Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 8 19.01.2011 8

435-2009 (311, 015)

Alueellisen terveys- ja hyvinvointikyselyn tulokset

Tiivistelmä: -

Perla § 8

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 15.12.2010:

Turku on ollut mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamassa Alueellisessa terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa (ATH). Osallistumalla kaupunki täytti velvollisuutensa väestöryhmittäisessä hyvinvointi- ja terveysosoittimien seurannassa. Turku sai myös mahdollisuuden osallistua kansallisten terveysosoittimien kehittämiseen ja sai luotettavat ja vertailukelpoiset tutkimustulokset oman toimintansa kehittämiseen. Turun otoskoko oli 9000 henkilöä, joista 48 % vastasi kyselyyn. Muut pilottialueet olivat Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa, lisäksi kerättiin koko Suomesta yhteensä noin 5000 henkilön vertailuaineisto. Turussa tarkasteltiin myös eri palvelualueiden välillä. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös asukkaiden kokemusta palveluiden riittävyydestä suhteessa heidän tarpeisiinsa. Tutkimus toteutettiin kevään ja kesän 2010 aikana. Uusintatutkimus toteutettaneen vuonna 2012.

Tutkimus osoitti, että turkulaiset pärjäävät valtakunnallisessa aluevertailussa hyvin. Tutkimuksen mukaan turkulaisväestön hyvinvoinnissa on kuitenkin suuria alueellisia eroja. Suurimmat haasteet liittyvät sosiaaliryhmien välisiin eroihin ja niiden kaventamiseen. Haasteita Turussa ovat myös mm. työikäisten työkykyisyys eläkeikään saakka sekä turkulaisten tupakointi ja alkoholin liikakäyttö. Joka neljännellä turkulaisella ikääntyneellä on suuria vaikeuksia selviytyä arkiaskareista. Ikääntyneitä vaivaa myös yksinäisyys. Köyhyys tuli ilmi tutkimuksessa ja turkulaisten tilanne nuoremmissa ikäryhmissä on koko Suomen keskiarvoa huonompi. Useampi kuin joka kolmas perhe kaipaisi enemmän apua arkielämässään. Tutkimuksen yhtenä osana kartoitettiin tyytyväisyyttä alueen kulttuuripalveluihin.

Tutkimuksen tuloksia käytetään kaupungin hyvinvointiohjelmien ja sosiaali- ja terveystoimen sopimusohjauksen toteutumisen seurannassa sekä toiminnan suunnittelussa.

ATH-tutkimuksen tulokset esitellään kokouksessa ja niihin voi tutustua tarkemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuorovaikutteisessa www.terveytemme.fi -sivustoilla.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 3.1.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.