Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 19 19.01.2011 19

6227-2010 (053)

Dementiapäivätoimintapaikkojen avustukset vuodelle 2011

Tiivistelmä:

Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry, Varsinais-Suomen muistiyhdistys ry sekä Folkhälsan Syd Ab ovat anoneet peruspalvelulautakunnalta avustusta dementiapäiväkotien toimintaan vuodelle 2010. Sosiaalilautakunta on avustanut kaikkien em. dementiapäiväkotien toimintaa koko toiminta-ajan. Peruspalvelulautakunnalle esitetään, että dementiapäivähoidon avustukset myönnetään anotun suuruisina.

Perla § 19

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen 31.12.2010:

Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry, Varsinais-Suomen muistiyhdistys ry sekä Folkhälsan Syd Ab ovat anoneet avustusta dementiapäiväkotien toimintaan vuodelle 2011 seuraavasti:

Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry 185.000 €
Varsinais-Suomen muistiyhdistys ry 179.700 €
Landskapsföreningen Folkhälsan i Åboland r.f 103.000 €

Liite 1Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n avustusanomus

Liite 2Varsinais-Suomen muistiyhdistys ry:n avustusanomus

Liite 3Folkhälsan Syd Ab:n avustusanomus

Dementiapäiväkotitoiminta on tärkeä osa vanhuspalveluiden kokonaisuutta ja se on saavuttanut vakiintuneen aseman Turun kaupungin vanhustenhuollon palvelukokonaisuudessa. Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi ylläpitää kahta omaa dementiapäiväkotia.

Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen (aik. Turun Seudun Alzheimer yhdistyksen) ja Kotikunnaksen toiminta on vakiintunut jo useamman vuoden ajalta. Kotikunnaksen päiväkoti Villassa on 11 asiakaspaikkaa ja Varsinais-Suomen päiväpaikassa (Tammikoti) on 12 asiakaspaikkaa.

Ruotsinkielisessä dementiapäivätoimintapaikassa (Solrosen) on 6 - 8 hoitopaikkaa. Päiväkoti on myös 1.10.2010 alkaen laajentanut toimintansa viiteen toimintapäivään viikossa, ruotsinkielisille asiakkaille palvelua tarjotaan kolmena päivänä viikossa ja suomenkielisille asiakkaille kahtena päivänä viikossa.

Sosiaalilautakunta on avustanut kaikkien em. dementiapäiväkotien toimintaa näiden koko toiminta-ajan, peruspalvelulautakunta myönsi avustukset vuodelle 2010.

Anotuilla avustusmäärillä yhdistykset ovat varautuneet pitämään toimintaa yllä viitenä päivänä viikossa.

Dementiapäivähoidon asiakkaat ovat useimmiten pääasiassa omaistensa hoidossa, joten dementiapäiväkotitoiminta tukee tärkeällä tavalla myös omaishoitajien jaksamista.

Määrärahat avustuksiin on sisällytetty anotun suuruisina vanhuspalvelujen tulosalueen talousarvioon vuodelle 2011.

Palvelujohtaja Seija Arve:

Puollan nyt käsittelyssä olevia hakemuksia toimintaa tukevina ja kyseiset avustukset on otettu huomioon muita avustuksia myönnettäessä. Näiden avustusten käsittely avustuspaketin ulkopuolella johtuu siitä, että vanhaa avustuskäytäntöä ei tässä vaiheessa vielä ole muutettu.

Tavoitteena on kuitenkin, että vuoden 2011 hakemus- ja myöntämiskäytännöt nivelletään jatkossa sopimusohjausjärjestelmään.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää myöntää avustusta Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:lle 185.000 €, Varsinais-Suomen muistiyhdistys ry:lle 179.700 € ja Folkhälsan Syd Ab:lle 103.000 € vuodelle 2011 dementiapäivätoimintapaikkojen toimintaa varten.

Vuoden 2012 osalta yhdistyksiä pyydetään toimittamaan mahdolliset avustusanomuksensa 30.5.2011 mennessä.

Avustukset maksetaan yhdistyksille kuukausittain. Avustusten saamisen ehtona on, että kaupungilla on oikeus avustusta saavan yhdistyksen hallinnon ja tilien tarkastamiseen siltä osin kuin avustusten käytön valvonta sitä edellyttää.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmFolkhälsan Syd Ab
ilmTurun Lähimmäispalveluyhdistys ry
ilmVarsinais-Suomen Muistiyhdistys ry
tpvAhonen Sari


Liitteet:

Perla § 19
Liite 1:Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n avustusanomus
Liite 2:Tammikotia koskeva avustusanomus vuodelle 2011
Liite 3:Folkhälsan Syd Ab:n avustusanomus