Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 126 20.04.2011 16

2064-2011 (111)

Palvelurakennemuutoksen edellyttämät henkilöstörakennemuutokset kotihoidossa

Tiivistelmä: -

Perla § 126

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen ja kotihoidon johtaja Anne Rauhala 24.2.2011:

Ikäpoliittisen strategian mukaisesti Turun vanhustenhuollossa on pyritty suuntaamaan painopistettä kotihoitoon. Palvelurakennemuutosta on toteutettu vähentämällä laitoshoitoa, mikä tuo lisävaatimuksia sekä kotihoidon määrälle että laadulle. Säännöllisen kotihoidon piirissä olevien asiakkaiden määrä tulee kasvamaan edelleen ja asiakkaiden saaman palvelun tulee olla riittävää ja oikeanlaista, jotta ympärivuorokautiseen hoitoon siirtymistä voidaan myöhentää.

Kotihoidon asiakkaiden toimintakyky ja kuntoisuus laskevat samalla kun monisairaiden asiakkaiden määrä lisääntyy. Tämä edellyttää kotihoidon henkilöstörakenteelta erityistä painopistettä hoidolliseen osaamiseen.

Turun kotihoidon henkilöstön ammattirakenne on varsin poikkeava muiden suurten kuntien kotihoidon henkilöstörakenteesta. Toisin kuin muissa kunnissa Turussa on paljon kotiavustajia vakituisissa toimissa. Nykytilanteeseen nähden kotihoidon henkilöstöltä varsin usein edellytetään laajempaa hoidollista osaamista. Peruskotihoidon henkilöstörakenne koostuu sairaanhoitajista (62), lähihoitaja/perushoitajista (265), hoitajista (16), kodinhoitajista (105) ja kotiavustajista (112). Muissa kunnissa ei yleensä ole kotiavustaja -nimikettä enää käytössä vaan lähes kaikki kotihoidon työntekijät ovat lähihoitajia.

Kotihoidossa on nyt vapautunut 17 kotiavustajan ja 1 hoitoapulaisen toimi. Nyt peruspalvelulautakunnalle esitetään ko. vakanssien lakkauttamista ja niiden tilalle perustettavaksi 2 sairaanhoitajan tointa ja 16 lähihoitajan tointa. Lisäksi esitetään 5 kodinhoitajan ja 6 hoitajan nimikkeen muuttamista lähihoitajaksi.

Hoitotyöhön liittyvän kehittämistyön kokonaisuus on vaatinut kotihoidolta erityisiä ponnistuksia. Turvallisen lääkehoidon varmistaminen ja hoitotyön osaamisen kehittäminen ja ylläpitäminen ovat olleet keskiössä ja jatkossakin kotihoidon onnistumisen kannalta tärkeässä roolissa. Kotihoidon toimintakentän laajuus (lähes 3000 säännöllistä kotihoidon asiakasta) ja yksilöllisen hoitotyön vastuullisuus edellyttää osaavan hoitotyön vahvistamista ja seurantaa. Kotihoidossa hoitotyötä on koordinoitu osastonhoitajan vakanssilla, mikä nimike ei vastaa toimenkuvan sisältöä. Hoitotyön kehittämisen suunnittelija kerää ja analysoi hoitotyön osaamistarpeita ja näiden perusteella suunnittelee ja toteuttaa henkilöstön koulutusta, työn tukemista ja kehittämistä yhdessä kotihoidon johtoryhmän ja tutkimus- ja kehittämisyksikön kanssa. Peruspalvelulautakunnalle esitetään nyt ko. osastonhoitajan vakanssin muuttamista hoitotyön asiantuntijaksi.

Omaishoidon tukeen siirrettiin sosiaalikeskuksen vakansseista neljä avopalveluohjaajaa (358004, 358009, 358010, 358022) hoitamaan omaishoidon tuen ohjausta, päätöksentekoa ja omaishoitajien tukemistyötä. Nimike ei kuvaa heidän nykyistä tehtäväänsä. Ko. avopalveluohjaajien nimikkeet tulee muuttaa omaishoidonohjaajiksi.

Esityksen kustannusvaikutus on kokonaisuudessaan 72.800 euroa vuositasolla ja vaikutus työvoimaan 0.

Nyt esitettävien nimikemuutoksien kustannusvaikutukset sisältyvät kotihoidon vahvistettuun talousarvioon 2011.

Liite 1Nimikemuutosesitykset

Liite 2Toimien perustamiset ja lakkauttamiset

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa toteutetaan liitteessä 1 esitetyt nimikemuutokset ja liitteessä 2 esitetyt toimien perustamiset ja lakkauttamiset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 126
Liite 1:Nimikemuutosesitykset
Liite 2:Toimien perustamiset ja lakkauttamiset