Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 113 20.04.2011 3

2128-2011 (011)

Kotihoidon tiekartta

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallituksen hallintojaosto ovat edellyttäneet että kotihoidon kehitystyöstä laaditaan ns. tiekartta. Vanhuspalvelujen tulosalueella on laadittu kotihoidon tiekartta vuosille 2009-2013. Tiekartassa konkretisoidaan ikääntymispoliittisessa strategiassa asetettuja tavoitteita yksilöimällä kotihoidon menestystekijät ja aikataulutetut konkreettiset toimenpiteet.

Perla § 113

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen 8.4.2011:

Turun kaupungin vanhuspalvelujen kehittäminen perustuu ikääntymispoliittisen strategian sisältämiin linjauksiin. Vanhuspalvelujen tulosalueella on toteutettu strategian mukaista palvelurakennemuutosta nopeutetussa aikataulussa. Tämä on merkinnyt erittäin voimakasta laitoshoidon vähentämistä, jota korvaamaan on vähäisessä määrin lisätty tehostettua asumispalvelua. Suurimmat asiakas- ja palvelulisäykset on strategian mukaisesti suunniteltu kotihoitoon.

Sekä kaupunginvaltuusto vuoden 2011 talousarviokäsittelyn yhteydessä että kaupunginhallituksen hallintojaosto on edellyttänyt sosiaali- ja terveystoimien laativan kotihoidon kehittämistyölle aikataulutetun tiekartan seuraaville vuosille.

Vanhuspalvelujen tulosalueella on valmisteltu aikataulutettua kotihoidon kehittämissuunnitelmaa (tiekarttaa) vuosille 2009-2013. Tiekartassa konkretisoidaan ikääntymispoliittisessa strategiassa asetettuja tavoitteita yksilöimällä kotihoidon menestystekijät ja aikataulutetut konkreettiset toimenpiteet.

Kotihoidon muutosprosessissa on kysymys pitkäjänteisestä kehittämistyöstä, jossa seuraava vaihe rakentuu aina edeltäville toimenpiteille. Tästä syystä tiekarttaan on koottu keskeiset kehittämishankkeet jo SoTe-organisaation käynnistymisestä lähtien.

On lisäksi huomioitava, että koko tulosalueen toiminnan kehittämisen kannalta eri kehittämistoimenpiteet on aikataulutettava ja sovitettava muuhun vanhuspalvelun kenttään.

Tiekartta sisältää runsaasti toimenpiteitä jotka tulevat aikanaan edellyttämään peruspalvelulautakunnan erillisiä päätöksiä, osittain on kysymys puhtaasti operationaalisen toiminnan johtamisesta ja kehittämistyöstä.

Peruspalvelulautakunta käsitteli kotihoidon tiekarttaa kokouksessaan 1.3.2011. Tuolloin käydyssä lähetekeskustelussa lautakunta edellytti jatkotyöskentelyssä seuraavia asioita:

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedokseen kotihoidon aikataulutetun kehittämissuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa Anne Rauhala.

Jakelu

tpvVirtanen Petri