Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 364 08.12.2010 13

10217-2009 (001)

Selvitys Ruisklinikan toiminnan lainmukaiseksi saattamisesta

Tiivistelmä: -

Perla § 364

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja, terveyskeskuksen vastaava lääkäri Anne Santalahti 25.11.2010 ja suunterveydenhuollon vt. johtavaylihammaslääkäri Varpuleena Kirstilä:

Aluehallintovirasto on lähettänyt 23.6.2010 valvonta-asiana määräyksen Turun kaupungin ammattikorkeakoulun ja Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan saattamaan ns. Ruisklinikan toiminnan lainmukaiseksi tai lopettamaan sen toiminnan 31.12.2010 mennessä. Lisäksi Aluehallintovirasto pyytää Turun sosiaali- ja terveyslautakuntaa toimittamaan itselleen 31.12.2010 mennessä selvityksen siitä, miten ns. Ruisklinikan toiminta on saatettu lainmukaiseksi tai lopetettu. Terveydenhuollon palveluiden tuottamisen tulisi tapahtua lainsäädännön tarkoittamissa yksityisten terveydenhuollon toimintayksiköissä, ellei kyse ole julkisen terveydenhuollon toimintayksiköiden palvelutuotannosta, jolloin palvelut olisivat myös tämän valvonnan piirissä.

Oheismateriaali 1Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntö 23.6.2010

Länsi-Suomen lääninhallituksen tietoon on saatettu, että Turun ammattikorkeakoulussa toimii ns. Ruisklinikka, joka tarjoaa terveysalojen palveluja sekä TYKY-toimintaa yrityksille, yhteisöille ja yksityisille asiakkaille.

Aluehallintoviraston hankkimissa selvityksissä vuodelta 2009 on käynyt ilmi, että Turun kaupungin terveystoimi ei enää valvo Ruisklinikan toimintaa eikä myöskään siellä mahdollisesti tehtäviä yksilöityjä suunnitelmia hoidosta. Turun sosiaali- ja terveystoimi ei lähetä asiakkaita Ruisklinikalle. Lisäksi kaupungin terveystoimi ei valvo Ruisklinikalla palveluja antavien opiskelijoiden toimintaa terveyspalvelujen antamisessa. Ammattikorkeakoulun antaman tiedon mukaan opiskelijat eivät toimi terveydenhuollon ammattilaistehtävissä vaan suorittavat opiskeluun kuuluvaa käytännön harjoittelua.

Ns. Ruisklinikan toiminta on perustunut 10.10.1997 Turun terveystoimen ja Turun ammattikorkeakoulun välillä tehtyyn sopimukseen. Vuosien saatossa sopimus on kuitenkin lähes kaikilta osiltaan vanhentunut ja vuonna 2009 on todettu sopimuksen vaativan purkamista tai sen täydellistä uudistamista.

Opetusministeriö ja Sosiaali- ja terveysministeriö ovat 17.1.2002 laatineet yhteisen muistion terveydenhuollon palvelutoiminnasta terveydenhuollon ammattikoulutuksessa. Muistiossa todetaan, että kunnallisen terveydenhuollon sektorilla palvelujen järjestäminen ja tuottaminen toteutetaan kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain mukaisesti. Palvelujen tuottajalla täytyy olla lupa. Käytännön harjoittelua varten tulee ammattikorkeakoulun tehdä sopimus terveydenhuollon palvelujen tuottajan kanssa, jolloin harjoittelu tapahtuu terveydenhuollon toimintayksikössä tai joissain tapauksissa sovitulla tavalla ammattikorkeakoulun tiloissa. Opiskelijat saavat toimia lain potilaan asemasta ja oikeuksista 2:4 §:n mukaisessa terveydenhuollon toimintayksikössä. Tällä hetkellä Ruisklinikka ei ole kyseisen lain mukainen terveydenhuollon toimintayksikkö.

Ammattikorkeakoulun terveysalan suun terveydenhuollon koulutusohjelmassa on myös ollut suuhygienistiopiskelijoiden tuottamaa terveyspalvelutoimintaa, joka tulee samalla tavoin saattaa valvonnan piiriin tai toiminta tulee lopettaa.

Turun sosiaali- ja terveystoimella on tällä hetkellä hyvin toimivat sopimukset lääketieteellisen tiedekunnan ja hammaslääketieteen laitoksen kanssa koskien opetusterveyskeskustoimintaa sekä opetushammashoitolatoimintaa. Kyseiset sopimukset ovat ns. kolmikantasopimuksia, joissa on mukana Turun sosiaali- ja terveystoimi, lääketieteellinen tiedekunta ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Ammattikorkeakoulun kanssa tapahtuva yhteistoiminta on niin ikään runsasta ja tällä hetkellä suurin osa sairaanhoitaja-lähihoitaja-terveydenhoitaja – opiskelijoista käy tekemässä opiskeluun liittyvää harjoittelua Turun sosiaali- ja terveystoimen eri toimintayksiköissä.

Ammattikorkeakoulun ns. Ruisklinikassa on toteutettu erityisesti bioanalyytikkojen koulutukseen liittyvää laboratoriotyöskentelyn harjoittelua sekä näytteenottoa. Tässä laboratorioharjoittelussa on paljon sellaista ammattikorkeakoulun opettajan johdolla tehtävää harjoittelua, jota ei voi toteuttaa esimerkiksi TyksLabin näytteenottopisteissä. Lisäksi Ruisklinikalla on toteutettu näille opiskelijoille yrittäjyyskoulutusta.

Jotta Ruisklinikan toiminta saadaan lainmukaiseksi ja toisaalta pystytään turvaamaan bioanalyytikko-opiskelijoiden ja sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden laboratorionäytteenottoon liittyvä koulutus ammattikorkeakoulun opettajien ohjaamana on päädytty seuraavan ratkaisuun: Ruisklinikalla tapahtuva harjoittelutoiminta liitetään osaksi Turun terveyskeskuksen opetusterveyskeskustoimintaa. Opetusterveyskeskuksesta vastaava ylilääkäri tulee toimimaan myös Ruisklinikasta vastaavana ylilääkärinä. Sosiaali- ja terveystoimen hallintoylihoitaja toimii Ruisklinikasta vastaavana ylihoitajana. Runosmäen terveysasemalla sijaitseva opetusterveysasema on tiloiltaan pieni, joten Ruisklinikalla tapahtuvaa bioanalyytikkojen näytteenottokoulutusta ei voida siirtää sinne. Opiskelijatoimintaan liittyvä koulutustoiminta jatkuu Ruisklinikan tiloissa ja valvontavastuu toteutetaan erikseen sovitulla tavalla.

Ammattikorkeakoulun suun terveydenhuollon opetuksessa tulee taata, että opiskelijat saavat hyvät valmiudet asiakkaiden kohtaamiseen suun terveydenhuollon asiakastyössä ennen kuin siirtyvät ammattitaitoa edistävään harjoitteluun työpaikoille, esim. sosiaali- ja terveystoimeen. Perusvalmiuksien opetuksen tulee tapahtua ammattikorkeakoulun tiloissa ja ohjauksessa, jossa opettajat ovat terveydenhuollon laillistettuja ammattihenkilöitä ja pedagogiikan koulutuksen saaneita.

Opetushammashoitolan nykyiset tilat eivät riitä toiminnan laajentamiseen, mutta Ammattikorkeakoulun tiloissa on kahdeksan toimintayksikköä, joissa palvelutoiminta voi jatkua. Suuhygienistitoiminnan osalta valvontavastuussa ovat opetushammashoitolasta vastaava ylihammaslääkäri Varpuleena Kirstilä ja suun terveydenhuollon ylihoitaja Tiina Tommola.

Laboratorioanalytiikan osalta käydään neuvotteluja TyksLabin kanssa ja pyritään saamaan Ruisklinikalla tapahtuva analyysitoiminta TyksLabin laaduntarkkailun ja valvonnan piiriin. Kuopiossa Savonian ammattikorkeakoulussa amk:n laboratorio on mukana KYS:n laboratorion laaduntarkkailurenkaassa. Oulun ammattikorkeakoulussa sen sijaan on sopimus laboratoriopalveluja tuottavan yrityksen kanssa laaduntarkkailun osalta.

Ruisklinikalle itsenäisesti hakeutuvien asiakkaiden hoidon turvaamiseksi  potilaista kirjataan Pegasokseen Ruisklinikkaa varten tehtävälle erilliselle lehdelle otetut laboratoriotutkimukset ja niiden vastaukset. Mikäli poikkeavia vastauksia todetaan, toiminnasta vastaava lääkäri tai hänen delegoimansa informoi potilaita. Suuhygienistiopiskelijoiden osalta kirjaukset tehdään erikseen sovittavalla tavalla Winnhit-järjestelmään.

Vanha sopimus Turun terveyskeskuksen ja Turun ammattikorkeakoulun välillä opetussuunnitelman mukaisen harjoittelun sisältävästä opiskelijoiden suorittamasta palvelutoiminnasta uudistetaan edellä mainitut periaatteet huomioiden.

Tähän sopimukseen sisällytetään myös yhteistyö, joka tapahtuu Turun ammattikorkeakoulun, Ekotorin ja Turun terveyskeskuksen kesken ja liittyy pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksiin.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 1.12.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä olevan selvityksen Ruisklinikan toiminnasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto
tiedKirstilä Varpuleena
tiedSantalahti Anne