Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta34417.11.201015

12539-2010 (111, 113)

Esitykset eräistä sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2011 henkilöstösuunnitelmaan sisältyvistä vakanssimuutoksista

Tiivistelmä: -

Perla § 344

Hallintojohtaja Antti Perälä, viestintäpäällikkö Arto Salo ja henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 8.11.2010:

Peruspalvelulautakunnan vuoden 2011 talousarvioehdotukseen (perla 22.9.2010 § 285) sisältyy sosiaali- ja terveystoimen henkilöstösuunnitelma (em. pykälän liite 5). Siihen on koottu mm. kaikki ensi vuoden aikana perustettavaksi kaavaillut uudet virat ja toimet. Kiireellisimmin päätökset tulisi tehdä sellaisista tehtävistä, joita hoidetaan kuluvan vuoden loppuun saakka tilapäisillä palkkaamisluvilla ja joita henkilöstösuunnitelmassa esitetään vakinaistettaviksi. Näitä ovat virastopäällikön kanslian tiedottajan, resurssien hallinnan suunnittelijan sekä rekrytointiyksikön rekrytointisihteerien tehtävät.

Tiedottajan toimen perustaminen ja kanslistin vakanssin (271514) lakkauttaminen

Turun sosiaali- ja terveystoimi yhdistyi yhdeksi hallintokunnaksi vuoden 2009 alusta. Yhdistyneen hallintokunnan viestintäyksikköön siirtyivät entisen sosiaalikeskuksen tiedotussihteeri (muutettu keväällä 2010 tiedottajan toimeksi) sekä entisen terveystoimen tilapäisessä työsuhteessa ollut tiedottaja (otsikossa mainittu tehtävä) sekä ylihoitaja (muutettu keväällä viestintäpäällikön viraksi). Hallintokunnan yhdistymisen myötä sosiaali- ja terveystoimen viestintäyksikön työntekijämäärä ei ole muuttunut, mutta nimikemuutosten myötä vakanssien nimikkeet kuvaavat niitä tehtäviä, joista viestintä huolehtii.

Sosiaali- ja terveystoimen viestintäyksikkö toteuttaa johtamista tukevaa viestintää, jonka erityisenä haasteena on palveluihin, työn tekemiseen ja muutokseen liittyvä viestintä. Viestintätiimi koordinoi sosiaali- ja terveystoimen virastopäällikön vastuulla olevaa hallintokunnan ulkoista viestintää ja vastaa sisäisestä viestinnästä. Viestintää toteutetaan mm. hyvien mediasuhteiden, verkkoviestinnän, kaupungin julkaisujen, tiedotteiden ja erilaisten tapahtumien avulla. Viestintäyksikkö ylläpitää myös mediakoulua, jonka tavoitteena on valmentaa sosiaali- ja terveystoimen henkilökuntaa hyvään viestintään. Viestinnän toteutus edellyttää tulevaisuudessa myös uusien toimintatapojen kehittämistä, pelkkä aiempien työtehtävien yhteen liittäminen ei muuttuvassa tilanteessa riitä. Tästä esimerkkinä on sosiaalisen median roolin korostuminen niin tiedonsaanti- kuin palautekanavanakin.

Julkisuuskuvaan liittyvä viestintä ja lain määräämä kuntalaisten tiedonsaantioikeus työllistävät uudessa hallintokunnassa aiempaa enemmän. Suurien hallintokunnan viestinnälle asetettuihin haasteisiin vastaaminen edellyttää tehokasta ja ammattitaitoista viestintäyksikköä. Sisäisessä viestinnässä onnistuminen vaatii lisäksi panostusta siihen, että tieto tavoittaa jokaisen työntekijän työpaikasta tai ammattinimikkeestä riippumatta.

Kuluvan vuoden aikana tiedottajien roolit ovat selkeytyneet. Aiemmin perustetun toimen haltija vastaa ensisijaisesti verkkoviestintään ja mediatiedotteisiin liittyvistä asioista. Nyt perustettavan tiedottajan vakanssin toimenkuvaan kuuluu erityisesti mediasuhteet, tapahtuma- ja markkinointiviestintä, erilaisten tilaisuuksien järjestelyt sekä visuaaliset seikat. Tiedottajan tehtäväkuvaus sisältyy liitteeseen 2.

Suunnittelijan vakanssin perustaminen ja tutkimussihteerin vakanssin (275201) lakkauttaminen

Sosiaali- ja terveystoimella on vuokralla sisäisellä vuokrasopimuksella työ- ja toimitiloja 179.246 m2 (31.12.2010) Tilaliikelaitoksen sekä Kiinteistötilaliikelaitoksen kautta. Vuokrakulujen on arvioitu olevan yhteensä 26,7 miljoonaa euroa vuoden lopussa. Keskimääräinen neliövuokra on 12,43 €/m2/kk. Lisäksi hallintokunnalla on 32 ulkoista (ali)vuokrasopimusta.

Sosiaali- ja terveystoimen resurssienhallinnan tilahallinnan suunnittelijan tehtäviin kuuluvat tällä hetkellä tilahallinta eli

a) tilojen tarpeen ja käytön ohjaus ja koordinointi (tilatarveselvitystyön ohjaus tai valmistelu, tilojen hankinta, hallintopäätösten valmistelu, kustannusseuranta, rekisteriyhteistyö, hallintokuntien välinen tilakoordinaatio),

b) tila- ja hankesuunnittelu (ennakoidut ja ennakoimattomat toiminnalliset muutostyöt, kunnossapitotyöt, peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeet, ergonominen työn suunnittelu),

c) kehittäminen (tutkimustiedon hyödyntäminen tilahallinnassa).

Tilahallinnan suunnittelija toimii osaltaan tilahallinnan ja toiminnallisten muutostöiden ja kunnossapitotöiden yhteensovittamisessa sekä neuvottelee ennakoimattomien muutostöiden kustannusten rahoitusvaihtoehdoista tilaliikelaitoksen kanssa. Lyhyen ja pitkän tähtäimen rakennusinvestointisuunnittelu ovat osa suunnittelijan tehtävistä. Suunnittelija kokoaa tulosalueiden investointiehdotukset kevään aikana, avustaa tilatarveselvitysten teossa tai tekee itse, valmistelee päätösesitykset, huolehtii osaltaan päätösten hyväksynnän toteutumisesta, osallistuu osaltaan hankesuunnitteluun ja myöhemmin kohteen rakennus- ja toteutussuunnitteluun sekä työmaakokouksiin.

Tilahallinnon kehittämisellä, tila- hankesuunnittelun toteuttamisella yhteistyössä tulosalueiden sekä kaupungin tilahallinnon kanssa voidaan sosiaali- ja terveystoimessa vaikuttaa käytössä olevien tilojen ja niistä aiheutuvien kustannusten hallintaan merkittävästi. Näiden tehtävien hoitamiseksi suunnittelijan vakanssi on välttämätön laajan tehtäväkentän hoitamiseksi sosiaali- ja terveystoimessa. Suunnittelijan tehtäväkuvaus sisältyy liitteeseen 2.

Viiden tilapäisen rekrytointisihteerin palkkaaminen rekrytointiyksikköön

Peruspalvelujohtajan päätöksellä sosiaali- ja terveystoimen rekrytointiyksikköön on palkattu viisi tilapäistä rekrytointisihteeriä 31.12.2010 saakka. Tehtäviä on hoidettu näin siitä lukien, kun sosiaali- ja terveystoimi yhdistettiin 1.1.2009. Käytännössä rekrytointia hoidettiin yhdessä jo vuoden 2008 alusta, jolloin sosiaali- ja terveystoimen rekrytointia hoitaneet henkilöt siirtyivät yhteiseen tilaan, osoitteeseen Kristiinankatu 1, 1. krs. Aluksi yksikössä oli henkilökuntaa seitsemän, mutta tällä hetkellä viisi. 1.8.2010 lukien kaksi vakanssia siirrettiin opetustoimeen varhaiskasvatuksen siirron myötä.

Rekrytointiin panostaminen on ollut yksi henkilöstöhallinnon palvelukeskusprojektiin (HPK) sisältyvistä kehittämisajatuksista. Projektissa tehdyn analyysin mukaan tulevaisuuden haasteita henkilöstöhallinnolle ovat mm. se, että kaupungin on parannettava kilpailukykyään osaavan työvoiman hankinnassa. Kaupunginhallituksen hallintojaosto käsitteli 19.1.2010 § 11 palvelukeskusprojektin loppuraporttia ja päätti esittää kaupunginhallitukselle mm. että henkilöstöhallinnon palvelukeskushankkeen osana rekrytointiprosessia kehitetään NexStaff- järjestelmästä saatavien kokemusten perusteella vuoden 2010 aikana siten, että rekrytointi- ja sijaishallintaprosessin keskittämisen laajuus voidaan ratkaista viimeistään joulukuussa. Kaupunginhallituksen päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2011 henkilöstösuunnitelmaan on kirjattu viiden rekrytointisihteerin vakanssin perustaminen. Koska ratkaisematta on vielä se, miten kaupungin rekrytointia tullaan hoitamaan NexStaff- järjestelmästä saatavien kokemusten perusteella, vakanssien perustamisen sijasta esitetään nyt viiden tilapäisen rekrytointisihteerin palkkaamista 30.4.2011 saakka.

Rekrytointisihteerien palkkaus ja muut palvelussuhteen ehdot esitetään pysytettäviksi edellisen palkkauspäätöksen mukaisina kuitenkin siten korjattuna, että tehtäväkohtaiseen palkkaan lisätään toteutettujen yleiskorotusten vaikutus. Palkka on määräytynyt tehtävän vaativuuden ja työntekijän koulutustason mukaan.

Edellä olevista esityksistä ei synny nettokustannuksia. Esitysten vaikutus työvoimaan on -1. Toinen lakkautettavista vakansseista vapautuu eläkkeelle siirtymisen johdosta 31.12.2010. Toisella vakansseista ei ole ollut hoitajaa.

Liite 1Tiedottajan ja suunnittelijan vakanssien perustamislomakkeet

Liite 2Tiedottajan ja suunnittelijan vakanssien tehtäväkuvaukset

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että sosiaali- ja terveystoimessa toteutettaisiin liitteessä 1 mainitut vakanssien perustamiset/lakkauttamiset.

Lisäksi peruspalvelulautakunta esittää, että sosiaali- ja terveystoimen rekrytointiyksikköön saadaan palkata viisi tilapäistä rekrytointisihteeriä tehtäväkohtaisten palkkojen määräytyessä koulutustason mukaan eli 2253,77 €/kk (tehtävään soveltuva ylempi AMK -tutkinto) ja 2.140,16 €/kk (tehtävään soveltuva AMK -tutkinto tai opistotasoinen tutkinto). Tehtävät ovat hinnoittelemattomia ja niissä noudatetaan toimistotyöaikaa.

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että sosiaali- ja terveystoimen rekrytointiyksikköön saadaan palkata viisi tilapäistä rekrytointisihteeriä tehtäväkohtaisten palkkojen määräytyessä koulutustason mukaan eli 2.253,77 €/kk (tehtävään soveltuva ylempi AMK -tutkinto) ja 2.140,16 €/kk (tehtävään soveltuva AMK -tutkinto tai opistotasoinen tutkinto). Tehtävät ovat hinnoittelemattomia ja niissä noudatetaan toimistotyöaikaa.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 344
Liite 1:Tiedottajan ja suunnittelijan vakanssien perustamislomakkeet
Liite 2:Tiedottajan ja suunnittelijan vakanssien tehtäväkuvaukset