Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 13 19.01.2011 13

279-2011 (065)

Lastensuojelun sijaishuollon palvelujen kilpailuttaminen vuosille 2012 - 2015

Tiivistelmä:

Lastensuojelun sijaishuollon ostopalveluja ei ole kilpailutettu. Kilpailutusta esitetään toteutettavaksi seudullisena.

Perla § 13

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen ja vs. tulosaluejohtaja Tarja Salonius 10.1.2011:

Lastensuojelun palvelujen piiriin kuuluu Turussa n. 2200 alle 18-vuotiasta, mikä on 8,4 % ikäryhmästä. Heistä sijaishuollon palvelujen piirissä on 1,7 % (lähde: Kuusikko 2009). Turun sosiaali- ja terveystoimi hankki sijaishuollon ostopalveluja vuonna 2009 12 685 000 eurolla. Turussa ostopalveluna hankittuun perhehoitoon tai laitoshoitoon on sijoitettu n. 33 % huostaan otetuista. Tavoitteena on vähentää merkittävästi ostopalveluna hankittavien laitossijoituspaikkojen osuutta.

Sijaishuollon ostopalveluja ei ole aikaisemmin kilpailutettu, vaan palveluja on hankittu puitesopimusten perusteella tai lapsikohtaisina suorahankintoina. Tilanne on vastaava muualla Varsinais-Suomessa. Lastensuojelun palvelujen kilpailuttaminen seudullisena on kirjattu lastensuojelun kehittämisen operatiivisiin sopimustavoitteisiin vuodelle 2011. Palvelut soveltuvat luonteeltaan hyvin seudullisesti kilpailutettaviksi, koska kunnat hankkivat ostopalvelut samoilta palveluntuottajilta ja ohjaava lainsäädäntö on yhteinen. Tampereella sijaishuollon ostopalvelujen kilpailutus on toteutettu seudullisena, kattaen liki koko Pirkanmaan ja Päijat-Hämeen.

Alustavan suunnitelman mukaan lastensuojelun palvelut kilpailutetaan kolmena asiakokonaisuutena. Mikäli kilpailutuksen valmistelun aikana ilmenee tarvetta, voidaan kilpailutuksen piiriin otettavia ostopalvelukokonaisuuksia täsmentää. Kilpailutettavat kokonaisuudet ovat:

STM:n Kaste-ohjelman Remontti-hankkeen sijaishuollon pilottihanke on käynnistymässä niin ikään seudullisena. Sen käynnistyttyä on arvioitava onko tarpeen sisällyttää samaan kilpailukseen myös perhehoitoa tukevia palveluja. 

Esitämme, että lastensuojelun sijaishuollon palvelujen kilpailutus ajalle käynnistetään ajalle 1.1.2012-31.12.2015 sekä yhdelle optiovuodelle. Kilpailutus toteutetaan seudullisena yhteiseen kilpailutukseen valmiiden Varsinais-Suomen kuntien kanssa. Tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä Turun hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Kilpailutukseen osallistuvien kuntien perusturvalautakunnilta edellytetään valtuuksien antamista Turun sosiaali- ja terveystoimelle tehdä hankintapäätös hyväksyttävistä palveluntuottajista sekä allekirjoittaa seutukuntien kuntien puolesta palveluntuottajien kanssa tehtävät sopimukset. Hankintapäätös ja sopimukset ovat kaikkia mukana olevia kuntia sitovia. Kunnat sitoutuvat hankkimaan ostamansa palvelut kilpailutetuilta palveluntuottajilta. Kilpailutuksesta aiheutuvat kustannukset jaetaan siihen osallistuvien kuntien kesken.

Kilpailutus koskee uusia sijoituksia. Aiemmin tehdyt sijoitukset jatkuvat aiemmin tehtyjen sopimusten mukaisesti.

Mikäli kilpailuttamisen seurauksena tai siihen liittyen on tarpeen käynnistää seudullisena toteutettavaa toimintaa tai palvelua, viedään se erikseen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Hallintojohtaja, vs. resurssijohtaja Antti Perälä puoltaa esitystä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 12.1.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn mukaan, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuronen Sirpa
tpvLindberg Merja
tpvSalonius Tarja