Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta34017.11.201011

9407-2010 (015)

Toimenpiteet työkäytäntöjen muuttamiseksi työmarkkinatuen kuntaosuuden pienentämiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 340

Palvelujohtaja Maisa Kuusela, hallintojohtaja Antti Perälä ja suunnittelija Tiina Mäkinen 19.10.2010:

Peruspalvelulautakunta palautti asian 27.10.2010 § 324 uudelleen valmisteltavaksi.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa asetti 23.8.2010 (§ 42) työryhmän selvittämään mahdollisia toimenpiteitä työllistämisen tehostamiseksi ja työmarkkinatuen kuntaosuuden pienentämiseksi. Ryhmään nimettiin palvelujohtaja Maisa Kuusela (pj), vs. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, tulosaluejohtaja Leila Visa, toimistopäällikkö Jaana Malén, toimistopäällikkö Minna Virta ja suunnittelija Tiina Mäkinen (siht). Työryhmän tuli saattaa esityksensä peruspalvelulautakunnan käsittelyyn lokakuussa 2010.

Työmarkkinatuki on KELA:n maksamaa harkinnanvaraista tukea, jolla tuetaan työttömän työnhakijan sijoittumista työmarkkinoille. Se on tarkoitettu työttömälle, joka tulee ensi kertaa työmarkkinoille tai joka ei täytä ns. työssäoloehtoa tai joka ei voi enää saada perus- tai ansiopäivärahaa 500 päivän enimmäisajan täytyttyä.

Kunta on velvollinen maksamaan työmarkkinatuen kuntaosuutta KELA:lle puolet kuntalaisten saamasta tuesta. Maksun perusteeksi KELA toimittaa työmarkkinatuen kuntaosuuden saajien listan kuukausittain sosiaalityön tulosalueelle maksatuksen oikeellisuuden tarkastamiseksi.

Sosiaalityön tulosalueella ei ole nykyisellään resursseja käydä KELA:n listaa systemaattisesti ja säännöllisesti läpi. Työllistymispalveluyksikön kaksi sosiaalityöntekijää kävivät kokeiluluonteisesti sosiaalityön asiakkaiden osalta ns. KELA:n listan läpi ajalla 25.5 – 7.6.2010 sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virran alaisina. Listalta kutsuttiin otantana 150 asiakasta infotilaisuuksiin ja heistä työllistettiin suoraan noin 50 asiakasta.

Työryhmä arvioi mahdollisuuksia ns. KELA:n listan hyväksikäyttöä yleisemmin työllistämistoimenpiteiden toteuttamiseksi. Listan sisältämien arkaluonteisten tietojen vuoksi asiaa tarkasteltiin myös tietosuojanäkökulmasta.  Listan käyttömahdollisuuksien selvittämiseksi työryhmä oli yhteydessä myös Kuntaliittoon.

Oheismateriaali 1Kuntaliiton aloite

Oheismateriaali 2Tietosuojavaltuutetun toimiston vastaus

Oheismateriaali 3Sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastajan vastaus

Lausuntojen mukaan listan käyttömahdollisuudet ovat osittain epäselviä. Muissa suurissa kaupungeissa listan käsittelyssä noudatetaan vaihtelevia käytäntöjä. Tietosuojakysymyksissä on näin ollen pyydettävä selkeyttävää ohjetta henkilöluettelon käyttämismahdollisuuksien selventämiseksi.

Kuntoutumispalvelut hoitaa käytännössä suuren osan pitkäaikaistyöttömien työllistämistoimenpiteistä. Puuttuva tieto työmarkkinatuen saajista on haitannut tehokkaita työllistämistoimenpiteitä.

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta (2.3.2001/189) määrittelee kunnan ja työ- ja elinkeinotoimiston tehtävät työllistämistoimenpiteissä. Lain mukaan kunnan vastuulle kuuluvat ne pitkäaikaistyöttömät asiakkaat, joiden pääasiallinen toimeentulo on toimeentulotuki. Kaikki työmarkkinatukea saavat eivät kuitenkaan kuulu toimeentulotuen piiriin, vaikka heille olisi hyötyä kunnallisista työllistymispalveluista. Työ- ja elinkeinotoimisto saa työmarkkinatukitiedot vain yksittäisistä asiakkaista.

Vuoden 2011 työllistämistarve Turussa on niin suuri, ettei työllistymispalvelut katso pystyvänsä vastaamaan asetettuihin tavoitteisiin riittävän hyvin vanhoilla työkäytännöillä.

Edellä selvitetyn perusteella työryhmä päätyi seuraaviin toimenpide-ehdotuksiin:

Edellä mainitut ehdotukset edellyttävät muutoksia toimintasääntöön ja sosiaali- ja terveystoimen talousarvioon.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.11.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmJuvonen Jukka
tpvKuusela Maisa
ilmLönnqvist Max
ilmMalen Jaana
ilmMäkinen Tiina
ilmPerälä Antti
ilmVirta Minna
ilmVisa Leila