Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta39715.12.201024

6792-2010 (009)

Vastaus aloitteeseen työikäisten yksin asuvien turkulaisten palvelujen parantamiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 397

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 9.12.2010:

Valtuutettu Raija Eeva on jättänyt seitsemän muun valtuutetun kanssa aloitteen 31.5.2010 työikäisten yksin asuvien turkulaisten palvelujen parantamiseksi.

Valtuustoaloitteessa todetaan yksinelävien suuri osuus pienituloisissa ja toimeentulotuen ja työmarkkinatuen saajissa. Lisäksi yksin asuvilla on enemmän terveyteen liittyviä ongelmia kuin väestöllä keskimäärin. Turun kaupungilla ei ole erikseen yksinasuville kohdennettuja palveluita eikä yksineläjille kohdennettua avustustoimintaa.

Aloitteessa ehdotetaan seuraavia toimenpiteitä:

1) Kokonaisvaltaisen selvityksen tekemistä työikäisistä yksinelävistä palveluiden käyttäjinä ja saajina.

2) Koulutuksen aloittamiseksi yksin elämiseen liittyvästä problematiikasta sosiaali- ja terveystoimen henkilöstölle erityisesti toimeentulotuessa, päihdetyössä ja mielenterveyspalveluissa työskenteleville.

3) Yksin elämiseen perehtyneiden asiantuntijoiden kouluttamista edellä mainittuihin yksiköihin.

4) Kokeilua työn priorisoinnista yksinasuviin niissä palveluissa, joissa he ovat suurin asiakasryhmä

5) Tilastoinnin muuttamista siten, että se antaisi informaatiota yksin asuvien määristä asiakaskunnissa, mikä voisi palvella palveluiden suunnittelua.

Liite 1Valtuutettu Raija Eevan aloite 31.5.2010

Turku on vuoden 2010 aikana toteuttanut yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) kanssa Alueellisen terveys- ja hyvinvointikyselyn (ATH), jossa on tutkittu turkulaisten hyvinvointia ja terveyttä ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Kyselyyn osallistuneiden taustatiedot on selvitetty varsin laajasti, joten materiaalista saadaan selville myös yksinasuvien tiedot. Tutkimusmateriaalia voidaan käyttää jatkossa myös tarkemmin kohdennettuihin tutkimuksiin. Lisäksi korkeakouluharjoittelija Riika Hagman on tehnyt syksyn 2010 aikana selvityksen työikäisistä yksinelävistä miehistä palveluiden käyttäjinä ja saajina Turun kaupungissa.

Riika Hagmanin selvityksen tulosten perusteella päätettiin järjestää sosiaali- ja terveystoimen, ev.lut. seurakuntien ja kolmannen sektorin kolmikantayhteistyönä seminaari ”Mistä apua miehelle?” 18.11.2010. Tapahtumassa kehitettiin yhteistyötä kaupungin työntekijöiden, diakonien ja järjestöjen toimijoiden välillä yksinelävän miehen tarpeiden näkökulmasta. Tapahtumaan on kutsuttu muun muassa sosiaalityöntekijöitä, päihdetyöntekijöitä, mielenterveyspalveluiden työntekijöitä, diakoneja ja järjestöjen edustajia. Tapahtuman osallistujien täyttämien palautelomakkeiden perusteella suunnitellaan koulutustapahtumalle jatkoa. Seminaarisarjan tarkoituksena on saada kaikki mainituiden yksiköiden työntekijät kiinnittämään huomiota yksin elämisen problematiikkaan.

Tämänhetkisen tiedon mukaan yksin asuviin kohdistuvan työn priorisoinnille ei ole perusteita. Sosiaali- ja terveystoimen hoito- ym. päätökset tehdään yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Yksinasuvat ovat sinänsä varsin heterogeeninen ryhmä, jonka tarpeet eri palveluiden suhteen vaihtelevat. Tekeillä olevan päihde- ja mielenterveyssuunnitelman yhteydessä on keskusteltu kohderyhmäajattelun ja palvelupolkujen tuomisesta mukaan suunnitelmaan. Riskiryhmänä yksinelävät nostetaan esille sekä työikäisissä että vanhuksissa.

Sosiaali- ja terveystoimen työn tilastointi vaihtelee tulosalueittain ja käytettävien ohjelmien mukaan. Kaikilla tulosalueilla ei ole mahdollista eikä mielekästä tilastoida asiakkaiden asumismuotoa. Joillakin tulosalueilla, kuten sosiaalityössä, on olemassa tilastoja perhesuhteista.  Yksienelävien alueellisesta jakautumisesta kaupungissa on myös tietoa. Sen sijaan esimerkiksi erikoissairaanhoidossa tiedolla ei tilastotasolla liene merkitystä, joskin yksilötasolla yksin asuminen on otettava huomioon.

Ehdotan, että peruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen ja lähettää sen tiedoksi aloitteen tekijöille.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.12.10:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen ja lähettää sen tiedoksi aloitteen tekijöille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastaloitteentekijät


Liitteet:

Perla § 397
Liite 1:Valt. Raija Eevan ym. aloite työikäisten yksin asuvien kaupunkilaisten palveluiden parantamisesta