Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 24 19.01.2011 24

15023-2009 (002, 33, 46)

Turun mielenterveys- ja päihdeohjelma 2011 - 2015

Tiivistelmä:

Turun kaupungin mielenterveys- ja päihdeohjelma on valmistunut osana Länsi 2012-hanketta.

Perla § 24

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 4.1.2011:

Peruspalvelulautakunta hyväksyi kokouksessaan 16.12.2009 Turun osallistumisen Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveyspalvelujen kehittämishankkeeseen (Länsi 2012).

Turku valitsi hankkeen puitteissa pilotoitavaksi toimenpiteeksi päihde- ja mielenterveyssuunnitelman kehittämisen. Ohjelman kokoamisesta on vastannut terveyden edistämisen yksikön suunnittelija ja ohjausryhmänä on toiminut päihdetyön yhteistyöryhmä. Tukena on ollut lisäksi ikäkaarimallin mukaiset keskustelufoorumit, joissa on ollut mukana laaja edustus alan toimijoita.

Turun kaupungin mielenterveys- ja päihdeohjelma on laadittu voimassaolevien valtakunnallisten ja paikallisten mielenterveys- ja päihdetyön strategisten asiakirjojen linjausten edistämiseksi käytännön mielenterveys- ja päihdetyössä. Sen laadinnassa on otettu huomioon Turku-sopimus ja siihen liittyvät ohjelmat.

Ohjelman strategisia linjauksia ovat palvelujen painopisteen siirtäminen korjaavista erityispalveluista ehkäiseviin lähipalveluihin ja terveyden edistämiseen, ohjaus eri palveluihin ja siihen liittyvä hoitoketju- tai poikkihallinnollinen yhteistyö sekä korjaavien erityispalvelujen kehittäminen. Nämä linjaukset on työstetty ohjelma-asiakirjassa viideksi konkreettiseksi toimenpide-ehdotukseksi.

Toimenpide-ehdotusten työstämisessä on otettu huomioon se, että toimenpiteiden toteuttamiseen ei voida olettaa olevan käytettävissä merkittäviä lisäresursseja. Näin ollen toimenpide-ehdotukset on laadittu toteuttamiskelpoisiksi nykyresursseilla, joskin toteuttaminen edellyttää kehittämistahtoa eri hallintokunnilta, yksiköiltä ja työntekijöiltä.

Ohjelma jalkautetaan Länsi 2012- hankkeen aikana ja rahoituksella. Jalkauttamista koordinoi hanketyöntekijä ja hankkeen ohjausryhmä. Ohjelman laatimiseen on osallistunut lukuisia paikallisia toimijoita ja jalkauttamisvaiheessa ohjelmatoimenpiteet viedään laajemmin peruspalvelujen toimijoiden tarkastelua ja toteutuksen suunnittelua varten. Ohjelman toteutumista seurataan ja arvioidaan ohjausryhmän toimesta vuosina 2011 ja 2012.

Liite 1Mielenterveys- ja päihdeohjelma 2011 - 2015

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy Turun mielenterveys- ja päihdeohjelman 2011-2015.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHeikkinen Mika
tpvKuusela Maisa
tpvNiinimäki Merja


Liitteet:

Perla § 24
Liite 1:Mielenterveys- ja päihdeohjelma 2011 - 2015