Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 15 19.01.2011 15

285-2011 (353)

Ympäristöterveydenhuollon terveydensuojelulain nojalla suorittamat päiväkotitarkastukset 2010

Tiivistelmä:

Ympäristöterveydenhuolto on tarkastanut 2010 aikana 94 kaupungin ja 40 yksityistä päiväkotia terveydensuojelulain nojalla. Päiväkodit on tarkastettu valvontasuunnitelman mukaisesti kolmen vuoden välein. Uusi päiväkoti tai jo hyväksyttyjen tilojen oleellinen muutos, kuten esim. laajennus, edellyttää lisäksi tilojen hyväksymisen terveydensuojelulain 13 §:n mukaan.

Perla § 15

Ympäristöterveydenhuolto, va tulosaluejohtaja Liisa Palmu 10.1.2011:

Ympäristöterveydenhuolto on tarkastanut 2010 aikana 92 kaupungin ja 40 yksityistä päiväkotia terveydensuojelulain nojalla. Tarkastuksissa ovat olleet mukana päiväkodin johtaja, kaupungin palvelualueen päällikkö ja terveystarkastaja Sinikka Holsti.

Päiväkodit on tarkastettu kolmen vuoden välein ja silloin, kun rakenteissa tai toiminnassa on tapahtunut oleellisia muutoksia. Uusi päiväkoti tai jo hyväksyttyjen tilojen oleellinen muutos edellyttää tilojen hyväksymisen terveydensuojelulain 13 §:n mukaan.

Päiväkodeissa tarvittaville tiloille ja niiden mitoitukselle, ilmastoinnille, melulle ym. on olemassa valtakunnallisesti käytettäviä ohjeita, joita saa sosiaali- ja terveysviranomaisilta. Tarkastukset on tehty näiden ohjeiden pohjalta.

Kaupungin päiväkodit

Kaupungin ylläpitämistä päiväkodeista todettiin heikkokuntoisiksi tai nykypäivän vaatimuksia vastaamattomiksi Betaniankadun, Karhunaukion, Kaskenkadun, Käsityöläiskadun, Lautturinkadun, Rauninaukion, Ruiskadun, Sofiankadun ja Turunmaankatu 5:n päiväkodit.

Akustiikkaongelmia oli Karhunaukion, Munterinkadun ja Sävelkujan ja Viinamäenkadun päiväkodeissa.

Kylmyyttä ja vetoisuutta esiintyi Arkeologinkadun, Betaniankatu 2:n, Karrinkadun, Koukkarinkatu 3:n, Koulukatu 12 C:n, Käsityöläiskadun, Lautturinkadun, Rätiälänkadun, Seuravuorenkadun sekä Seuravuorenkadun filiaaliyksikön, Susiniitynkadun, Talinkorventien ja Viinamäenkadun päiväkodeissa.

Lattia ja sen saumaukset olivat huonossa kunnossa Arkeologinkadun, Kaskenkadun, Maistraatinpolun, Orminkujan, Paltankadun ja Susiniityn päiväkodeissa.

Ilmastointiongelmia esiintyi Halikonkadun, Karhunaukion, Koulukatu 10:n, Koulukatu 12:n, Käsityöläiskadun, Maistraatinpolun ja Piiparinpolun päiväkodeissa.

Ulko-ovet olivat huonossa kunnossa Hintsankujan, Koukkarinkatu 3:n ja Pitkäpellonkatu 6:n ja Rehtorinpellonkadun päiväkodeissa.

Katto- tai putkivuotoja oli ollut Hyrköistentien, Koulukatu 10:n, Orminkujan, Paltankadun, Piiparinpolun, Rätiälänkadun ja Suotorpankujan päiväkodeissa.

Viemärin hajua esiintyi Hyrköistentien ja Kallelankadun päiväkodeissa.

Etelänpuoleisten ikkunoiden aurinkosuojaksi tarkoitettujen markiisien asennustyö on jäänyt kesken tai markiiseja ei voida käyttää Ruiskadun, Rätialänkadun, Seuravuorenkadun filiaaliyksikön ja Viinamäenkadun päiväkodissa.

Varastotiloja oli liian vähän Emmauksen, Halikonkadun, Heinikonkadun, Lampolankadun, Ritzinkujan, Suotorpankujan, Taoskujan, Turunmaankatu 3:n ja Virmuntien päiväkodeissa.

Pihat olivat puutteelliset Moikoisten, Niitunniskantien, Paavinkadun, Rauninaukion ja Viinamäenkadun päiväkodeissa.

Kalusteissa on puutteita Anniitunkadun, Kaerlantien, Kaskenkadun, Paltankadun, Piinokankadun, Rätiälänkadun ja Talinkorventien päiväkodeissa.

Yksityiset päiväkodit

Yksityisten päiväkotien yleisenä ongelmana on, ettei niitä ole alun perin suunniteltu päiväkodeiksi, vaan ne on usein saneerattu liikehuoneistoista, kerhotiloista, omakotitaloista tai kerrostalohuoneistoista. Sen vuoksi tilat ovat osin epäkäytännölliset ja tarpeellisia tiloja puuttuu kokonaan, kuten usein kuraeteinen. Katutasossa esim. entisissä liikehuoneistoissa sijaitsevien tilojen lattiat ovat usein kylmät. Piha saattaa olla pieni, epäkäytännöllinen tai puuttua kokonaan. Lasten lukumäärä yksityisissä päiväkodeissa on kuitenkin kaupungin päiväkoteihin verrattuna pieni. Suurimmassa osassa päiväkodeista lapsia on kolmenkymmenen paikkeilla, seitsemässä päiväkodissa on yli 50 lasta.

Kaupungin päiväkoteja koskevat tarkastuspöytäkirjat on toimitettu asianomaisen päiväkodin johtajalle, alueen palvelupäällikölle ja tilaliikelaitokselle ja toimenpiteitä varten. Tarkastuspöytäkirjat ovat nähtävissä kokouksessa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.1.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee 2010 terveydensuojelulain nojalla tehdyt päiväkotitarkastukset tiedokseen ja lähettää kaupungin päiväkoteja koskevat tarkastuspöytäkirjat tilaliikelaitokselle ja opetustoimelle toimenpiteitä varten. Lisäksi yksityisten päiväkotien tarkastuspöytäkirjat lähetetään tiedoksi kasvatus- ja opetustoimelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus- ja opetustoimi
tpvOpetustoimi
tpvTilaliikelaitos
tiedHolsti Sinikka
tiedPalmu Liisa