Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta38415.12.201011

11857-2010 (053, 021)

Lounais-Suomen mielenterveysseuran tukihenkilötoiminnan avustushakemus vuodeksi 2011

Tiivistelmä: -

Perla § 384

Avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 30.11.2010:

Lounais-Suomen Mielenterveysseura on tehnyt omalta osaltaan yhteistyötä vapaaehtoistoiminnan osalta Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yksiköiden kanssa vuodesta 1994. Vapaaehtoistyön tarkoituksena on ennaltaehkäistä sosiaalista eristyneisyyttä ja syrjäytymiskehitystä ja näiden aiheuttamia mielenterveysongelmia. Vapaaehtoistyö ei korvaa ammattityötä vaan täydentää ja tukee sitä. Lounais-Suomen Mielenterveysseura järjestää tukihenkilötoimintaa, jonka tavoitteena on tuetun asumisen turvin edistää erilaista sosiaalista tukea tarvitsevien henkilöiden mahdollisuutta itsenäiseen asumiseen.

Kaikki tukihenkilöehdokkaat valitaan haastattelemalla ja haastattelijoina on aina kaksi ammattityöntekijää. Tukihenkilöiden koulutukseen kuuluu pakollinen 30 tunnin koulutus, joka toimii myös osana valintaprosessia. Peruskoulutuksessa käydään läpi mm. tukihenkilönä toimimisen perusteita ja sen rajoja ja etiikkaa. Vuosittain järjestetään vähintään kuusi jatkokoulutustilaisuutta sekä ryhmätyönohjausta. Tukihenkilöiden huoltamiseen sisältyvät tukihenkilöille tarkoitetut virkistystapahtumat. Lisäksi tukihenkilöt saavat tarvittaessa yksilötyönohjausta ja neuvonta-apua akuuteissa tilanteissa. Ammattityöntekijät seuraavat ja tukevat vapaaehtoistyötä ja vapaaehtoistoimijoita säännöllisesti toistuvien tukisuhteiden tarkistusten, arviointien ja työnohjauksen keinoin. Sosiaalitoimistot ja ulkomaalaistoimisto osoittavat asiakaskunnastaan tukihenkilötoiminnasta parhaiten hyötyvät asiakkaat. Mielenterveysseura puolestaan etsii kouluttamistaan tukihenkilöistä heille parhaiten soveltuvat tukijat.

Liite 1Avustushakemus tukihenkilötoiminnan järjestämiseksi ja jatkamiseksi vuonna 2011

Tukihenkilöistä 30 olisi eri sosiaalitoimistojen eri asiakkaille ja 10 erityisesti ulkomaalaistoimiston asiakkaille. Lounais-Suomen mielenterveysseura hakee 15.000 euron avustusta vuodelle 2011 tälle toiminnalleen.

Sosiaalityön tulosalueen sosiaalipäivystyksen vuoden 2011 talousarvioon on varattu määräraha tukihenkilötoiminnan rahoittamiseksi. Avustus maksetaan sosiaalipäivystyksen tililtä 1 25 20 11 16.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää myöntää Lounais-Suomen Mielenterveys seuralle 15.000 euron avustuksen tukihenkilötoimintaan. Avustus maksetaan sosiaalityön tulosalueen sosiaalipäivystyksen tililtä 125 20 11 16.

Yhdistys velvoitetaan toimittamaan selvitys toiminnastaan puolen vuoden osalta 15.07.2011 mennessä ja koko vuoden osalta 15.01.2012 mennessä.

Avustuksen saamisen ehtona on, että kaupungilla on oikeus avustusta saavan yhdistyksen hallinnon ja tilien tarkastamiseen siltä osin kuin avustusten käytön valvonta sitä edellyttää.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmLounais-Suomen Mielenterveysseura ry
tiedPitkäkari Ritva
tpvSalonius Tarja


Liitteet:

Perla § 384
Liite 1:Avustushakemus tukihenkilötoiminnan järjestämiseksi ja jatkamiseksi vuonna 2011