Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 65 01.03.2011 11

931-2011 (314)

Lausunto AMK-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämistapakokeilusta

Tiivistelmä: -

Perla § 65

Perusterveydenhuolto, ehkäisevä terveydenhuolto, tulosyksikköjohtaja Pirjo-Riitta Liuksila:

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 2.12.2010 työryhmän valmistelemaan, ohjaamaan ja seuraamaan ammattikorkeakouluopiskelijoiden YTHS-mallin kokeilua. Työryhmän tehtävänä on selvittää ns. YTHS-mallin soveltuvuutta tutkintoon johtavaan koulutukseen osallistuvien AMK-opiskelijoiden opiskelijaterveydenhuollon järjestämiseksi vuosina 2011-2014 toteutettavan kokeilun avulla sekä esittää loppuarvioinnin perusteella jatkotoimenpide-ehdotukset. Kokeilun tavoitteena on luoda kattavat ja laadukkaat opiskeluterveydenhuollon palvelut opiskelijoille.

Kokeilun toteuttaa YTHS sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän ohjauksessa. Kokeilu toteutetaan vastaavalla rahoituspohjalla kuin YTHS:n nykyinen rahoitus toimii. Kokeiluun osallistuminen edellyttää myös kokeilupaikkakuntien ja opiskelijoiden rahoitukseen sitoutumista. Valtion talousarviossa on varauduttu kolmivuotisen kokeilun toteuttamiseen kahdella paikkakunnalla. Vuositasolla tähän kokeiluun on varattu 1,2 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä kunta korvaa YTHS:lle opiskelijasta 33,38 €/v. Yliopisto-opiskelijat maksavat ylioppilaskunnan jäsenmaksuun kuuluvan terveydenhuoltomaksun, joka on tällä hetkellä 42€. Kokeilussa kunta sitoutuu maksamaan AMK-opiskelijoista saman summan (33,38€/v) ja lisäksi edellytetään kunnan maksavat tappiotakuusumman 42€ niistä opiskelijoista, jotka eivät maksa terveydenhuoltomaksua. Lisäksi kunta joutuu huolehtimaan terveydenhoitomaksun maksamatta jättävien opiskelijoiden asetuksen 380/2009 mukaisen terveydenhuollon.

Kokeiluun piiriin kuuluvia opiskelijoita on Turussa 6551, kuntaosuus näistä opiskelijoista on 218 672,38 € ja tappiotakuusumma on välillä 0 € - 275 142 €. Maksimissaan kokeilun kokonaiskustannus on 493 814 €/v. Kokeilun aikana syntyvää säästöä on vaikea ennakoida.

Valtakunnallinen työryhmä tiedustelee 21.1.2011 päivätyllä kirjeellä kaupungin, ammattikorkeakoulun ja terveyskeskukseen kokeiluun osallistumishalukkuutta ja toivoo, että päätös tehtäisiin kaupunginhallituksen tasolla, jolloin kunnan sitoutuminen kokeiluun on varmistettu. Työryhmä pyytää vastauksia 8.3.2011 mennessä.

Turussa on kokoontunut 5.1.2011 ja 25.1.2011 asiaa valmisteleva paikallinen työryhmä, johon ovat kuuluneet Turun kaupungin, ammattikorkeakoulun, YTHS:n ja opiskelijakuntien edustajat. Työryhmässä on syntynyt yksimielinen käsitys, että Turku pyrkii kokeilupaikkakunnaksi. Mikäli kokeilu toteutuu Turussa on YTHS alustavissa keskusteluissa esittänyt toiveensa hammashuollon tilojen käytöstä ilta-aikana. Tilojen ja laitteiden käyttöön liittyvistä korvauskuluista (leasingmaksut, materiaalit, tilojen käyttöön liittyvät kustannukset ja korjaus ja huoltokulut)tulee erikseen sopia olemassa olevien tietojen perusteella mikäli hanke toteutuu.

V. 2011 talousarviossa kokeilukustannuksiin ei ole varauduttu.

Liite 1Sosiaali- ja terveysministeriön kirje

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 18.2.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää osaltaan ilmoittaa kaupunginhallitukselle, että Turku hakee kokeilupaikkakunnaksi YTHS-mallin laajentamiseksi koskemaan ammattikorkeakouluopiskelijoita.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKaupunginhallitus


Liitteet:

Perla § 65
Liite 1:Sosiaali- ja terveysministeriön kirje