Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 372 08.12.2010 2

2168-2010 (044)

Kuntouttavan työtoiminnan ostopalvelut 1.1.2011 - 31.12.2012

Tiivistelmä:

Kuntouttavan työtoiminnan palveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.1.2011 - 31.12.2012. Tarjouksia on saatu 10 palveluntuottajalta yhteensä 12 kpl. Puitesopimukset esitetään solmittaviksi asiakasryhmittäin palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi kaikkien hyväksyttävän tarjouksen jättäneiden palveluntuottajien kanssa. Kokonaisasiakasmäärä on ollut vuositasolla noin 150 eri asiakasta.

Perla § 372

EI JULKISUUTEEN

Hankinta- ja logistiikkakeskus, tuoteryhmäpäällikkö Merja Lindberg 24.11.2010:

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta tuli voimaan 1.9.2001. Laissa kunta velvoitetaan järjestämään kuntouttavan työtoiminnan palvelu sitä tarvitsevalle asiakkaalle. Kuntouttava työtoiminta on vuoden 2010 alusta lukien velvoittavaa sekä alle että yli 25-vuotiaille asiakkaille.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 6 §:n mukaan kunta voi järjestää työtoiminnan itse, tekemällä kirjallisen sopimuksen sen järjestämisestä toisen kunnan tai kuntayhtymän taikka rekisteröidyn yhdistyksen, rekisteröidyn säätiön, valtion viraston tai rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kanssa. Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä.

Peruspalvelulautakunta hyväksyi kuntouttavan työtoiminnan ostopalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 6.10.2010 § 315.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on sosiaali- ja terveystoimen toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia kuntouttavan työtoiminnan palveluista ajalle 1.1.2011–31.12.2012, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.1.–31.12.2013 (optio). Palvelujen on oltava käytettävissä 1.1.2011.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen B mukaisena toissijaisena palveluhankintana julkaistiin 11.10.2010 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä internetissä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot. Hankintaan liittyvä kysymys ja siihen annettu vastaus julkaistiin 19.10.2010 osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Tarjous tuli antaa tarjouspyynnön liitteinä olleilla tarjouslomakkeilla (liitteet 1 ja 1 a). Tarjous tuli antaa toimintayksikkökohtaisesti.

Määräaikaan 8.11.2010 klo 11.00 mennessä saatiin seuraavat tarjoukset:

Albaaniyhdistys Bashkimi ry

DaisyLadies ry

Kaarinan Nuoret Pajamestarit ry

Kaarinan Työttömät ry

Kuntoutuskeskus Petrea

Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Naantalin Valmennuskeskus

Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Raision Valmennuskeskus

Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Turun Valmennuskeskus

Turun seudun Mielenterveyspalveluyhdistys ry Tsemppi

Turun Seudun Työttömät TST ry

Varissuon Työttömät VT ry

YHDESSÄ-yhdistys ry.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjous otetaan huomioon ja hyväksytään asiakasryhmittäin; alle 25-vuotiaiden ikäryhmä tai 25 vuotta täyttäneiden ikäryhmä. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjoushinta tuli ilmoittaa verottomana vuorokauden hintana asiakasta kohden tarjouslomakkeessa (liite 1) edellytetyllä tavalla 1.1.2011 tasolla. Sopimushinta on kiinteä koko sopimuskauden 31.12.2012 asti.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Sopimuksella ei taata palveluun ohjautuvien asiakkaiden määrää.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Kuntoutumispalvelut, toimistopäällikkö Jaana Malén, vastaava urasuunnittelija Suvi Heiniola ja suunnittelija Ari Laaksonen 25.11.2010:

Alle 25-vuotiaiden ikäryhmälle palveluja tarjosivat kahdeksan tarjoajaa: Kaarinan Nuoret Pajamestarit ry, Kaarinan Työttömät ry, Kuntoutuskeskus Petrea, Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Naantalin Valmennuskeskus, Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Raision Valmennuskeskus, Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Turun Valmennuskeskus, Turun Seudun Työttömät TST ry ja Varissuon Työttömät VT ry.

25 vuotta täyttäneiden ikäryhmälle palveluja tarjosivat kaikki tarjoajat: Albaaniyhdistys Bashkimi ry, DaisyLadies ry, Kaarinan Nuoret Pajamestarit ry, Kaarinan Työttömät ry, Kuntoutuskeskus Petrea, Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Naantalin Valmennuskeskus, Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Raision Valmennuskeskus, Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Turun Valmennuskeskus, Turun seudun Mielenterveyspalveluyhdistys ry Tsemppi, Turun Seudun Työttömät TST ry, Varissuon Työttömät VT ry ja YHDESSÄ-yhdistys ry.

Kaikki palveluntarjoajat ilmoittivat toiminnan pääkielen olevan suomi. Sosiaalipalvelusäätiö Rainan Naantalin, Raision ja Turun Valmennuskeskusten sekä Turun Seudun Työttömät TST ry:n palvelut ovat saatavilla myös ruotsin kielellä.

Hankintalain 46.1 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Tarjousvertailussa tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu voi toteutua ainoastaan, jos tarjoukset ovat keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia. Hankintayksikkö on velvollinen hylkäämään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen silloin, kun tarjouksen puutteellisuus tai tarjouspyynnön vastaisuus vaarantaa tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun tarjousvertailussa.

Tarjouspyynnössä yksi palvelulle asetetuista ehdottomista vaatimuksista oli kuntouttavan työtoiminnan palvelupäivään sisältyvä kevytateria. Kaarinan Työttömät ry:n tarjouksessa kevytateria ei sisälly palvelupäivään, joten tarjous on hylättävä tarjouspyyntöä vastaamattomana.

Muut tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja ne on otettu mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjouksen valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimpia. Vertailu ja valinta tehdään asiakasryhmittäin.

Arviointiperusteina ovat palvelun hinta ja laatu. Hinnan painoarvo on 80 % ja laadun 20 %. Enimmäispistemäärä on 100 pistettä.

Vertailussa halvin vuorokauden hinta / asiakas saa 80 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 80).

Laadun osalta vähimmäisvaatimukset täyttävä palvelun taso saa 0 pistettä ja sen ylittäviltä osin pisteitä saa 1–20. Laadusta saatava enimmäispistemäärä on 20 pistettä. Laadun vertailuperusteet on ilmoitettu tarjouslomakkeessa.

Liite 1Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu asiakasryhmittäin

Tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa ja ennen kokousta sosiaali- ja terveysvirastossa.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen ja toimistopäällikkö Jaana Malén 26.11.2010:

Kuntouttavan työtoiminnan palvelutarve on kuluvalla budjettikaudella lisääntynyt työttömyystilanteesta johtuen. Tämä suuntaus tulee vuonna 2011 edelleen jatkumaan pitkäaikaistyöttömien määrän voimakkaasti kasvaessa. Vuoden 2011 alusta lähtien työllistymispalveluyksikön hallinnoitavaksi siirtyvä Kelan työmarkkinatuen kuntaosuuslista lisää myös työllistymispalveluyksikön asiakasmäärää ja kuntouttavan työtoiminnan palvelupaikkojen tarvetta.

Vuoden 2010 alusta lähtien voimaan tullut muutos lakiin kuntouttavasta työtoiminnasta on entisestään lisännyt kuntien lakisääteistä velvoitetta tuottaa kuntouttavan työtoiminnan palveluita yhä suuremmalle joukolle.

Kuntouttava työtoiminta palkkatukityöllistämisen ohella on lähes ainoa kunnan tuottama palvelu työllisyyden parantamiseksi, mistä johtuen kunnan tulee huomioida kaikkien kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottajien tarjoukset. Kunnalla tulee olla riittävästi palveluntuottajia, jotka tarjoavat laadukkaita ja työelämäsuuntautuneita kuntouttavan työtoiminnan palveluita alle ja yli 25-vuotiaille asiakkaille.

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että

1. Varissuon Työttömät VT ry
2. Kaarinan Nuoret Pajamestarit ry
3. Turun Seudun Työttömät TST ry
4. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Naantalin Valmennuskeskus
5.-6. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Raision Valmennuskeskus
5.-6. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Turun Valmennuskeskus
7. Kuntoutuskeskus Petrea
1. Albaaniyhdistys Bashkimi ry
2. YHDESSÄ-yhdistys ry
3. Varissuon Työttömät VT ry
4. Kaarinan Nuoret Pajamestarit ry
5. Turun Seudun Työttömät TST ry
6. Turun seudun Mielenterveyspalveluyhdistys ry Tsemppi
7. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Naantalin Valmennuskeskus
8.-9. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Raision Valmennuskeskus
8.-9. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Turun Valmennuskeskus
10. DaisyLadies ry
11. Kuntoutuskeskus Petrea

Kustannukset maksetaan tililtä 1 25 50 21 13.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 29.11.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

1. Varissuon Työttömät VT ry
2. Kaarinan Nuoret Pajamestarit ry
3. Turun Seudun Työttömät TST ry
4. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Naantalin Valmennuskeskus
5.-6. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Raision Valmennuskeskus
5.-6. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Turun Valmennuskeskus
7. Kuntoutuskeskus Petrea
1. Albaaniyhdistys Bashkimi ry
2. YHDESSÄ-yhdistys ry
3. Varissuon Työttömät VT ry
4. Kaarinan Nuoret Pajamestarit ry
5. Turun Seudun Työttömät TST ry
6. Turun seudun Mielenterveyspalveluyhdistys ry Tsemppi
7. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Naantalin Valmennuskeskus
8.-9. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Raision Valmennuskeskus
8.-9. Sosiaalipalvelusäätiö Raina / Turun Valmennuskeskus
10. DaisyLadies ry
11. Kuntoutuskeskus Petrea

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Asiakkaille ostetaan kuntouttavan työtoiminnan palveluja puitesopimuksella ensisijaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaan, mikäli tarve ei edellytä muuta.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmasianosaiset
ilmHeiniola Suvi
ilmJuvonen Jukka
ilmLaaksonen Ari
tiedLindberg Merja
tpvMalen Jaana


Liitteet:

Perla § 372
Liite 1:Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu asiakasryhmittäin