Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta34317.11.201014

15675-2007 (012)

TERES - sähköisen lääkemääräyksen kehittäminen

Tiivistelmä:

Sähköisen lääkemääräyksen eli eReseptin käyttö alkoi 20.5.2010 Kirkkotien terveysasemalla ja Nummenmäen apteekissa. eReseptin käyttöönotto toteutetaan Turussa vaiheittain. eResepti-kokonaisuuden toimivuudesta pitää varmistua ennen käytön laajentamista koko Turkuun ja sen jälkeen muualle Suomeen. Kaikissa Turun sosiaali- ja terveystoimen yksiköissä eResepti on käytössä tammikuun 2011 loppuun mennessä. Sosiaali- ja terveysministeriön ja Turun kaupungin välisessä sopimuksessa on sovittu, että Turun TERES-projektissa mallinnetaan eReseptin käyttöönotto muille terveydenhuollon toimijoille. eReseptin kehitystyö on kestänyt suunniteltua kauemmin, mikä on viivästyttänyt eReseptiin siirtymistä. TERES-projekti anoo jatkoaikaa 30.4.2011 saakka eReseptin käytön vakiinnuttamiseen liittyvien tehtävien toteuttamiseksi Turun sosiaali- ja terveystoimessa ja eReseptin käyttöönoton mallintamiseksi.

Perla § 343

Tutkimus- ja kehitysyksikkö, TERES - Sähköisen lääkemääräyksen kehittäminen -projekti, projektipäällikkö Riitta Söderlund 4.11.2010:

Sähköisen lääkemääräyksen eli eReseptin käyttö alkoi 20.5.2010 Kirkkotien terveysasemalla ja Nummenmäen apteekissa. eReseptin käyttöönotto toteutetaan Turussa vaiheittain. eResepti-kokonaisuuden toimivuusasteesta, vasteajoista ja muusta käytettävyydestä pitää varmistua ennen käytön laajentamista koko Turkuun ja sen jälkeen muualle Suomeen. eReseptiin siirtyminen on lakisääteistä. eResepti otetaan käyttöön lääkehoidon tehokkuuden ja turvallisuuden edistämiseksi.

4.11.2010 Turun sosiaali- ja terveystoimen yksiköistä eResepti oli käytössä Kirkkotien terveysaseman lisäksi ehkäisyneuvolassa, Mäntymäki 1, 2 ja 3 terveysasemilla, yhdessä kotihoidon yksikössä sekä yhdellä vuodeosastolla. Turun kaupungin alueella toimivista apteekeista kuusi kykeni toimittamaan eReseptejä (Kasken apteekki, Koivulan sivuapteekki, Kupittaan apteekki, Nova apteekki, Nummenmäen apteekki ja YA, Turun toimipiste). Sähköisiä lääkemääräyksiä oli laadittu 3070.

eReseptin käyttöönotossa Turun sosiaali- ja terveystoimessa on edetty kevään 2010 suunnitelman mukaisesti. eReseptiin siirtymistä on jonkin verran vaikeuttanut se, että toistaiseksi ainoastaan yksi apteekkijärjestelmä on auditoitu. eReseptiin siirtyminen edellyttää sekä apteekki- että potilastietojärjestelmien auditointia järjestelmien eResepti-toiminnallisuuksien osalta. Myös eResepti-palveluun liittyvien apteekkien ja terveydenhuollon toimintayksikköjen tulee täyttää liittymiselle asetetut kriteerit. Kriteerit liittyvät erityisesti tietosuojaan ja -turvaan.

Kaikissa Turun sosiaali- ja terveystoimen yksiköissä suun terveydenhuollon yksiköitä lukuun ottamatta eResepti on käytössä tammikuun 2011 loppuun mennessä TERES-ohjausryhmän 8.9.2010 päätöksen mukaisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Turun kaupungin välisessä sopimuksessa TERES-STM II – eReseptin käyttöönoton mallintaminen on sovittu, että Turun TERES-projektissa mallinnetaan eReseptin käyttöönotto muille terveydenhuollon toimijoille. ”Kirjoituspöytätyönä” on tehty alustava malli, jota nyt tarkistetaan ja täsmennetään käyttöönoton edetessä. Mallintaminen tehdään yhteistyössä Kotkan, joka on toinen eReseptin ensimmäisistä käyttöönottajista, ja valtakunnallisten toimijoiden (mm. Kela, Kuntaliitto, Suomen Apteekkariliitto, THL, Valvira) kanssa.

11.10.2010 Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi anoi jatkoaikaa edellä mainittuun sosiaali- ja terveysministeriön ja Turun kaupungin väliseen sopimukseen siten, että sopimuskausi ulotetaan 30.4.2011 asti. Voimassa oleva sopimus päättyy vuoden 2010 lopussa. Aloitteen sopimuksen pidentämisestä teki ministeriö. Anomuksessa ministeriötä informoitiin siitä, että Turun peruspalvelulautakunta käsittelee TERES-projektin jatkoaikaa 30.4.2011 saakka sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriön päätös asiasta on tiedossa. Sopimuksen mukaan ministeriö rahoittaisi jatkoaikana TERES-projektia 50 % sen toteutuneista kuluista, kuitenkin enintään 20.000 €. Omarahoitukseksi vuodelle 2011 on varattu 20.000 €, joka sisältyy tutkimus- ja kehitys -vastuualueen määrärahoihin.

Ensimmäinen sopimus eReseptin mallintamisesta sosiaali- ja terveysministeriön ja Turun kaupungin välille tehtiin helmikuussa 2008. Sosiaali- ja terveysministeriö on rahoittanut TERES-projektia 1.3.2008 alkaen 31.8.2010 mennessä 62.860 €. Ministeriön rahoitusosuus on ollut 50 % projektin toteutuneista kuluista.

TERES-projekti tarvitsee jatkoaikaa. eReseptin kehitystyö haasteellisessa monitoimija-ympäristössä on kestänyt suunniteltua kauemmin, mikä on viivästyttänyt eReseptiin siirtymistä.Lisää aikaa tarvitaan 30.4.2011 saakka sekä eReseptin käytön vakiinnuttamiseen liittyvien tehtävien toteuttamiseksi Turun sosiaali- ja terveystoimessa että eReseptin käyttöönoton mallintamiseksi sosiaali- ja terveysministeriön ja Turun kaupungin välisen sopimuksen mukaisesti.  

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.11.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy TERES - Sähköisen lääkemääräyksen kehittäminen -projektin pidentämisen 30.4.2011 saakka.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSöderlund Riitta