Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 26 19.01.2011 26

12090-2010 (46)

Selvitys liittyen Lounais-Suomen aluehallintoviraston Turvatupa ry:lle lähettämään lisäselvityspyyntöön

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on suorittanut tarkastukset päihdehuollon asumispalveluja turkulaisille tuottavassa Sirkkalan hoitokodissa ja Ruissalon huoltokodissa vuoden 2010 aikana. Tarkastuksen perusteella aluehallintovirasto löysi puutteita, joiden perusteella asia siirtyi aluehallintoviraston valvonta-asiaksi. Peruspalvelulautakunta on antanut asiassa lausuntonsa 17.11.2010. Lausunnon antamisen jälkeen turkulaisten asunnottomien tarvitsemien akuuttien asumispalveluiden turvaaminen asiakaslähtöisesti 1.1.2011 alkaen vaarantui siinä määrin, että asumispalveluiden kokonaisuutta on pitänyt arvioida uudelleen ja se antaa aihetta uuden selvityksen antamiseen aluehallintoviranomaiselle muuttuneisiin olosuhteisiin perustuen.

Perla § 26

Vs. tulosaluejohtaja Tarja Salonius ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 7.1.2011:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on suorittanut tarkastukset päihdehuollon asumispalveluja turkulaisille tuottavassa Sirkkalan hoitokodissa 27.4.2010 ja Ruissalon huoltokodissa 2.6.2010 ja löytänyt puutteita palveluiden laadussa. Aluehallintovirasto on saanut asiassa sosiaali- ja terveystoimen lausunnon, joka valmisteltiin loka-marraskuun vaihteessa.

Liite 1Sosiaali- ja terveystoimen lausunto Lounais-Suomen aluehallintovirastolle

Aluehallintovirasto osoitti puutteita seuraavissa asioissa:

-          asiakaslain mukaisten hoito-/kuntoutussuunnitelmien puuttuminen

-          henkilötietolain 10 §:n mukaisen rekisteriselosteen puuttuminen

-          päihdepalvelujen laatusuosituksen mukaisen henkilökunnan riittämättömyys

-          puutteet itsemääräämisen mahdollistamisessa ja yksityisyyden turvaamisessa asuintilojen suhteen

-          lääkehoitosuunnitelmien puuttuminen

-          turvallisuusselvityksen ja pelastussuunnitelman puuttuminen

-          puutteet laadunseurannassa

OheismateriaaliLounais-Suomen aluehallintoviraston Turvatupa ry:n Ruissalon huoltokotia ja Sirkkalan hoitokotia koskevat tarkastuskertomukset 27.4. ja 2.6.2010

Aluehallintovirasto on on lähettänyt saatuaan sosiaali- ja terveystoimen lausunnon Turvatupa ry:lle lisäselvityspyynnön, joka on tullut tiedoksi myös peruspalvelulautakunnalle 8.12.2010. Lisäselvityspyynnössä aluehallintovirasto toteaa sosiaali- ja terveystoimen lausunnossaan edellyttävän puutteiden korjaamista 31.1.2011 mennessä kuntoutumis- ja lääkehoidon suunnitelmien ja turvallisuus- ja pelastussuunnitelmien osalta sekä henkilötietolain 10 §:n mukaisen rekisteriselosteen laadinnan osalta.

Liite 2Aluehallintoviraston lisäselvityspyyntö

Aluehallintovirasto pyytää Turvatupa ry:tä lähettämään aluehallintoviraston pyytämät tiedot ja asiakirjat 31.1.2011 mennessä. Samalla aluehallintovirasto pyytää suunnitelmaa henkilöstömitoitukseen, asuintiloihin ja laadunseurantaan liittyvien puutteiden korjaamisesta sosiaali- ja terveystoimen lausunnossaan edellyttämään aikarajaan 30.6.2011 mennessä.

Kokonaistilanne vuoden vaihteessa käytettävissä olevien päihdehuollon asumispalveluiden osalta osoittautui nopealla aikajänteellä ennakoitua vaikeammaksi. Vaarassa oli, että useita kymmeniä turkulaisia asunnottomia miehiä olisi jäänyt vaille asuinpaikkaa kahden palveluntuottajan toiminnan päättymisen yhteydessä 31.12.2010. Asukkaiden siirtyminen pitkien matkojen päähän muihin palveluihin ei ollut realistinen ja asiakasnäkökulmasta toteutettavissa oleva vaihtoehto. Turvatupa ry:n Sirkkalan hoitokodissa on ollut joulukuussa täyttä eli 40 asukasta ja Ruissalon huoltokodissa 12-13 asukasta. Turvatupa ry:n em. toimintayksiköiden palveluja tullaan tarvitsemaan kesän yli, jotta kaikille asukkaille löydetään asiakaskohtaisesti suunnitellen asiakkaan tarpeita vastaava asumispalvelu.

Sirkkalan hoitokodissa pidettiin 16.12.2010 kokous, johon osallistuivat sosiaalityön erityispalveluista yksityisten palveluiden päihdehuollon toimialueen valvontavastuussa olevana viranhaltijana toimistopäällikkö Merja Niinimäki ja sosiaali- ja terveystoimen turvallisuuskysymyksistä vastaava Turjo Jaakkola sekä Turvatupa ry:n edustajat. Turvatupa ry sitoutui kokouksessa kuntoutumis- ja lääkehoidon suunnitelmien ajan tasalle saattamiseen 31.1.2011 mennessä. Työ ja henkilöstön koulutus asian etenemiseksi oli jo aloitettu.

Kokouksessa sovittiin myös turvallisuussuunnitelman laadinnasta 31.12.2010 mennessä ja pelastussuunnitelman valmistelun käynnistämisestä ennen vuoden vaihdetta sosiaali- ja terveystoimen opastamana. Kokouksessa käytiin läpi myös palotarkastuspöytäkirjassa 25.11.2010 esille tuodut puutteet ja tehtiin niiden korjaussuunnitelma.

Sosiaali- ja terveystoimi on 21.12.2010 avustanut Turvatupa ry:tä turvallisuusselvityksen teossa. Palotarkastuspöytäkirjan mukaiset puutteet on korjattu lukuunottamatta pelastussuunnitelman laadintaa. Turvatupa ry on sitoutunut 21.12.2010 käynnin yhteydessä aloittamaan pelastussuunnitelman valmistelun vielä vuoden 2010 puolella. Henkilötietolain mukaisen rekisterin laadinta on sovittu toteutettavan alkuvuodesta sosiaalityön erityispalveluiden opastamana.

Henkilöstö täyttää siirtymäajan säädösten perusteella ammattialaan liittyvät pätevyysvaatimukset. Asuintilat täyttävät perustasolla asiakkaiden majoittumistarpeen, kun on kysymys määräaikaisesta palvelun tuottamisesta. Henkilöstömitoituksen ja asuintilojen osalta ei näin ole tarkoituksenmukaista vaatia muutoksia 30.6.2011 mennessä vaan lisäaikaa tulee antaa siirtymäajalle 30.9.2011 asti. Mikäli Turvatupa ry päätyy jatkamaan nykymuotoista asumispalvelutoimintaa vielä 1.10.2011 jälkeen, tulee suunnitelman henkilöstömitoituksen ja tilojen osalta olla tehtynä toimintakauden alkaessa siirtymävaiheen jälkeen.

Laadunseurannan osalta voidaan todeta, että sosiaalityön erityispalveluissa tullaan seuraamaan vuoden 2011 aikana sekä kuntoutumissuunnitelmien laadintaa että tarkistusta. Yhteistyöneuvottelussa 5.1.2011 sovittiin, että sosiaalityöntekijät lähettävät asiakkaiden kuntoutumissuunnitelmat tammikuussa asumis- ja päihdepalveluiden hallinnolle ja uudelleen huhtikuun puolessa välissä. Lääkehoidon toteutumista lääkehoidon suunnitelman mukaisesti arvioidaan helmikuun viimeisellä viikolla turvallisuuteen liittyvien suunnitelmien tarkistuspalaverin yhteydessä. Varsinainen seurantakäynti tehtyjen toimenpiteiden osalta on sovittu 26.1.2011.

Asumispalveluiden tilannekatsaus tehdään 1.6.2011 yhteistyöneuvottelussa.

Edellä selostetun perusteella voidaan todeta, että Lounais-Suomen aluehallintoviraston tarkastuksessaan esille tuomat puutteet ja edellä kuvattu toteuttamissuunnitelma on vahvistettu yhteistyöneuvottelussa Turvatupa ry:n edustajien kanssa 5.1.2011.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä annetun selvityksen lisälausuntonaan liittyen aluehallintoviraston tiedoksi lähettämään Turvatupa ry:lle esitettyyn lisäselvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Perla § 26
Liite 1:Sosiaali- ja terveystoimen lausunto Lounais-Suomen aluehallintovirastolle
Liite 2:Aluehallintoviraston lisäselvityspyyntö