Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 48 09.02.2011 15

1194-2011 (111)

Palvelurakenteen muutoksen edellyttämä lisäresurssointi kotihoidon henkilöstöön

Tiivistelmä: -

Perla § 48

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen ja kotihoidon johtaja Anne Rauhala 25.1.2011:

Ikäpoliittisen strategian mukaisesti Turun vanhustenhuollossa on pyritty suuntaamaan painopistettä kotihoitoon. Sosiaali- ja terveystoimen yhdistyessä tammikuussa 2009 myös kotipalvelu ja kotisairaanhoito yhdistyivät yhteiseksi kotihoidoksi. Tässä yhteydessä siirtyneet henkilöstöresurssit ovat olleet samat huolimatta asiakasmäärien ja asiakastuntien lisääntymisestä.

Kotihoidosta on tehty läpileikkausselvitys keväällä 2010, jonka mukaan kotihoidon käynnit ovat lisääntyneet maaliskuun 2009 ja maaliskuun 2010 välisenä aikana 10 %. Kaikki tehostaminen on tapahtunut samalla henkilökuntamäärällä, joka omalta osaltaan tarkoittaa, että käyntien tiheydessä on saavutettu katto.

Palvelurakennemuutosta on toteutettu vähentämällä laitoshoitoa, mikä tuo lisävaatimuksia sekä kotihoidon määrälle että sisällölle. Säännöllisen kotihoidon piirissä olevien asiakkaiden määrän tulee kasvaa ja asiakkaiden saaman palvelun tulee olla riittävää, jotta ympärivuorokautiseen hoitoon siirtymistä voidaan myöhentää.

Peruspalvelulautakunta on käsitellyt kokouksessaan 8.12.2010 § 355 Turun ikääntymispoliittisen strategian 2009 - 2012 toteutumisen arvioinnin yhteydessä myös kotihoidon resursseja. Tässä yhteydessä lautakunta päätti sisällyttää sekä vuoden 2011 talousarvion uudelleenjakoon että operatiiviseen palvelutuotantosopimukseen palvelurakennemuutoksen varmistamisesi kotihoitoon 8 uutta sairaanhoitajan tointa (kustannusvaikutus 309 200 €/vuosi). Lisäksi lautakunta päätti suunnata 200 000 € määrärahan kotihoidon lähihoitajien vakanssien lisäykseen. Tällä summalla voidaan perustaa 6 lähihoitajan tointa.

Liite 1Vakanssiesitykset

Esitykset sisältyvät peruspalvelulautakunnan 15.12. hyväksymään vuoden 2011 henkilöstösuunnitelmaan.

Kotihoidon henkilöstön lisäystarpeessa on tärkeimmäksi todettu sairaanhoitaja resurssin tarve. Kotona hoitamisen ulottuessa yhä pidemmälle, tulevat asiakkaat tarvitsemaan yhä enemmän myös sairaanhoidollista apua. Kotihoidossa tiimien sairaanhoitajilla on tärkeä rooli vaativan hoitotyön toteuttamisessa kussakin tiimissä. Kun tiimien asiakasmäärät nousevat, on sairaanhoitajilla vaikeuksia toteuttaa työtänsä työajan puitteissa. Nyt esitettävällä 8 sairaanhoitajan lisäyksellä pystytään turvaamaan ruuhkautuneiden alueiden sairaanhoitopalveluita. Uudella lisäresurssoinnilla pystytään myös käynnistämään päivystävän sairaanhoitajan toiminta ilta-aikaan. Myös lisäresurssointi lähihoitajien määrään on tarpeellinen, vaikka ei lukumääräisesti olekaan suuri. Palvelurakenteen sovittujen toimenpiteiden johdosta on kotihoitoon tulossa kuitenkin ympärivuorokautisen hoidon alueelta työvoimaresurssia. Vuoden 2010 aikana siirtymä on ollut vielä vähäistä, painopisteen ollessa vuoden 2011 puolella. Luolavuoren vanhainkodin toiminnan päätyttyä 1.4.2011 tulee kotihoitoon siirtymään 24 vakanssia ympärivuorokautisesta hoidosta.

Koska vuosien 2010 - 2011 aikana tilapäisten vakanssien käyttöä vähennetään vanhuspalvelujen tulosalueella 67 vakanssia, eivät ko. 8 sairaanhoitajan ja 6 lähihoitajan vakanssien perustaminen vaikuta lisäävästi vanhuspalvelujen työvoiman käyttöön.

Peruspalveluohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimeen (ensimmäinen sijoituspaikka) perustetaan liitteen 1 mukaiset vakanssit.

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimeen (ensimmäinen sijoituspaikka) perustetaan v. 2011 talousarvioon sisältyvät liitteen 1 mukaiset vakanssit.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 48
Liite 1:Vakanssiesitykset