siirtyy asumispalveluihin vuosina 2011-2015 yhteensä 40-50 asiakasta.

Kehittämistavoitteet

Palvelurakenteen ja laitoshoidon vähentämisen suuntauksiin vaikuttavat 26.8.2010 julkaistu Suomen vammaispoliittinen ohjelma (STM julkaisuja 2010:4), valtioneuvoston periaatepäätös 21.1.2010 kehitysvammaisten asumisen järjestämiseksi sekä Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän raportti ”Kehitysvammaisten asumisen alueellinen suunnitelma” (2010). Lisäksi peruspalvelulautakunta on 5.5.2010 § 158 hyväksynyt Kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteet vuosille 2010–2016. Yhteenveto ohjelmien ja päätöksien sisällöstä on oheismateriaalina.

Oheismateriaali 1Yhteenveto kehitysvammahuollon palvelurakenteen muutosperiaatteista

Lyhytaikaishoidon ja uuden ryhmäkodin tilat

Sosiaalilautakunta on kokouksessaan 12.9.2007 § 1207 käsitellyt korvaavien tilojen etsimistä Koskikodin toiminalle ja päättänyt, että vammaisten henkilöiden lyhytaikaishoidon uudelleenjärjestelyihin ryhdytään. Koskikodille ei ole tähän mennessä löytynyt korvaavia tiloja. Koskikodissa on kahdeksan paikkaa ympärivuorokautiseen lyhytaikaishoitoon, jota käyttää tällä hetkellä noin 90 perhettä. Tilat ovat ahtaat eivätkä ne ole kaikilta osin esteettömät.  Palotarkastajan ja terveystarkastajan lausuntojen mukaan tilat eivät vastaa nykyajan vaatimustasoa. Lisäksi lyhytaikaishoitoa käyttävien perheiden määrä on koko ajan lisääntynyt eikä esim. viikonloppuisin pystytä järjestämään hoitoa perheiden tarvetta vastaavasti.

Lännen YH -Asunnot Oy rakentaa Turkuun Helsinginkadulle lähelle Aurajokea Kotosalla vuokra-asuntoja lähinnä ikääntyvien tarpeisiin. Turun Kuunari –niminen kohde valmistuu todennäköisesti huhtikuussa 2012. Rakenteilla olevissa taloissa on mahdollista toteuttaa myös ryhmäasumista, josta on neuvoteltu Vammaispalvelujen yksikön ja Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kanssa. Tiloja on suunniteltu yhdessä lyhytaikaishoidon ja asumispalvelujen tarpeisiin. Ryhmäasumisen tiloiksi on erotettu yhdestä talosta 2. ja 3. kerros, joista 3. kerroksen käyttöönotosta erityishuoltopiirin valtuusto on jo tehnyt päätöksen 26.11.2010. Toiseen kerrokseen on suunniteltu tilat Koskikodin korvaaviksi tiloiksi sekä uudelle 10–paikkaiselle ryhmäkodille. Näillä tiloilla lyhytaikaishoidon paikkamäärää saataisiin nostettua kymmeneen paikkaan.

Tilojen kokonaispinta-ala on 530 m², mikä pitää sisällään lyhytaikaishoidon asukashuoneet sekä lyhytaikaishoidon ja ryhmäkodin keittiö- ja ruokailutilat, yhteiset olohuoneet ja kaikki henkilökunnan tilat. Tilaliikelaitoksen mukaan vuokrattava neliömäärä ja vuokrahinta 10,58 €/m² on esitettyyn palvelukokonaisuuteen nähden hyvin kohtuullinen eikä ylitä Tilaliikelaitoksen johtokunnan valtuuksia hyväksyä vuokraus. Yhteistyö Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kanssa ja Koskikodin ja asumispalveluiden toimintojen läheinen yhteys tuo toiminnallisia hyötyjä.

Ryhmäkodin asuntojen koko on noin 25 m² ja vuokra on noin 360 €/kk. Asukkaille vuokra on kohtuullinen, koska kohde on saanut korkotuettua lainarahaa. Ryhmäkodin asukkaat olisivat ikääntyviä kehitysvammaisia henkilöitä, jotka muuttaisivat asuntoihin lapsuudenkodeistaan ja laitoshoidosta. Kohteen ympäristö ja piha-alueet on suunniteltu esteettömiksi ja pihalle tulee myös lasten käyttöön suunniteltu alue.

Henkilöstö

Lyhytaikaishoidon osalta henkilöstö tulee siirtymään Koskikodista nykyisiin tiloihin. Lyhytaikaishoidon paikkamäärän lisääminen kahdella paikalla ja 10-paikkaisen ryhmäkodin osalta henkilöstöä tarvitaan lisää vähintään seitsemän lähihoitajaa. Seitsemän lähihoitajan kustannukset vuositasolla olisivat noin 255.140 €/vuosi. Esitetty toimintamalli ja tilaratkaisut mahdollistavat henkilökunnan tehokkaan käytön. Esimiesresursseja ei lisätä ja yöhoito pystytään hoitamaan yhdellä hoitajalla. Lisäksi samassa talossa työskentely luo uusia yhteistyömahdollisuuksia erityishuoltopiirin kanssa niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin osalta.

Laitoshoidon vähentäminen merkittävästi tulevina vuosina edellyttää myös kaupungin oman toiminnan lisäämistä. Muut suuret kaupungit ovat perustaneet tai ovat lähivuosina perustamassa useita kunnan omia asumisyksiköitä palveluntuottajilta hankittujen palvelujen lisäksi. Tässä esitetty ratkaisu on tilojen, henkilöstön ja koko palvelukokonaisuuden kannalta tehokkain ja edullisin vaihtoehto palvelurakennemuutoksen toteuttamiseksi. Mikäli 12 paikkaa ostettaisiin kilpailutetuilta palveluntuottajilta, olisivat kustannukset huomattavasti korkeammat.

Esitämme, että Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi luopuu Koskikodin tilojen käytöstä Kuunarin palvelutalon valmistuessa keväällä 2012. Tilaliikelaitokselle esitetään korvaavien tilojen vuokraamista (530 m²) Lännen YH-Asunnot Oy:ltä hintaan 10,58 €/m2/kk. Ryhmäkodin asuntojen osalta Lännen YH-Asunnot Oy vuokraa asunnot vammaispalvelujen yksikön valitsemille asiakkaille.

Yhteensä 12 uuden paikan osalta palvelujen toteuttaminen kaupungin omana toimintana vaatii seitsemän lähihoitajan vakanssin perustamista. Vakanssien perustaminen ja palvelun tuottaminen tässä esitetyllä mallilla on kustannustehokkain vaihtoehto. Esitämme, että seitsemän lähihoitajan vakanssin perustamista esimerkiksi olemassa olevien vakanssien nimikemuutoksilla aletaan valmistella.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 11.4.2011:

Esitän, että

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 12.4.2011:

Kehitysvammaisten palvelurakenteen kehittämisen sopimuksiin perustuvana päälinjana on laitosasumisen vähentäminen ja palveluasumisen lisääminen. Pyrkimyksenä on asiakaslähtöinen ja kustannustehokas prosessi. Tavoitteena on vähentää laitoshoidon käyttöä samalla kun perustetaan vanhempiensa luona asuville kehitysvammaisille nuorille uusia palveluja.

Asumispalveluiden tarve on suuri. Suurin osa palveluista hankitaan nykyisin kuntayhtymiltä ja yksityisiltä palveluntuottajilta, viimeksi mainitut palvelut kilpailutettiin vuoden 2010 aikana. Markkinoiden tasapainottamiseksi kaupungin oman toiminnan kehittäminen ja lisääminen tässä tilanteessa on tärkeätä, vaikka siitä aiheutuu henkilöstölisäyksiä.

Ryhmäkotimuotoisen asumispalvelun liittäminen lyhytaikaishoitoyksikön ja Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin palvelujen yhteyteen tuo monia hyötyjä palvelujen tarvitsijoille.

Hanke on sosiaali- ja terveystoimen strategisen palvelusopimuksen linjausten mukainen.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 14.4.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHuurre Birgitta
tpvJuvonen Jukka
tpvKiiski Kaisa
tiedKuusela Maisa