Sosiaali- ja terveystoimen selvitys työvoiman käytöstä tammi-elokuussa

 

Tulosaluejohtajat Leila Visa, Anne Santalahti, Jukka Juvonen ja Sari Ahonen 29.10.2010:

 

Keskushallinto, henkilöstön vastuualue on pyytänyt sosiaali- ja terveystoimelta selvitystä työvoiman käytöstä ajalta tammi – elokuu. Työvoimaseurantaraportin mukaan ko. ajanjaksolla koko hallintokunnan työvoiman muutos on + 24,1, kun otetaan huomioon sisäiset ja ulkoiset siirtymät, talkoovapaat/lomautukset sekä 100 % ulkopuolisella rahoituksella toteutettavat hankkeet.

 

Edelliseen vuoteen verrattuna muutoksia on tapahtunut

- sosiaalityön tulosalue -3,3

- perusterveydenhuollon tulosalue +30,2

- kuntoutumispalveluiden tulosalue -8,1 ja

- vanhuspalveluissa +36,2.

 

Sosiaalityön tulosalueella työvoiman vähennystä on tapahtunut elatusturvakäsittelijöiden vakanssien vapauduttua eläköitymisten sekä muihin tehtäviin siirtymisten vuoksi töidensä siirryttyä 1.4.2010 KELA:n hoidettavaksi. Tämän muutoksen vaikutus työvoimaan on ollut - 3,25. Toinen työvoimaa vähentävä muutos on tapahtunut tilapäisen henkilöstön osalta, kun vv. 2007- 2009 Tikka- projektiin palkattujen määräaikaisten työntekijöiden palvelussuhteet näissä tehtävissä ovat päättyneet vuoden 2009 aikana. Tämän muutoksen vaikutus työvoimaan on ollut - 2. Muita työvoimaa merkittävästi vähentäviä/lisääviä muutoksia ei ole ollut.

 

Perusterveydenhuolto

 

Merkittävin tekijä työvoiman kasvamiseen on se, että lääkäri- ja hammaslääkärivakanssit on saatu vihdoin täytetyiksi lähes kokonaan. Tätä on odotettu jo pitkään. Toinen merkittävä tekijä on se, että 17 000 turkulaista on ilman omalääkäriä ja heidän hoitamisekseen on perustettu tilapäisiä vakansseja (4 tkl, 4 sh). Hoitamattoman väestön tilanne täytyy joka tapauksessa ratkaista pian; ilman tekijöitä se ei onnistu. Ostopalvelulääkärien tarve on ollut tästä syystä selvästi aiempaa vähäisempää.

 

Näistä henkilölisäyksistä huolimatta PTH:n nettobudjetti on pysynyt talousarviossa tämän hetkisen ennusteen mukaan.

 

Ehkäisevän terveydenhuollon muutokset:

-1 tilapäinen terveydenhoitaja äitiysneuvolassa

oodottavia äitejä on tullut tavanomaista ja odotettua enemmän

-1 kotitalousneuvoja

osiirtona kulutus- ja kotitalouslautakunnasta (siirtoa ei ole otettu huomioon työvoimaraportissa!)

-yksi lääkärin vakanssi on siirretty sairaanhoidosta ehkäisevään (ei uusi virka, sairaanhoidosta vastaava vähennys)

-1 projektisairaanhoitaja Selkenevää – hankkeeseen

-1 projektivakanssi päihdekasvatusprojektissa

 

Sairaanhoito:

-4 tilapäistä lääkärin vakanssia

o17 000 vailla omalääkäriä olevan asukkaan hoitamiseksi; näistä täytetty omilla 1-2 (loput ostopalvelulääkäreitä)

-4 tilapäistä sairaanhoitajan vakanssia

o17000 asukkaan hoitamiseksi

-2 hoitoapulaisen vakanssia päivystykseen

ovälttämättömiin toiminnallisiin tarpeisiin (kun hoitoapulaista ei ollut kaikkiin vuoroihin, täyttämättömissä vuoroissa esim. sänkyjen puhdistus jäi odottamaan seuraavaa vuoroa, jossa hoitoapulainen oli, koska sairaanhoitajat eivät ehtineet omalta perustyöltään tekemään tätä)

-3 + 1 tilapäistä sairaanhoitajaa päivystykseen

o1 tulevan yhteispäivystyksen henkilöstövaihtoa varten

o3 muuta lisäystä toiminnallisiin tarpeisiin ja potilasturvallisuutta parantamaan (lisääntynyt potilasmäärä tarkkailussa)

-tyhjät lääkärien vakanssit saatu nyt täytettyä

osyksyn 2009 alussa noin 10 tyhjillään, ks. *)

-1 kanslistin vakanssi syksyn 2009 alusta

ovälttämättömiin toiminnallisiin tarpeisiin

 

Suun terveydenhuolto:

-1 ylihoitajan viran täyttö

oaiemmin tyhjillään

-1 osastonhoitaja

oaiemmin tyhjillään

-2 suuhygienistin vakanssia lisää

o1 hammaslääkärin vakanssi muutettu kolmeksi suuhygienistin vakanssiksi, eli kahden henkilöpanoksen lisäys; on lähes kustannusneutraali

-tyhjiä hammaslääkärien vakansseja saatu täytettyä

onyt 7 käytännön palveluiden suorittajaa, viime vuonna vastaavana aikana 1

 

Perusterveydenhuollon yhteiset palvelut

-varahenkilöitä siirretty yhteisistä palveluista sairaanhoitoon ja ehkäisevään terveydenhuol- toon. Tämä näkyy työvoimaseurannassa – merkkisenä.

 

*) Mainittakoon, että Suomen Lääkäriliiton jokavuotisessa laskennassa terveyskeskuksen lääkärien viroista, toimista ja tehtävistä ja niiden täytöstä lokakuussa 2009 viran/toimen haltijoista 24 oli tilapäisesti poissa työstä ja avoimia virkoja oli 13. Lokakuussa 2010 vastaavat luvut olivat 23 ja 11,5. Poissaoloa tai avointa virkaa hoiti lokakuussa 2009 kaikkiaan 25 sijaista ja 4 ostopalvelulääkäriä; lokakuussa 2010 sijaisia oli 31 ja ostopalvelulääkäreitä 3.

 

Kuntoutumispalveluiden tulosalue

 

Kuntoutumispalveluiden työvoiman vähennys – 8,1 johtuu siitä, että 4 henkilöä siirtyi vakansseineen aktivointiterapiasta vanhuspalveluiden tulosalueelle 1.1.2010. Kuntoutuispalveluissa on käytetty sijaisia v. 2009 vastaavaan aikaan verrattuna vähemmän, koska budjetti on yritetty saada tasapainoon.

 

Vanhuspalvelut

 

Todettakoon aluksi, että vuoden 2009 alussa vanhuspalveluissa oli suurten organisaatiomuutosten ja tietojärjestelmämuutosten vuoksi vuosilomakielto, joka näyttäytyy vuoden 2010 vertailussa kasvavana henkilöstön käyttönä. Vuonna 2009 käytettiin talkoovapaita huomattavasti enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2010. Vuoden jälkimmäisenä puoliskona talkoovapaiden käyttö tulee näkymään korostetusti seurannassa.

 

Vanhuspalvelujen tulosalueen ja kuntoutumisen tulosalueen välillä tehtiin henkilöstösiirtoja. Neljä aktivointiterapian vakanssia siirtyi kuntoutumisen tulosalueelta vanhuspalvelujen tulosalueelle (todettu myös edellä kuntoutumispalveluiden osuudessa).

 

Tilapäinen, ylimääräinen henkilökunta:

 

Tilapäisiä vakansseja on vähennetty ympärivuorokautisesta hoidosta. Tämä tulee vaikuttamaan työvoimaseurantaan loppuvuoden aikana. Vuoden 2010 aikana on jouduttu myös lisäämään tilapäisiä palkkaamislupia eristyshoidon tarpeen lisääntymisen johdosta. Pysyvään laitoshoitoon on jouduttu perustamaan uusia eristyspaikkoja Mrsa ja Esbl -positiivisten asukkaiden vuoksi. Tilapäisiä vakansseja on käytössä eristyspotilaiden hoitoon lisätty 9 kpl. Seurantajaksolla tilapäinen henkilöstö on vähentynyt vanhuspalveluissa jonkin verran.

 

Sijaisten käyttö:

 

Ympärivuorokautisen hoidon paikkamäärien alasajo lisää väistämättä työpaineita kotihoitoon. Sijaisten käyttö on lisääntynyt tämän vuoksi - vanhuspalveluissa ei työmäärä ole vähentynyt, mutta pysyvän henkilöstön määrää on vähennetty (vuosia tilapäisin vakanssein hoidettuja tehtäviä on lakkautettu). Tästä syystä myös ylitöiden määrä ilmeisesti lisääntynyt, kiireelliset kotiutukset sairaaloista pyritään hoitamaan viiveettä jolloin henkilöstöllä teetetään ylitöitä ja sijaisia palkataan aikaisempaa enemmän. Sijaisia oli tammi-elokuun voimavararaportin mukaan vanhuspalveluissa 618,8 v. 2009 ja 651,6 v. 2010. Lisäystä on ollut 32,8 voimassa olevina palvelussuhteina laskettuna.

 

Työvoiman vuokraus:

 

Työvoiman vuokrausta on vähennetty, mikä näkyy oman työvoiman käytön lisääntymisenä. Tämä koskee lähinnä lääkärityövoimaa.

 

Työvoiman muutokset/ palkkamenot:

 

Elokuun työvoimaraportti (ajanjakso tammi – elokuu) osoittaa työvoiman kasvua 36,2, joka on 1,5 % vanhuspalvelujen työvoimasta. Muutos johtuu lähinnä sijaistyövoiman kasvusta. Elokuun osalta työvoima vanhuspalveluissa kasvoi 44:llä. Samalla palkkamenot pienentyivät 155.000 €:lla.

 

Palkkamenojen seuranta osoittaa 5,4 % kasvua tammi – elokuun seurantajaksolla. Tämä selittyy pääosin palkankorotuksilla ja erilliskorvausten (hälytystöiden, ylitöiden ja iltatöiden) kasvulla.