Sopimus alaikäisten ilman huoltajaa saapuvien pakolaislasten sijoituksesta

 

Turun kaupungin peruspalvelulautakunta ja Turun ensi- ja turvakoti ry ovat sopineet sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta (733/1992) annetussa laissa tarkoitetun sosiaalihuollon palvelujen järjestämisestä seuraavaa:

 

1 Palvelut

 

Yhdistys tuottaa valtioneuvoston pakolaisista ja eräistä muista maahanmuuttajista sekä turvapaikanhakijoiden vastaanoton järjestämisestä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta annetun valtioneuvoston päätöksen 512/1999 5 §:n mukaisina palveluina perheryhmäkotihoitoa kerrallaan enintään 7 (seitsemälle) alaikäisenä ilman huoltajaa saapuneelle pakolaislapselle/nuorelle. Perheryhmäkotipalveluja varten yhdistys ylläpitää perheryhmäkotia.

 

Lapset/nuoret sijoittaa perheryhmäkotiin asumaan Turun kaupungin ulkomaalaistoimisto neuvoteltuaan asiasta vastaanottokeskuksen, Varsinais-Suomen ELY -keskuksen ja Turun ensi- ja turvakoti ry:n kanssa. Sijoitettavien lasten alaikäraja on 15 vuotta.

 

Yhdistyksen velvollisuus on antaa perheryhmäkodin palveluja sijoitetulle lapselle/nuorelle siihen asti, kunnes hän 18 vuotta täytettyään siirtyy asumaan itsenäisesti tai hänen vanhempansa ottavat huolehtiakseen hänestä. Jos kaupunki ei ole pystynyt osoittamaan nuorelle asuntoa, kun nuori täyttää 18 vuotta, hän voi jatkaa asumista hoitopäivämaksulla perheryhmäkodissa siihen asti, kunnes hän saa asunnon. Jos nuorella 18 vuotta täytettyään on edelleen hoidon tarvetta, hän voi jatkaa asumistaan hoitopäivämaksulla perheryhmäkodissa, kunnes kykenee itsenäiseen asumiseen. Tästä on erikseen sovittava ko. nuoren asioista vastaavan ulkomaalaistoimiston sosiaalityöntekijän kanssa.

 

Jos nuori tarvitsee muun tyyppistä hoitoa, hänet siirretään Turun kaupungin viranhaltijan päätöksellä muualle yhteistyössä perheryhmäkodin kanssa.

 

Perheryhmäkodin nuorille osoitetaan kaupungin terveydenhuollon ja kasvatus- ja perheneuvolan palvelut sekä muut asiaan kuuluvat palvelut.

 

 

2 Palvelujen järjestäminen

 

Yhdistys tuottaa tässä sopimuksessa tarkoitettuja peruspalvelulautakunnan korvaukseen oikeuttavia palveluja noudattaen lastensuojelulain (417/2007) sekä sosiaalihuoltolain periaatteita ja toimintamuotoja.

 

Yhdistys huolehtii, että palveluja annettaessa tai toiminnassa muuten tietoon tullutta yksityistä tai perheen salaisuutta ei luvatta ilmaista ja että salassapidossa muutoinkin noudatetaan lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (812/2000). Salassapitosäännösten estämättä yhdistyksen henkilökunnalla on lastensuojelulain 25 §:n mukainen ilmoitusvelvollisuus asiasta, joka vaatii lastensuojelutarpeen selvittämistä.

 

Yhdistys vastaa kaikesta toimintansa palvelujen saajalle aiheuttamasta vahingosta ja ottaa tarpeenmukaiset vastuuvakuutukset.

 

 

Henkilöstö

 

Yhdistys huolehtii, että perheryhmäkodin henkilöstömäärä on lastensuojelulain (417/2007) mukainen ja että henkilökunnalla on lastensuojelulain ja sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (272/2005) annetun lain 11 §:n ja lain nojalla annetun asetuksen mukainen pätevyys.

 

Velvollisuudesta pyytää nähtäväksi rikosrekisterilain (770/1993) 6 § 2 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä noudatetaan mitä on säädetty lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetussa laissa (504/2002).

 

Yhdistyksen tulee täydennys- ja muuta koulutusta järjestämällä huolehtia henkilöstönsä ammattitaidon säilymisestä ja kehittämisestä soveltuvin osin noudattaen, mitä vastaavasta kunnallisesta henkilöstöstä on säädetty. Mahdollisiin kriisitilanteisiin yhdistyksen tulee varautua.

 

Toimintamalli

 

Sijoitettaessa lasta/nuorta pidetään sijoituskokous, viranomaispalaveri, jossa läsnä nuoren edustaja sekä ELY -keskuksen, ryhmäkodin, perheryhmäkodin ja ulkomaalaistoimiston edustajat. ELY -keskuksen edustaja kutsuu kokouksen koolle. Sijoituspäätöstä tehtäessä lapsen/nuoren edun, mielipiteen ja toivomusten osalta tulee ottaa huomioon, mitä lastensuojelulaissa säädetään.

 

Nuorelle osoitetaan omaohjaaja. Omaohjaaja vastaa nuoren hoidosta ja käytännön kasvatustyöstä yhdessä perheryhmäkodin henkilökunnan kanssa. Perheryhmäkoti on nuoren koti.

 

Nuoren omaohjaaja yhdessä nuoren, hänen edustajansa ja sosiaalityöntekijänsä kanssa laatii yhdistetyn kirjallisen hoitosuunnitelman, jossa otetaan yksityiskohtaisesti kantaa koulunkäyntiin, lomakäytäntöön, vierailuihin ja yöpoissaoloihin perheryhmäkodista, yhteydenpitoon sukulaisten ym. kanssa harrastuksiin ja tukitoimiin. Suunnitelman teosta ja tarvittavien henkiöiden koollekutsumisesta vastaa perheryhmäkodin omaohjaaja. Suunnitelmaa tulee tarkistaa aina, jos suunnitelma toteutumisessa on puutteita tai tarvitaan muutoksia. Muutoksia käytännön toimintaan ei saa tehdä ennen kuin siitä on suunnitelmaa tarkistettaessa sovittu. Suunnitelma ja tarkistettu suunnitelma tulee aina toimittaa tiedoksi nuoren ja omaohjaajan lisäksi kirjallisena sosiaalityöntekijälle. Hoitosuunnitelman sisällöstä ja toteutumisesta tiedotetaan myös nuoren edustajaa.

 

Nuoren yhteydenpitoa Suomessa asuviin sukulaisiin tai muihin läheisiin kannustetaan silloin kun se on nuoren kasvua ja kehitystä tukevaa. Yhteydenpidon määrä ja frekvenssi sovitaan hoitosuunnitelmassa. Perheryhmäkodin omaohjaaja pitää säännöllisesti yhteyttä niihin henkilöihin ja perheisiin, joiden luona nuori vierailee.

 

Jos nuori on poissa perheryhmäkodista muulloin kuin suunnitelmassa sovittuina aikoina tai muissa kuin suunnitelmassa sovituissa paikoissa, asiasta tulee ilmoittaa välittömästi nuoren edustajalle ja sosiaalityöntekijälle. Tällaisessa tilanteessa omaohjaajan tai hänen poissa ollessaan hänen sijaisensa tulee ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin nuoren saamiseksi takaisin kotiin.

 

Nuoren tullessa täysi-ikäiseksi tai saadessaan perheensä maahan, ennen nuoren muuttoa järjestetään viranomaispalaveri, jonka kutsuu koolle nuoren perheryhmäkodin omaohjaaja. Palaverissa on läsnä nuoren omaohjaajan lisäksi sosiaalityöntekijä, terveydenhoitaja ja edustaja. Palaverissa käydään läpi nuoren asumisaika perheryhmäkodissa ja ne seikat, jotka ovat tarpeen nuoren itsenäistymisessä.

 

 

3 Toiminnan kustannukset ja rahoitus

 

 

Peruspalvelulautakunta suorittaa yhdistykselle palvelujen järjestämisestä aiheutuvista kustannuksista korvausta, joka lasketaan käytettyjen hoitopäivien perusteella. Korvaus yhdistykselle suoritetaan kuukausittain tapahtuvan laskutuksen perusteella edellisen kuukauden hoitopäivistä.

 

Peruspalvelulautakunta ja yhdistys sopivat vuosittain perheryhmäkotitoiminnan hoitopäivämaksusta. Tullakseen noudatettavaksi maksujen muutos edellyttää Varsinais-Suomen ELY -keskuksen hyväksymisen.

 

Hoitopäivämaksuksi Turun ensi- ja turvakoti ry on ilmoittanut vuodelle 2011 197 e/vrk.

 

Jos lapsi/nuori on poissa perheryhmäkodista yli kaksi viikkoa, maksetaan puolet ko. kustannuksista. Lisäksi yhdistys sopii ulkomaalaistoimiston sosiaalityöntekijän kanssa kunkin nuoren osalta jatkohoitoon liittyvistä toimenpiteistä.

 

Mikäli tilinpäätös on tappiollinen siitä syystä, että perheryhmäkodin paikat ovat sopijapuolista riippumattomista syistä olleet pitkäaikaisesti vajaakäytössä, peruspalvelulautakunta suorittaa yhdistykselle erillistä laskua vastaan toimintavuoden aikana muodostuneiden todellisten kustannusten ja kaupungin maksamien hoitopäivämaksujen erotuksen (nettotappio) edellyttäen kuitenkin, että ELY -keskus korvaa sen täysimääräisenä peruspalvelulautakunnalle. Tilinpäätöksen mahdollisen ylijäämän yhdistys palauttaa peruspalvelulautakunnalle.

 

 

4 Toiminnan ohjaus ja valvonta

 

Peruspalvelulautakunta on oikeutettu ohjaamaan ja valvomaan tämän sopimuksen mukaista toimintaa ja suorittamaan sen edellyttämiä tarkastuksia yksityisen sosiaalihuollon valvonnasta (603/1996) annetun lain mukaisesti. Lisäksi peruspalvelulautakunnalla on oikeus tarkastaa tai tarkastuttaa asiakirjoja siltä osin kuin se on tarpeen sopimuksen noudattamisen toteamiseksi. Yhdistys on velvollinen toimittamaan peruspalvelulautakunnalle sen vaatimat tiedot toiminnastaan ja taloudestaan.

 

Yhdistyksen on toimitettava sekä peruspalvelulautakunnalle että ELY -keskukselle kultakin vuodelta toimintayksikön vuosikertomus sekä palvelujen tuottamisesta aiheutuvan toiminnan tilinpäätös seuraavan vuoden huhtikuun 15. päivään mennessä.

 

Toiminnan, henkilökunnan ja toimintavarustuksen muutokset ovat mahdollisia vain molempien osapuolten sopimuksella sekä Varsinais-Suomen ELY -keskuksen suostumuksella.

 

5 Sopimuksen voimassaolo

 

Tämä sopimus on voimassa 1.1.2011 alkaen edellyttäen, että Varsinais-Suomen ELY- keskus sen omalta osaltaan hyväksyy. Sopimus on voimassa kalenterivuoden kerrallaan, ellei sitä jommaltakummalta puolelta irtisanota vähintään 6 kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä. Yhteisesti sopien sopimus voidaan purkaa muulloinkin.

 

6 Vanhan sopimuksen purkaminen

 

Tällä sopimuksella puretaan aikaisempi sosiaalilautakunnan päätöksellä 1.3.2006 § 298 hyväksytty sopimus.

 

7 Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset sopimuserimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan neuvottelemalla. Mikäli neuvottelut eivät johda sopijapuolia tyydyttävään lopputulokseen, erimielisyydet jätetään ratkaistavaksi ensimmäisenä oikeusasteena toimivaltaiseen tuomioistuimeen Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen.

 

8 Sopimuksen purkautuminen

 

Mikäli Turun kaupunginhallituksen päätöksellä 3.4.2006 § 271 hyväksytty Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskuksen työvoimaosaston välinen sopimus pakolaisten vastaanoton järjestämisestä ja siitä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta puretaan, raukeaa tämä sopimus ilman eri toimenpidettä.

Tätä sopimusta on tehty kolme samansisältöistä kappaletta, yksi sopijapuolille ja yksi Varsinais-Suomen ELY -keskukselle.

 

Turussa tammikuuta 2011

 

 

 

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi

 

 

 

 

 

 

 

Riitta Liuksa

Antti Perälä

peruspalvelujohtaja

hallintojohtaja

 

 

Turussa tammikuuta 2011

 

 

 

Turun ensi- ja turvakoti ry

 

 

 

 

 

 

 

Seija Paatero

Maija Jäntti

hallituksen puheenjohtaja

toiminnanjohtaja

 

Varsinais-Suomen ELY -keskus hyväksyy tämän sopimuksen ja sitoutuu suorittamaan sopimuksesta peruspalvelulautakunnalle aiheutuvat kustannukset sen mukaan kuin kustannusten korvaamisesta on erikseen sovittu Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen ELY -keskuksen välisessä sopimuksessa. ELY -keskus sitoutuu korvaamaan myös kohdassa 3 tarkoitetun nettotappion.

 

 

Turussa tammikuuta 2011

 

Varsinais-Suomen ELY-keskus

 

 

 

 

 

 

Kalle Myllymäki

 

maahanmuuttopäällikkö