Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 25 19.01.2011 25

3693-2010 (065, 46, 021)

Päihdehuollon asumispalveluiden maksuperusteiden ja käyttövaran vahvistaminen vuodelle 2011

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Peruspalvelulautakunnan tulee päättää 17.11.2010 § 348 päätöksen mukaisista päihdehuollon asumispalveluista perittävistä maksuista ja samalla asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jäävästä käyttövarasta.

Perla § 25

Vs. tulosaluejohtaja Tarja Salonius ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 13.12.2010:

Peruspalvelulautakunta päätti 17.11.2010 § 348 päihdehuollon asumispalveluiden hankinnasta 1.1.2011 alkaen. Sosiaali- ja terveystoimi ostaa päihdehuollon asumispalveluja edellä mainitun hankintapäätöksen mukaisesti asiakkaan palvelutarpeen perusteella. Asumispalveluja ovat tuettu asuminen, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen. Asumispalveluissa asiakas maksaa itse vuokran ja mahdollisen ateriapalvelun, jotka palveluntuottaja laskuttaa suoraan asiakkaalta. Sosiaali- ja terveystoimi maksaa palvelun osuuden

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan. Palvelusta perittävä maksu saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Asetuksella voidaan säätää palvelusta perittävän maksun enimmäismäärä ja maksu määräytyväksi maksukyvyn mukaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Palveluasumisen maksuista ei kuitenkaan ole säädetty. Niistä päättäminen jää kunnan omaan harkintaan.

Peruspalvelulautakunnan tulee päättää 17.11.2010 § 348 päätöksen mukaisista päihdehuollon asumispalveluista perittävistä maksuista ja samalla asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jäävästä käyttövarasta.

Päihdehuollon palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen piirissä olevista asiakkaista valtaosa on oikeutettu vähintään osittaiseen toimeentulotukeen jo ateriamaksujen ja vuokraosuuden osalta. Vuonna 2010 arviolta 35-50 % asumispalvelua tarvitsevista asiakkaista on saanut toimeentulotukea 13 €/vrk (390 €/kk) asiakasmaksuun, joka on ollut ainoa asiakkaalta perittävä maksu. Vuonna 2011 asiakkaan maksettavaksi tulevat ateriakustannukset ja vuokraosuudet. Toimeentulotukea saavien osuus kasvaa näin väistämättä. Palveluasumiselle ei ole edellä selostetun perusteella tarkoituksenmukaista määrätä asiakasmaksua.

Monet päihdehuollon asumispalveluja tarvitsevat turkulaiset ovat olleet pitkiä aikoja sekä työttömänä että asunnottomana ja päihteiden käytön hallinnassa on useilla vaikeuksia. Asiakkaan ohjautuminen kuntoutumista edistävien palveluiden piiriin on tärkeää mm. pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Asiakkaalle päihdehuollon asumispalveluista syntyvien kustannusten pitäminen kohtuullisina asiakkaiden tulotasoon nähden on mm. tästä syystä perusteltua.

Asiakkaalle tulee huomioida käyttövara samoin periaattein, kuten menetellään mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissakin.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 13.1.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti,

Jakelu

tpvNiinimäki Merja
tpvSalonius Tarja