Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 11 19.01.2011 11

12934-2010 (742)

Turun vesiliikelaitoksen terveydensuojelulain 18 §:n mukainen lupa vedenhankinnan muutokselle ja valvontatutkimusohjelman muutos

Tiivistelmä:

Turun Vesiliikelaitos hakee terveydensuojelulain 18 §:n mukaista lupaa vedenhankinnan muutokselle, joka aiheutuu Turun Seudun Vesi Oy:n tekopohjaveden vastaanoton alkamisesta. Vesiliikelaitoksen valvontatutkimusohjelma on muutoksen johdosta päivitetty ja siihen on lisätty myös muita tarpeellisia muutoksia.

Perla § 11

Ympäristöterveydenhuolto, va. tulosaluejohtaja Liisa Palmu 29.12.2010:

Terveyslautakunta on hyväksynyt Turun vesilaitoksen valvontatutkimusohjelman 13.1.2008 § 19 käyttöönotettavaksi vuodesta 2008 alkaen. Toiminnan muuttamiselle, kun esim. vedenottoa oleellisesti laajennetaan tai muutetaan, on haettava kunnan terveydensuojeluviranomaisen hyväksyntää terveydensuojelulain 18 §:n mukaisesti.

Turun vesiliikelaitos hakee kirjeessään 17.11.2010 Dnro 12934-2010 peruspalvelulautakunnan hyväksyntää vedenhankinnassa tapahtuvalle muutokselle. Turun Seudun Vesi Oy (TSV) alkaa toimittaa Turun vesijohtoverkkoon tekopohjavettä koekäyttövaiheen alettua arviolta 2010-2011 vuodenvaihteessa. Peruspalvelulautakunta on hyväksynyt 24.3.2010 § 110 TSV:n valvontatutkimusohjelman 2006-2010 muutoksen koetoiminnan osalta.  

Tekopohjaveden toimittaminen tarkoittaa vuoden kestävän koekäyttövaiheen aikana sitä, että vuodenvaihteessa 2010–2011 Virttaa-Littoinen järjestelmän pohjavesi muuttuu osittain tekopohjavedeksi. Virttaankankaalla sijaitsevan kaivon vesi muuttuu tekopohjavedeksi ja Oripään kaivon vesi säilyy ennallaan. Kummastakin kaivosta otettava vesimäärä on 5 000 m3/d.  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Turun vesiliikelaitoksen jakelualueella Jäkärlä ja Moisio saavat pohjaveden sijaan pohjaveden ja tekopohjaveden sekoitusta.

TSV saa ympäristölupansa puitteissa edellisen lisäksi ottaa Virttaankankaalta tekopohjavettä koekäyttövaiheen aikana. Koekäyttövaiheen vesimäärä on varsinaista tuotantokapasiteettia selvästi pienempi. Tämä vesi on tämän hetkisen tiedon mukaan tarkoitus keväästä 2011 lähtien toimittaa Saramäestä Halisten vesilaitoksen puhdasvesialtaaseen. Vastaavasti Halisten vesilaitoksen vuorokausituotanto vähenee nykyisestä.

Turun vesiliikelaitos on saanut käyttöönsä TSV:n käyttötarkkailu- ja valvontatutkimusohjelmat, varautumissuunnitelman, kriisiviestintäohjeen ja muuta materiaalia. Jäkärlään ja Moisioon tekopohjavesi tulee Laakkarin kalliosäiliöstä. TSV rakentaa Laakkarin vesisäiliölle kloorausaseman, jossa veteen syötetään hypokloriittia ja ammoniumia kloramiinin muodostamiseksi. Mikäli kloorausasemaa ei saada valmiiksi siihen mennessä, kun Virttaan kaivon vesi muuttuu tekopohjavedeksi, hoidetaan veden desinfiointi väliaikaisesti hypokloriitilla kloorauskärrystä. Myös Saramäestä Halisiin johdettava vesi desinfioidaan kloramiinilla ennen sen johtamista Halisten alavesisäiliöön. Alavesisäiliössä vesi sekoittuu Halisissa tuotetun veden kanssa.

Turun vesiliikelaitoksen valvontatutkimusohjelman päivitys noin vuoden kestävää TSV:n koekäyttövaihetta varten on liitteenä 1. Ainoa tekopohjaveden johtamisesta aiheutuva muutostarve valvontatutkimusohjelmaan on alumiinin määrityksen lisääminen jatkuvaan valvontaan. Pohjavettä saavien Jäkärlän ja Moision veden laatua on tutkittu tähänkin saakka samalla tavalla kuin pintavettä saavia verkoston osia. Vastaavasti Halisten pintavettä saavilla alueilla valvontatutkimusohjelma on riittävä veden muuttuessa tekopohjaveden ja pintaveden sekoitukseksi.

Muista syistä esitetään tämän valvontatutkimusohjelman päivityksen yhteydessä tehtäviksi myös seuraavat muutokset:

Liite 1Valvontatutkimusohjelma Turun vesilaitokselle Turun Seudun Vesi Oy:n vähintään yhden vuoden kestävän koetoimintavaiheen ajaksi

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 19.1.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy Turun vesiliikelaitoksen esittämän terveydensuojelulain 18 §:n mukaisen muutoksen vedenhankinnassa sekä esitetyt muutokset valvontatutkimusohjelmaan.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmVesiliikelaitos
tiedPalmu Liisa


Liitteet:

Perla § 11
Liite 1:Valvontatutkimusohjelma Turun vesilaitokselle Turun Seudun Vesi Oy:n vähintään yhden vuoden kestävän koetoimintavaiheen ajaksi