Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 123 20.04.2011 13

4589-2011 (002, 46)

Selviämisasemapaikkojen hankkiminen A-klinikalta

Tiivistelmä: -

Perla § 123

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 6.4.2011:

Turun kaupungin yhdistetyn mielenterveys- ja päihdeohjelman päätavoitteisiin kuuluu hoitoketju- ja poikkihallinnollinen yhteistyö sekä korjaavien palveluiden kehittäminen.

Valtakunnallisen päihtyneiden kiinniottamista, kuljettamista, kohtelua ja hoitoa selvittäneen työryhmän suositukset ja yhteispäivystykseen siirtyminen lisäävät selviämisasemapaikkojen tarvetta.

Tällä hetkellä aikuisten selviämisasemapalveluita tarjotaan Sillankorvan yksikössä, minkä lisäksi päihtyneitä kuljetetaan poliisin suojiin ja päivystykseen, vaikka hoidon tarve ei sitä edellyttäisi. Poliisin säilöön tulisi suositusten mukaan toimittaa vain aggressiiviset asiakkaat.

Tuoreen päihdepalvelujen kokonaissuunnitelman (Perla 23.3.2011 § 97) yksi kehittämiskohteista on aikuisten selviämishoidon yhdistäminen osaksi katkaisuhoitoaseman palvelua.

A-klinikan Länsi-Suomen palvelualue on suunnittelemassa selviämisasemaa Turun katkaisuhoitoaseman yhteyteen. Useilla alueen kunnilla on jo A-klinikan kanssa ostopalvelusopimus, joka kattaa myös selviämisasemapalvelut. Nämä palvelut tuotetaan tällä hetkellä Salon toimipisteessä. Turun selviämisasemasta on tarkoitus tehdä seutukunnallinen, kaikille ympäristökunnille palveluja tarjoava yksikkö.

Sosiaali- ja terveystoimella on voimassa oleva ostopalvelusopimus A-klinikan kanssa katkaisu- ja poliklinikkapalveluista. Selviämisasemapalveluiden liittäminen kiinteäksi osaksi sopimukseen ja palvelujen saaminen katkaisuaseman yhteydessä, takaisi asiakkaille katkeamattoman hoitoketjun ja antaisi mahdollisuuden puuttua ongelmiin varhaisemmassa vaiheessa.

A-klinikan arvion perusteella selviämisaseman kokonaisvuosikustannukset olisivat n. 285.000 euroa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 13.4.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta valtuuttaa sosiaali- ja terveystoimen käynnistämään neuvottelut selviämisasemapalveluiden liittämiseksi A-klinikan ja Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen väliseen sopimukseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuusela Maisa