Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 59 01.03.2011 5

12943-2010 (041)

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen toiminnan määrällisten tavoitteiden seuranta 1.1- 31.1.2011

Tiivistelmä: -

Perla § 59

Sosiaali- ja terveystoimi, ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist, palvelujohtaja Sirpa Kuronen, palvelujohtaja Maisa Kuusela ja palvelujohtaja Seija Arve 18.2.2011:

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen toiminnan laajuus ja resurssit osion toimintamittareita seurataan kuukausittain.

Liite 1OPTS:n toteuma 1.1.-31.1.2011 tulosalueittain ja ydinprosesseittain

Vs. tulosaluejohtaja Merja Niinimäki:

Sosiaalityön tulosalueella seurattavia toimintalukuja on joiltakin osin muutettu vuoden vaihteessa seurannan automatisoimiseksi. Kaikilta osin vertailu esim. vuoden 2010 tammikuuhun ei ole näin mahdollista. Sosiaalityön tulosalueen toimintaluvut vastaavat pääosin tavoitteita.

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti:

Perusterveydenhuollon terveysasemien toimintaluvut ovat tammikuussa 2011 huomattavasti pienemmät kuin tammikuussa 2010, koska silloin toteutettiin H1N1-influenssarokotukset  eli  pandemia- rokotukset terveysasemilla ja neuvoloissa. Kaikkiaan tammikuussa 2010 tehtiin yli 15.000 kontaktia rokotustoiminnan puitteissa. Tämä huomioiden toiminta on muuten vuoden 2010 tasolla, joskin päivystyskäyntejä on toteutunut kaikissa ikäikäryhmissä hieman viime vuotta enemmän.

Erikoissairaanhoito, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen:

Erikoissairaanhoidon toimintaluvut ovat tammikuussa olleet vuoden 2010 tasoa. Tämä vastaa tavoitteita.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen:

Kuntoutumispalveluiden kokonaistuotanto on tammikuussa hieman korkeampi kuin vuonna 2010 vastaavaan aikaan ja vastaa tavoitteita.

Nuorten ja vanhusten prosessissa luvut on jonkin verran pienempiä kun taas työikäisten kohdalla luvut ylittävät edellisen vuoden tason, mutta muutokset selittyvät kausivaihtelulla.

Tulosyksiköt ylittävät tuotantotavoitteensa tammikuussa yksikkökohtaisten tuotantolukujen vaihdellessa 8,4 %:stä 11,5 %:een.

Vanhustenhuolto, tulosaluejohtaja Sari Ahonen:

Vanhuspalvelujen tulosalueen toiminnan seurannassa korostuvat palvelurakennemuutoksen toteutumisen seuranta. Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen määrälliset tavoitteet on laadittu kuvaamaan tämän tavoitteen toteutumista.

Palvelurakenteen toteumaa on tarkasteltava ikääntymispoliittisen strategian ja valtakunnallisen laatusuosituksen mukaisesti 75 vuotta täyttäneiden turkulaisten palvelunkäytöllä suhteessa 75 vuotta täyttäneeseen väestöön.

Ikäryhmittäinen väestölaskenta valmistuu myöhemmin keväällä, mutta tässä vaiheessa on käytettävissä ns. ennakollisen väestölaskennan luvut. Näiden lukujen valossa tammikuussa tilanne on seuraava:

  Peittävyystavoite Toteutuma tammikuussa
Kotihoito 14,0 % 14,07 %
Omaishoidontuki 4,5 % 2,51 %
Laitoshoito 6,5 % 6,91 %
Tehostettu palveluasuminen 3,8 % 3,51 %

Kotihoidon peittävyyden, laitoshoidon määrän ja tehostetun palveluasumisen määrän suhteen voidaan todeta, että huomioiden tulevat, tiedossa olevat muutokset (mm. Luolavuoren vanhainkodin lopettaminen ja ylimääräisten lisäpaikkojen purku Kaskenlinnan sairaalasta maaliskuun lopussa sekä tehostetun asumispalvelun paikkamäärän lisäys huhtikuun alussa), on tavoitteet vuoden 2011 aikana mahdollista saavuttaa.

Kotihoidon osalta on todettava, että tavoite 75 vuotta täyttäneiden asiakkaiden palvelujen peittävyydelle on jo saavutettu, kuitenkin samalla on myös todettava, että asiakaskunnan jakautuminen eri palveluluokkiin ei ole vielä tavoitteen mukaista. Tämä edellyttää lisäresurssointia kotihoidon henkilöstöön, joka osittain tulee tapahtumaan Luolavuoren vanhainkodin toiminnan päätyttyä sisäisinä siirtoina vanhuspalvelujen tulosalueen sisällä ja lautakunnan tammikuussa päättämien virkaesitysten toteutumisen myötä.

Omaishoidon tuen kohdalla on nähtävissä suurin ero toteuman ja tavoitteen välillä. Koska omaishoidon tuesta ei ole tehty lainkaan kielteisiä päätöksiä määrärahatilanteeseen perustuen, tulee tavoitetason saavuttaminen olemaan erittäin haasteellista, joskin kehitys on ollut oikean suuntaista.

Vanhuspalvelujen tulosalueen asiakkaista alle 65 vuotiaita on erityisesti omaishoidontuen asiakkaista merkittävä osa (noin kolmannes) ja säännöllisen kotihoidon asiakkaista noin 10 %. Ympärivuorokautisessa hoidossa työikäisten määrä on pienempi, osuus on kuitenkin kasvava.

Geriatrisen sairaalahoidon tavoitteissa vuodelle 2011 näkyy Geriatrisen arviointiyksikön laajentaminen kuudella hoitosijalla. Tämä tulee tapahtumaan maaliskuun aikana, joten tammikuun suoritteissa ei vielä laajennuksen vaikutusta ole nähtävissä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että strategian sisältämät palvelurakenteen tavoitetasot on pääosin mahdollista toteuttaa vuoden 2011 aikana. Huomioitava on kuitenkin, että väestön ikääntyessä tavoitetasoissa pysyminen tulee edellyttämään lisäresurssointia tulevinakin vuosina. Lisäksi jonotilanteiden kiristyminen ennen kaikkea sairaanhoitopiirin ja oman terveydenhuollon välillä edellyttää vanhuspalvelujen tavoitetason riittävyyden jatkuvaa arviointia.

Työterveyshuolto, tulosaluejohtaja Lassi Pakkala:

Työterveyshuollon toimintaluvut ovat tammikuussa 2011 vastanneet vuoden 2010 tasoa, mikä vastaa vuodelle 2011 asetettuja tavoitteita.

Ympäristöterveydenhuolto, va. tulosaluejohtaja Liisa Palmu:

Ympäristöterveydenhuollon toimintaluvut ovat tammikuussa olleet vuoden 2010 tasoa ja vastaavat tavoitteita. Terveysvalvonnan toimintaluvut ovat suoritteiden kirjaamisen viiveestä johtuen aina hieman jäljessä todellisista. Vuoden 2010 kuukausittaiset toteutumat on korjattu terveysvalvonnan osalta jälkeenpäin, minkä vuoksi nämä vertailuluvut ovat hieman suurempia. Eläinlääkintähuollon toimintamittarit ovat vuositason mittareita.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 18.2.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi operatiivisen palvelutuotantosopimuksen toiminnan määrällisten tavoitteiden toteutumisen tilanteen 31.1.2011.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedArve Seija
tiedJuvonen Jukka
tiedKuusela Maisa
tiedLönnqvist Max
tiedPakkala Lassi
tiedPalmu Liisa
tiedSantalahti Anne
tiedVirtanen Hilkka


Liitteet:

Perla § 59
Liite 1:OPTS:n toteuma 1.1.-31.1.2011 tulosalueittain