Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 108 23.03.2011 23

3047-2011 (111)

Vakanssien perustaminen sosiaali- ja terveystoimeen Lakkatien erityislastenkotiin

Tiivistelmä: -

Perla § 108

Vs. tulosaluejohtaja Tarja Salonius ja vs. toimistopäällikkö Marja Sarmasto 16.3.2011:

Lakkatien erityislastenkotiin esitetään perustettavaksi 1.8.2011 alkaen kolme sairaanhoitajan, yksi vastaavan ohjaajan, kahdeksan ohjaajan ja yksi talousapulaisen vakanssi. Vakanssien perustamiset sisältyvät peruspalvelulautakunnan 15.12.2010 § 404 käsiteltyyn sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2011 henkilöstösuunnitelmaan.

Sosiaalilautakunta hyväksyi 2.12.2008 § 1366 esityksen, jonka pohjalta Lakkatien erityislastenkodin tarveselvitys laadittiin. Lakkatien erityislastenkodin uudisrakennus ja sen uusi osasto valmistuu aikataulun mukaisesti 1.6.2011 ja sen uusi osasto otetaan käyttöön 1.8.2011.

Lastensuojelulain (59 §) vähimmäismitoitus on huomioitu vakanssien määrässä. Työvoiman määrässä on huomioitu, että Lakkatien lastenkoti on jatkossa ainoa erityislastenkoti Turussa ja sinne sijoitettavat lapset ovat erityislapsia.

Uusi Lakkatien lastenkoti on 18 -paikkainen ja siinä on kaksi osastoa. Ottaen huomioon edellä mainittu, esitetään Lakkatien erityislastenkodin uuden osaston käynnistämisen vaatimien 13 uuden toimen perustamista. Uusien vakanssien aiheuttamat palkkakulut on huomioitu vuoden 2011 budjetissa. Työtehtäviä ei ole mahdollista hoitaa hallintokunnan nykyisillä henkilöstövoimavaroilla eikä työtehtävien uudelleenjärjestelyillä.

Liite 1Esitykset vakanssien perustamisesta

Uusien vakanssien perustamisen kustannusvaikutus on 185.666 € kuluvana vuonna ja vuositasolla 445.597 €. Työvoiman muutos kuluvana vuonna, mikäli vakanssit perustetaan ja otetaan käyttöön 1.8.2011, on + 5,4.

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen 14.3.2011:

Puollan sosiaalityön tulosalueen esitystä. Esitys noudattaa peruspalvelulautakunnan lastensuojelun kehittämistä koskevaa päätöstä 8.12.2010 § 356 ja on sopimusten mukainen.

Lakkatien erityislastenkodin uudisrakennuksen investointipäätöksen perusteluissa todetaan, että lastenkotiin tulevan kolmannen osaston vaatima henkilöstö järjestetään sisäisin siirroin Sijaishuollon kehittämistyöryhmän esityksessä (Perla 17.2.2010 § 48) Lakkatien lastenkodin uudisrakennuksen käyttöönoton vaatima henkilöstön siirtotarve oli huomioitu. Peruspalvelulautakunnan päätös ei kuitenkaan sisältänyt pienten lastenkotiyksikköjen sulkemista, mikä oli henkilöstön siirtymisen edellytyksenä. Vuoden 2010 aikana sijaishuollon kehittämisessä päädyttiin kaikkien kaupungin omien lastenkotien säilyttämiseen (Perla 8.12.2010 § 356) ja näin henkilöstön siirtoihin muista lastenkodeista Lakkatien erityislastenkotiin ei ollut mahdollisuutta. Valittu lastensuojelun kehittämisen etenemistapa tähtää strategisen palvelusopimuksen mukaiseen laitoshoidon vähentämiseen, mutta nyt lastensuojelun laitospalvelujen ostoja vähentämällä. Palvelurakenteen muutokseen liittyvä tavoite sijaishuollon kustannusten kasvun katkaisemisesta ja useamman vuoden tähtäimellä kääntymisestä laskuun on mahdollista saavuttaa myös tällä lähestymistavalla.

Esityksen asiakasvaikutukset:

Lakkatien uusi osasto säilyttää Turun omien erityislastenkotipaikkojen määrän ennallaan Mäntymäen perhekeskuksen siirtyessä kokonaan vastaanottokäyttöön. Vaikka lainsäädännössä ollaan asettamassa perhehoito ensisijaiseksi muihin sijaishuollon hoitomuotoihin nähden, on tärkeää, että kaupungilla on myös omia vaativan hoidon sijoituspaikkoja. Näin lapsille ja perheille voidaan turvata lastensuojelulain edellyttämä mahdollisuus yhdenpitoon ja kasvuympäristön pysyvyyteen myös huostaanoton aikana.

Esityksen henkilöstövaikutukset:

Esitys lisää sosiaali- ja terveystoimen vakansseja 13:lla. Sosiaali- ja terveystoimi on selvittänyt mahdollisuudet henkilöstön sisäisiin siirtoihin.

Esityksen talousvaikutukset:

Huostaanotetun lapsen sijoituksen perusteena on aina hänen yksilöllinen hoitotarpeensa. Mikäli kaupungilla ei ole omia erityislastenkotipaikkoja, vastaavantasoinen hoito tulee hankittavaksi ostopalveluna lapsen sitä tarvitessa. Lakkatien erityislastenkodin lisäpaikat vähentävät ostopalvelutarvetta. Erityslastenkotitasoisten sijaishuollon ostopalvelujen vuorokausihinnat vaihtelevat 250-500 €:n välillä. Keskimäärin lapsen hoidon vuotuinen kustannus vaihtelee n. 70.000 €:n ja 140.000 €:n välillä (hoitopäivien määrä 276 vrk/v, Kuusikko 2009). Palkkauskustannus on kokonaistaloudellisesti perusteltu ja se sisältyy sosiaalityön tulosalueen talousarvioon vuodelle 2011.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 17.3.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että sosiaali- ja terveystoimeen perustetaan liitteessä 1 mainitut vakanssit. Vakanssien tehtäväkohtaisia palkkoja määriteltäessä tulee ottaa huomioon 1.5.2011 yleiskorotus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 108
Liite 1:Esitykset vakanssien perustamisesta