Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta40115.12.20104

13232-2010 (044)

Nuorten tukihenkilötoiminta 2011

Tiivistelmä: -

Perla § 401

Avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 24.11.2010:

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri (MLL) tarjoaa nuorten tukihenkilötoimintaa, jonka tavoitteena on parantaa 9-18 -vuotiaiden nuorten ja heidän perheidensä elämänhallintaa. Tukihenkilötoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistyötä.

Tukihenkilötoiminnassa MLL rekrytoi ja kouluttaa vapaaehtoisia nuorten tukihenkilöiksi, käynnistää, arvioi ja lopettaa tukisuhteet yhteistyössä sosiaalityöntekijöiden kanssa, ohjaa ja tukee tukihenkilöitä tukisuhteen aikana sekä seuraa tukisuhteiden kehitystä ja raportoi niistä sovitusti sosiaalityöntekijälle. Tukihenkilöt saavat säännöllistä jatkokoulutusta ja työnohjausta.

Tukihenkilöinä toimivat MLL:n järjestämän tukihenkilökoulutuksen käyneet vapaaehtoiset. Heidät valitaan ammattilaisen tekemän haastattelun kautta. He eivät ole työsuhteessa MLL:oon ja he noudattavat vapaaehtoistyön eettisiä periaatteita.

Ulkomaalaistoimiston ja sosiaalitoimistojen sosiaalityöntekijät osoittavat asiakaskunnastaan tukihenkilötoiminnasta parhaiten hyötyvät asiakkaat. Tukisuhde solmitaan tuettavan ja tukihenkilön välille vuodeksi. Tukisuhteen käytännöistä (mm. tapaamisten sisältö, tiheys ja pituus) sovitaan tukisuhteen aloituspalaverissa ja ne kirjataan. Tukisuhdetta arvioidaan säännöllisesti sen aikana. Nuorten tukihenkilö on mukana nuoren arjessa mm. koulunkäyntiin, sosiaalisiin suhteisiin, kotiin ja perheeseen, itsenäistymiseen ja vapaa-ajan käyttöön liittyen.

MLL:n tukihenkilötoiminnan ohjaajat ohjaavat ja tukevat tukihenkilöitä toiminnassa. Ohjaajilla on kasvatus-, sosiaali- tai terveysalan koulutus sekä kyky tunnistaa nuoren avuntarve, jos vapaaehtoinen tukihenkilötoiminta ei riitä nuorelle ja hänen perheelleen tai sen lisäksi tarvitaan myös ammatillista apua. Tukihenkilötoiminta luo siten edellytykset varhaiselle auttamiselle nuorille ongelmatilanteissa ja on tärkeä ennaltaehkäisevä tuki.

MLL:n ohjaajat sekä perheissä toimivat tukihenkilöt sitoutuvat noudattamaan laissa sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista säädettyä salassapito- ja vaitiolovelvollisuutta.

Vuonna 2010 on tukisuhteita ollut 24, joista voimassa on 16, tänä vuonna päättyneitä 8 tukisuhteen solmimisia vireillä 2, jonossa hakemuksia 14.

Toiminnan kustannukset sosiaalityön tulosalueelle ovat vuonna 2011 yhdeltä tukisuhteelta 1.200 € (100 €/kk). Tukisuhde = vuoden mittainen tukisuhde tukihenkilön ja nuoren välillä. sosiaalityön tulosalue maksaa toiminnasta MLL:lle sopimuksen mukaan. MLL tarjoaa 25 tukihenkilöä toimimaan turkulaisten lasten ja nuorten tukihenkilönä vuonna 2011. Kustannukset ovat 25:ltä tukisuhteelta koko vuodeksi 37.500 €. (37.500 € on optimaalinen maksimimäärä, jos 25 tukisuhdetta voimassa koko 12 kk ajan ja laskettu siten, että 1 tukisuhde maksaa 1.200 €/vuosi ja matka- ja kulukorvauksia keskimäärin 300 €/vuosi/tukisuhde.)

Liite 1Tukihenkilötoimintaa koskeva palvelusopimus vuodelle 2011

Sosiaalityön tulosalueen vuoden 2011 talousarvioon on varattu määräraha tukihenkilötoiminnan rahoittamiseksi.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää tehdä liitteenä olevan palvelusopimuksen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin kanssa vuodelle 2011 ja oikeuttaa sosiaalityön tulosalueen tulosaluejohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVisa Leila


Liitteet:

Perla § 401
Liite 1:Tukihenkilötoimintaa koskeva palvelusopimus vuodelle 2011