Liite 1 §

Sosiaalityön tulosalueen esitys 15.10.2010

 

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja vt. toimistopäällikkö Tarja Salonius 15.10.2010:

 

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksan päätös 24.9.2010 § 44: ”Päätin, että tulosaluejohtaja Leila Visan ja vt. toimistopäällikkö Tarja Saloniuksen esitys 8.6.2010 sijaishuollon kehittämissuunnitelman toimeenpanosuunnitelmaksi palautetaan uudelleen valmisteltavaksi edellä esitetyn mukaisesti.

 

Peruspalvelulautakunnassa on käyty keskustelua perusteltujen kehittämisvaihtoehtojen tarpeellisuudesta. 8.6.2010 esitys lähti yksinomaan sijaishuollon kehittämissuunnitelmassa esitetystä tavasta purkaa sijaishuollon laitoshoitopainotusta.”

 

Esitys, johon päätöksessä viitataan, ei ollut peruspalvelulautakunnan käsittelyssä. Keskustelu käytiin palvelujohtajan laatiman selvityksen perusteella. Peruspalvelulautakunta on tehnyt päätöksen 17.2.2010/§ 48 ja päätöksessä olleet täytäntöönpanoon vietävät kohdat ovat edenneet suunnitelman mukaisesti. Alla on taulukko kuvaamassa toiminnan etenemisestä päätöksen jälkeen ja suunniteltua etenemistä kuvattu osittain.

 

1.4.2010

1.5.2010

1.6.2010

16.6.2010

14.92010

tilapäiset palkkaamisluvat

sijaisperheiden tukemiseen

UPS, Siha ja kanslistit ja ohjaaja samaan yksikköön

UPS:n johtava

laitossosiaalityöntekijöiden esimieheksi

Esitys Perlassa

Mäntymäen YT

1.10.2010

1.1.2011 – 31.12.2011

1.1.2011

?

?

Mäntymäessä 1 vastaanotto lisää

Remontin Perhehoito pilotti käyntiin

Vakka-Suomentien toiminta/ perhehoidon tukiyksikön kokeilun valmistelu alkaa

Luostarinkadun lastenkoti?

Virusmäentien lastenkoti?

1.7.2011-?

1.7.2011 – 1.10.2011

1.7. – 1.10.2011

 

 

Lakkatien lastenkodin valmistuminen (lisähenkilöstö 12 ohjaajaa ja 1 talousapulainen)

Nuorten vastaanottokodin muutos/ lopetus (toiminnan muutos/resurssien siirto)

Mäntymäen muuttuminen kokonaan vastaanottoyksiköksi

 

 

 

Valmistelu palautuksen jälkeen: työryhmä on kokoontunut 2 kertaa ja asiaa käsitelty sen jälkeen sijaishuollon esimiespalaverissa.

Kommenteissa on selkeä kanta siihen, että kehittäminen rakennemuutoksessa tulee keskeyttää ja tarvittavat lisäresurssit tulee osoittaa toimintaan lisävakanssein. Kannanotot oheismateriaalina.

 

Vaihtoehto 1

Sijaisperheiden tukemiseen ja muiden sijoitettujen lasten ja heidän perheittensä tukemiseen tullaan jatkossa tarvitsemaan sijaishuoltoon lisäystä sosiaalityöntekijöihin ja sosiaaliohjaajiin, nykyiset sijaishuollon yksikön asiakasmäärät ovat liian suuret työntekijäkohtaisesti. Tarvittava lisäys on 1-2 sosiaalityöntekijää ja 6 ohjaajaa, kustannusvaikutus vuositasolla 229.750€.

Nyt osoitettu resurssilisäys 2 sosiaalityöntekijää ja 3 sosiaaliohjaajaa tilapäisillä palkkaamisluvilla. n.197.000/vuosi.

Vastaanottokotien kotiinpäin tehtävän työhön mahdollistaminen. Jokaiseen vastaanottoyksikköön tarvitaan 2 sosiaaliohjaajaa, yhteensä 6 ohjaajaa, vuositasolla kustannukset n. 205,300€.

 

Lakisääteiset lisäykset kahteen lastenkotiin 31.12.2010.

2 ohjaajaa, kustannukset vuositasolla n.68.400/€.

Lakkatien lastenkodin valmistuttua, 1 osasto lisää, 12 ohjaajan vakanssin lisäys ja 1 laitosapulainen, kustannukset vuositasolla n. 440.000€.

Puolukkatien lastenkodin henkilökuntalisäys 4 ohjaajaa (lastenkodin erityisyytenä esteettömyysosasto ja perhehoitotila), kustannukset vuositasolla n. 136.900€.

Perhehoidon valvoja, kustannukset vuositasolla n. 47.200€

 

Esitetään perustettavaksi edellä mainitut lisävakanssit

2 sosiaalityöntekijää

28 ohjaajaa

2 yöhoitajaa

1 laitosapulainen

1 perhehoidon valvoja

 

Vaihtoehto 2

Peruspalvelulautakunnan kokous 17.2.2010/§ 48, päätöksen kohta 5.

Tällä päätöksellä lastenkoteja ei lakkauteta.

Tämän perusteella rakennemuutos on edennyt siltä osin, mistä on selkeä päätös tehtynä. (kts.taulukko yllä)

Päätöksessä olevassa kohdassa 3 todetaan, että sijaishuollon kehittämistyöryhmän raportissa mainituista kaupungin omista tiloista sekä ostopalveluista voidaan vaiheittain luopua.

Lastenkodeista, joiden tiloista päätöksen mukaan voidaan vaiheittain luopua, on tilanne seuraava:

 

Luostarinkadun lastenkodissa on 12 lasta (14 paikkaa)

Virusmäentien lastenkodissa on 7 lasta (7 paikkaa)

Vakka-Suomentien lastenkodissa 5 lasta (7 paikkaa)

19.2.2011 lähtee 1 lapsi

24.8.2011 lähtee 1 lapsi (tämän jälkeen 3 jää)

 

Tällä hetkellä lapsia on lastenkodissa 5. Helmikuun 2011 jälkeen 4 ja ensi syksyn aikana tilanne muuttuu siten, että alle 18-vuotiaita on 3.

 

Esitys vaihtoehdoksi 2:

Vakka-Suomentien lastenkoti muutetaan asteittain Perhehoidon-yksiköksi. Sijaisperhehoitajat tarvitsevat ammatillista tukea, joka suunnitellaan toteuttavaksi perhehoidon yksikön perustamisella.

Vakka-Suomen lastenkodin toiminnasta voidaan luopua asteittain ja sen muuttaminen tilapäisesti perhehoidon-yksiköksi mahdollistuu nykyisten sijoitettujen lasten siirtyessä jälkihuoltoon. Kolmen lapsen suunnitelmallinen sijaishuollonmuutos uuteen sijoituspaikkaan toteutetaan siirtymävaiheen aikana. Lastenkodin henkilökunnalla on mahdollisuus asteittain siirtyä tukemaan sijaisperhehoitoa. Lastenkoti voi toimia väliaikaisesti perhehoidon yksikkönä. Samanaikaisesti vuoden 2011 alussa käynnistyy Remontti-hankkeen kautta perhehoidon suunnitelmallinen kehittäminen. Lastenkodin henkilökunnalla on vankkaa kokemusta perheiden tukemisesta ja ammattitaitoa kehittää perhehoitoa. Tätä kokemusta pystyttäisiin hyödyntämään huomioiden samalla, että sijaisvanhemmat ovat eri asemassa kuin biologiset vanhemmat ja molemmat tarvitsevat tukea ja myös lapsen tuki on huomioitava koko ajan prosessissa. Henkilökuntana laitoksessa on 7 hoito- ja kasvatustyötä tekevää, lisäksi 1 laitosapulainen.

Perhehoitoyksikkö eriytetään UPS:n yksiköstä vuoden 2010 alusta alkaen asteittain. On perusteltua siirtää perhehoidon toiminta omaan yksikköönsä, koska sijoitusyksikkö laajentuessaan on liian suuri ja monitahoinen toiminnaltaan hallittavaksi. Tietotaitoa perhehoidosta on nykyisillä UPS:n työntekijöillä ja sitä tulee siirtää ja lisätä Remontti-hankkeen kautta järjestettävillä koulutuksilla, suunnittelulla, tiedon keräämisellä ja hyödyntämisellä ja käytettävissä olevilla muilla toimenpiteillä hankkeen aikana, jolloin käytössä on projektin vetäjä. Yksikköön tulee siirtää tarvittava sosiaalityöntekijäresurssi UPS:sta. (huomioidaan myös lääkärin vakanssin mahdollinen muuttaminen johtavaksi sosiaalityöntekijäksi).

 

Siirtymävaiheessa tarvitaan joka tapauksessa tällä hetkellä olevien tilapäisten palkkaamislupien jatkamista vuodella eteenpäin. (3 sosiaaliohjaajaa ja 2 sosiaalityöntekijää). Tällä taataan nyt hyvin käyntiin lähtenyt sijaisperheiden, lasten ja biologisten vanhempien tuki, joka on mahdollistanut jo tapahtuneiden ja tulevien uusien perhesijoitusten toteuttamisen.

 

Toiminnan muutokseen tarvitaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston (AVI:n) hyväksyntä. Tavoitteena on, että Remontti hankkeen pilotin edetessä vuoden aikana, saadaan sijaisperheiden ja lasten sekä biologisten vanhempien tuki vakiinnutettua perhetukiyksikköön.

 

Vaihtoehto 3

Kohta 2 mahdollistaa resurssit sijaisperhehoidon tukemiseen ja lisäämiseen. Muut resurssitarpeet ovat merkittäviä ja käyvät ilmi myös kohdasta 1. Jotta jatkossa turvataan sijaishuollon henkilöstöresurssit tarkoituksenmukaisella tavalla, tarvitaan ratkaisu myös kahden muun lastenkodin kohdalla. Henkilöstön siirrolla muihin tehtäviin näistä lastenkodeista mahdollistaa vastaanottojen kehittämisen, joka on aivan välttämätöntä. Tutkimus- ja arviointijakson loputtua on pitää olla tarjota tukea, jotta avohuollon keinoin voidaan suoda edes osalle lapsista mahdollisuus saada kasvaa omien biologisten vanhempiensa kanssa sijoituksen jälkeen. Tässä vaiheessa on arviointi tehty ja on voitu tehdä suunnitelma tuen tarpeesta ja sen toteuttamisesta ja siihen tarvitaan henkilöstöresurssia.

Lisäksi tarvitaan lakisääteistä lisäresurssia Makslankadun lastenkotiin 1 yöhoitaja ja Moikoistenkadun lastenkotiin 1 yöhoitaja.

Puolukkatien lastenkotiin 4 ohjaajaa.

Lakkatien lastenkotiin 12 ohjaajaa ja 1 laitosapulainen, kun uudisrakennus valmistuu.

 

Esitys vaihtoehdoksi 3: Luovutaan Luostarinkadun lastenkodin ja Virusmäentien lastenkodin tiloista ennen Lakkatien lastenkodin valmistumista