Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 43 09.02.2011 10

12943-2010 (041)

Talousarvion toteutumisen ja sopimusohjauksen seuranta vuonna 2011

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt talousarvion noudattamista koskevat määräykset, joissa ohjeistetaan talousarvion toteutumisen seurantaa. Ohjeiden mukaan virastopäälliköiden on laadittava apulaiskaupunginjohtajille kuvaus seuranta- ja raportointijärjestelmästä sekä siitä, miten talousarvionpoikkeamiin reagoidaan. Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä on 18.1.2011 päättänyt ottaa käyttöön oheisen kuvauksen mukaisen sosiaali- ja terveystoimen seuranta- ja raportointijärjestelmän ja sopinut siitä, miten talousarviopoikkeamiin reagoidaan.

Perla § 43

Sosiaali- ja terveystoimi, tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola 31.1.2011:

Kaupunginvaltuuston ohjeistus talousarvion toteutumisen ja sopimusohjauksen seurannasta vuonna 2011

Kaupunginvaltuusto on 29.11.2010 hyväksynyt talousarvion noudattamista koskevat määräykset, joissa ohjeistetaan talousarvion toteutumisen seurantaa seuraavasti:

Seuranta- ja raportointivastuu

Kaupunginhallituksen sekä muiden toimielinten on osaltaan talousarviovuoden aikana seurattava jatkuvasti alaistensa tulosalueiden ja toimintayksiköiden tuottamien palvelujen kysyntää, tavoitteiden toteutumista, toimintaa sekä taloudenpitoa, annettava niille tarvittavia ohjeita ja määräyksiä sekä huolehdittava seurannan järjestämisestä niiden alaisessa organisaatiossa.

Talousarvioon merkittyjen tavoitteiden sekä numeeristen mittariarvojen ja tunnuslukujen toteutumista on seurattava niiden sitovuudesta riippumatta.

Kaupunginhallitukselle on toimitettava tavoitteiden toteutumista sekä toimintaa ja taloutta koskevat seurantatiedot ja arviot sen määrääminä aikoina noudattaen keskushallinnon antamia toimenpideohjeita.

Lautakunta- ja johtokuntien on raportoitava kaupunginhallitukselle myös siitä, miten ne tulevat toiminnassaan ottamaan huomioon kaupunginvaltuuston talousarvioon hyväksymät tekstilisäykset.

Seurannan perustana on hyväksytty talousarvio perusteluineen.

Kuukausittain toteutettava seuranta

Virastot ja laitokset raportoivat omalle lautakunnalleen ja liikelaitosjohtajat (toimitusjohtajat) johtokunnille sekä virastopäälliköt/liikelaitosjohtajat (toimitusjohtajat) ko. sektorin apulaiskaupunginjohtajalle talouden ja toiminnan kehittymisestä sekä työvoiman käytöstä kuukausittain.

Hallintokunnissa tulee seurata jatkuvasti taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumista. Virastopäälliköiden on laadittava apulaiskaupunginjohtajille kuvaus seuranta- ja raportointijärjestelmästä sekä siitä miten talousarvionpoikkeamiin reagoidaan. Mikäli osoittautuu, että tavoitteita ei saavuteta, on siitä raportoitava välittömästi apulaiskaupunginjohtajalle.

Apulaiskaupunginjohtajien tulee jatkuvasti arvioida oman sektorinsa talouden ja toiminnan toteutumista ja esittää kaupunginhallitukselle niiden pohjalta tarvittaessa toimenpiteet talousarviossa pysymiseksi.

Neljännesvuosittain toteutettava seuranta

Talouden ensimmäinen toteutumisennuste laaditaan maaliskuun lopun tilanteen mukaan. Toinen toteutumisennuste laaditaan samassa yhteydessä heinäkuun lopun toiminnallisten tavoitteiden seurantaraportin kanssa. Marraskuussa annetaan kaupunginhallitukselle kolmas talouden toteutumisen ennuste. Tilikauden 1.1. - 31.12.2011 lopullinen toiminnan ja talouden toteutuma raportoidaan tasekirjaan liitettynä.

Puolivuosittain toteutettava seuranta

Kaupunginvaltuuston vuodelle 2011 sitoviksi hyväksymien tavoitteiden sekä talouden tasapainottamiseen tähtäävien toimenpiteiden toteuttamisesta tulee raportoida kaksi kertaa vuodessa toiminnan ja talouden seurantaraportilla. Seurantaraportit tehdään heinäkuun lopun tilanteen ja talousarviovuoden lopun tilanteen mukaan. Toiminnan ja talouden ensimmäinen seurantaraportti tulee tuoda kaupunginhallituksen käsittelyyn kuuden viikon sisällä raportointikauden päättymisestä ja raportointiin tulee sisällyttää lautakuntien selvitykset sekä kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien niiden johdosta antamat lausunnot, mikäli raportti lautakunnan osalta poikkeaa kaupunginvaltuuston vahvistamasta talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Kuvaus sosiaali- ja terveystoimen seuranta- ja raportointijärjestelmästä sekä siitä, miten talousarvionpoikkeamiin reagoidaan

Sosiaali- ja terveystoimessa seurataan ja raportoidaan taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumista, henkilöstön käyttöä, kaupunginvaltuuston sitoviksi hyväksymien tavoitteiden ja talouden tasapainottamiseen tähtäävien toimenpiteiden toteutumista sekä sopimusohjausjärjestelmän mukaisia kehittämistoimenpiteitä kaupunginvaltuuston ohjeistuksen mukaisesti.

Sosiaali – ja terveystoimen johtoryhmässä 18.1.2011 käsiteltiin ja hyväksyttiin oheinen kuvaus sosiaali- ja terveystoimen seuranta- ja raportointijärjestelmästä sekä siitä, miten talousarviopoikkeamiin reagoidaan. Vuoden 2011 raportointijärjestelmä perustuu sopimusohjausmallin mukaiseen seurantaan, joka muodostuu seuraavista toimintatavoista:

Johtoryhmässä käsitellään tulosaluejohtajien ja palvelutuotantojohtajan esittelystä

Liite 1Vuoden 2011 operatiivisen palvelutuotantosopimuksen priorisoidut kehittämistoimenpiteet               

Priorisoituja kehittämistoimenpiteitä ja niistä tehtävien kehittämissuunnitelmien rakennetta ja sisältöä käsitellään palvelutuotannon johtoryhmässä 10.2.2011.

Kehittämisosan kaikkien toimenpiteiden seuranta tapahtuu erikseen sovittavissa seurantakokouksissa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Myös muita sopimusohjauksen seurantaan liittyviä neuvotteluja järjestetään tarvittaessa.

Peruspalvelulautakunnassa käsitellään palvelujohtajien ja peruspalvelujohtajan esittelystä

Liitteenä on alkuvuoden aikataulu johtoryhmän ja Peruspalvelulautakunnan päivistä, joissa ko. asioita käsitellään.

Liite 2Vuoden 2011 talousarvion ja sopimusohjauksen seuranta-aikataulu alkuvuoden osalta

Seurannassa käytettävät tietodokumentit on listattu ja jakelusta on sovittu. Tavoitteena on, että toimintaluvut olisi kaikkien käytettävissä raportointikuukautta seuraavan kuukauden 10. päivään mennessä, muiden tietojen osalta hyvissä ajoin ennen johtoryhmän käsittelypäivää.

Tiedon jakelun osalta raportoinnin kehittämistyötä jatketaan ja tavoite on saada mahdollisimman nopeasti toimivampi käyttöliittymä. Kehittämistyö on käynnissä myös laskentajärjestelmään liittyvän kustannuslaskentaominaisuuden aikaansaamiseksi niin, että palveluryhmäkohtaisia kustannustietoja saataisiin suoraan järjestelmästä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 2.2.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi edellä esitetyn yhteenvedon talousarvion toteutumisen ja sopimusohjauksen seurannan ohjeistuksesta vuonna 2011. Lisäksi peruspalvelulautakunta hyväksyy esitetyn kuvauksen mukaisen sosiaali- ja terveystoimen seuranta- ja raportointijärjestelmän esitettyine toimintatapoineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKyttä Maija
tpvLiuksa Riitta


Liitteet:

Perla § 43
Liite 1:Vuoden 2011 operatiivisen palvelutuotantosopimuksen priorisoidut kehittämistoimenpiteet
Liite 2:Vuoden 2011 talousarvion ja sopimusohjauksen seuranta-aikataulu alkuvuoden osalta