Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 17 19.01.2011 17

258-2011 (451)

Vammaispalvelujen hankkimien asiakaspalvelujen suoritehinnat vuonna 2011

Tiivistelmä: -

Perla § 17

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre 7.1.2011:

Vammaispalvelut hankkii vaikeavammaisille henkilöille palveluasumista ja päivätoimintaa sekä kehitysvammaisille henkilöille laitoshoitoa, asumispalvelua sekä työ- ja päivätoimintaa kuntayhtymiltä ja eri palveluntuottajilta. Palveluasumisen/asumispalvelujen käyttöpäivähinnan suuruuteen vaikuttaa muun muassa asiakkaan toimintakyky sekä hoidon ja huolenpidon tarve.

Vammaispalvelulain mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle mm. päivätoimintaa sekä palveluasuminen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista (Vammaispalvelulaki 8 §). Vammaispalvelulain mukaista palveluasumista hankitaan tällä hetkellä 78 asiakkaalle 11 eri järjestöltä ja yksityisiltä palveluntuottajilta. Vaikeavammaisten palvelujen hankintaan on käytetty vuonna 2010 arviolta noin 3,3 miljoonaa euroa.

Laissa kehitysvammaisten erityishuollosta todetaan, että erityishuoltoon kuuluvia palveluja ovat mm. työtoiminnan ja asumisen järjestäminen sekä yksilöllinen hoito ja muu huolenpito (laki kehitysvammaisten erityishuollosta 2 §). Kehitysvammaisten laitos-, asumis- työ- ja päivätoimintapalvelujen asiakaspalvelujen hankintaan muilta on käytetty vuonna 2010 arviolta noin 17 miljoonaa euroa.

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut kilpailutettiin 2010 ja uudet neljävuotiset puitesopimukset yhden vuoden optiolla on tehty 1.4.2010 alkaen. Niiden kehitysvammaisten asiakkaiden osalta, jotka asuvat puitesopimuksen ulkopuolelle jäävissä asumispalveluyksiköissä, päätetään asiakaskohtaisen arvioinnin perusteella asiakkaiden siirtymisestä puitesopimuksen piirissä oleviin asumispalveluyksiköihin tai edellytysten täyttyessä mahdollisuudesta jatkaa sopimusta nykyisen palveluntuottajan kanssa. Asiakaskohtaisilla sopimuksilla hankitaan tällä hetkellä palveluja 23 asukkaalle 14 eri palveluntuottajalta.

Asiakaskohtaisilla sopimuksilla hankittavista vammaispalvelulain ja kehitysvammalain mukaisista palveluista laaditaan palveluntuottajan kanssa uudet asiakaskohtaiset sopimukset vuoden 2011 aikana. Suurin osa yksityisistä palveluntuottajista on ilmoittanut vuoden 2011 hinnoista loppuvuoden 2010 aikana. Hintojen tarkistukset ovat noin 1,5 – 3,1 % henkilöstö- ja muiden kustannusten nousun perusteella. Osa palveluntuottajista ei korottanut vuoden 2010 hintoja ja osa on ilmoittanut, että vuoden 2011 hinnat pysyvät vuoden 2010 tasolla.

Liite 1Vammaispalvelujen asiakaspalvelujen suoritehinnat vuonna 2011

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 10.1.2011:

Esitän, että peruspalvelulautakunta merkitsee tiedokseen palvelutuottajien uudet hinnat vuodelle 2011.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 12.1.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä palveluasumisen ja asumispalveluiden suoritehinnat vuodelle 2011.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHuurre Birgitta
tpvJuvonen Jukka
tpvKiiski Kaisa


Liitteet:

Perla § 17
Liite 1:Vammaispalvelujen asiakaspalvelujen suoritehinnat vuonna 2011