Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 322 27.10.2010 7

3473-2010 (041, 016)

Peruspalvelulautakunnan talousarvion ja toiminnan seuranta ajalla 1.1.-30.9.2010

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunnalle esitetään talousarvion ja toiminnan seuranta ajalta 1.1.-30.9.2010. Peruspalvelulautakunnan talousarvio on ylittymässä nettomääräisesti noin 9,1 M€, jossa vähennystä edelliseen ennusteeseen nähden 0,5 M€. Ennusteessa ei ole vielä huomioitu valtuuston 11.10.2010 päättämää määrärahan korotusta.

Perla § 322

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist, talouspäällikkö Ritva Pitkäkari sekä tulosalueiden controllerit Pekka Paatonen ja Joonas Välilä 18.10.2010:

Menojen ja tulojen toteutumisen seuranta

Tammi-syyskuun tulosaluekohtainen toteutuma on liitteessä 1 esitetty siten, että varhaiskasvatuksen siirron myötä poistuneet erät on eliminoitu tilinpäätös-, talousarvio- ja ennustesarakkeista. Liitteessä 2 ja liitteessä 3, jossa talousarvion toteumaa on tarkasteltu ydinprosesseittain, on tehty samat oikaisut kuin liitteeseen 1.

Liite 1Talousarvion toteutuminen tulosalueittain 1.1.-30.9.2010

Liite 2Talousarvion toteutuminen meno/tulolajeittain 1.1.-30.9.2010

Liite 3Talousarvion toteutuminen ydinprosesseittain 1.1.-30.9.2010

Toimintaa seurataan kuluvasta vuodesta lähtien operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) ydinprosesseittain (käytännössä ikäryhmittäin) määriteltyjen mittareiden avulla, jotka on esitetty liitteissä 4 ja 5 tulosalueittain. Taulukot sisältävät oman toiminnan lisäksi myös ostopalvelut.

Liite 4OPTS:n kuukausiseuranta 1.1.-31.8.2010

Liite 5OPTS:n kuukausiseuranta 1.1.-30.9.2010

Tammi-syyskuun toteutuman ja vastaavan ajan oikaistun toteutuman perusteella laadittu ennuste osoittaa menojen osalta 17,4 M€:n, tulojen osalta 8,3 M€:n ja toimintakatteen eli nettomenojen osalta 9,1 M€:n ylitysuhkaa talous­arvioon nähden, kun eliminoidaan varhaiskasvatuksen siirrosta aiheutuvat erät sekä talousarviosta että ennusteesta. Kokonaisuutena arvioiden ennuste on nettomenoiltaan lähes sama kuin edellinen ennuste, joka oli lautakunnan käsittelyssä 22.9.2010.

Ennusteen tulosaluekohtainen tarkastelu

Ennusteen tulosaluekohtaisessa tarkastelussa tuodaan esiin muutokset edelliseen ennusteeseen nähden.

Hallintopalvelut ja keskitetyt menot

Talousarviokohta sisältää hallintopalveluiden, projektien ja yhteisten keskitettyjen menojen määrärahavaraukset. Menokohtaan sisältyy mm. kaikki sisäiset vuokrat, eläkemenoperusteinen KuEL-maksu, varhaiseläkemaksut, keskitetyt it-menot sekä SoTe:n hallinnoimat projektit (osalla ulkoinen rahoitus). Menot ja tulot ylittyvät koska projekteja hallinnoidaan nettomääräisinä. Varhaiskasvatukseen siirtyneet erät 7,226 M€ on vähennetty sekä vuoden 2009 tilinpäätöksestä, vuoden 2010 talousarviosta että syyskuun ennusteesta. Tämän lisäksi ennustetta on korotettu henkilöstömenojen kohdalla 0,1 M€ ja palvelujen ostojen kohdalla 0,8 M€ hankkeiden toteutumiseen liittyen. Vastaavasti hankkeille kertyviä tuloja (tuet ja avustukset) on syyskuun ennusteessa korotettu 0,2 M€ ja valmistus omaan käyttöön 0,3 M€. Hallintopalvelujen nettosäästöksi muodostuu 1,3 M€, missä on vähennystä edelliseen ennusteeseen nähden 0,3 M€.

Sosiaalityön palvelut

Tulosalueen nettopoikkeama on ennusteen mukaan noin 3,2 M€. Merkittävimmät ylitysuhat liittyvät asiakaspalveluiden ostoihin ja työmarkkinatuen kuntaosuuteen. Asiakaspalveluiden ylitysuhka liittyy pääosin sijaishuollon asiakaspalveluiden tarpeen kasvusta. Toimeentulotuen kasvu on osittain taittunut, mutta työmarkkinatuen kuntaosuus on kasvanut viime vuodesta. Tulojen toteutumaennustetta heikentää perustoimeentulotuen budjetoitua pienempi menokasvu, joka pienentää samalla vastaavaa valtionosuutta.

Perusterveydenhuolto

Syyskuun ennusteessa henkilöstömenojen, materiaalin ostojen sekä palvelujen ostojen ennusteita on jouduttu korottomaan yhteensä noin 0,38 M€. Kuitenkin myös myyntitulojen, maksutulojen sekä tuet- ja avustukset momenttien ennusteita on voitu korottaa suunnilleen vastaavalla summalla, jonka vuoksi perusterveydenhuollon nettomenoennuste pysyy edelleen talousarviossa.

Erikoissairaanhoito

Tulosalueen nettoylitys on noin 2,6 M€. Merkittävin poikkeama talousarvioon nähden liittyy sairaanhoitopiirin maksuosuuteen, josta on erillinen selvitys alla.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Syyskuun ennusteessa sairaanhoitopiirin käytön vähenemisestä johtuen on voitu Turun maksuosuutta sairaanhoitopiirille tarkistaa alaspäin 0,4 M€. Ennuste päätyy 144,425 M€:oon, jossa on ylitysuhkaa peruspalvelulautakunnan talousarvioon nähden 2,4 M€. Ennustetta on tarkasteltu yhdessä sairaanhoitopiirin talousjohdon kanssa, kuten aiemminkin kuluvana vuonna

Turkulaisten avohoitokäynnit sairaanhoitopiirin sairaaloihin vähenivät edellisestä vuodesta tammi-syyskuussa 1,0 % ja hoitojaksot vastaavasti 5,8 %. Uusien lähetteiden määrä lisääntyi samana ajanjaksona edellisestä vuodesta 1,9 %. Siirtoviivepäivät ovat kääntyneet nousuun syyskuussa, jolloin niitä kertyi 1 028, kun aiemmin kuluvana vuonna siirtoviivepäivä on kertynyt kuukausittain 400-600. Euromääräisesti avohoito kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 8,0 %, vuodeosastohoito väheni vastaavasti 1,0 % ja euromääräinen käyttö yhteensä kasvoi 2,7 %.

Kuntoutumispalvelut

Tulosalueen nettoylitys on noin 1,1 M€, jossa ei ole muutosta edelliseen ennusteeseen nähden.

Vanhuspalvelut

Tulosalueen nettopoikkeama on noin 3,5 M€. Merkittävimmät ylitysuhat liittyvät henkilöstömenoihin sekä asiakaspalveluiden ostoihin.

Vanhuspalvelujen rakennemuutoksen ansiosta kuukausipalkat ajalla elo-syyskuu ovat kasvaneet vain 2 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden, mutta sijaisten palkkakulut ovat kohonneet 18 % viime vuoden elo-syyskuuhun verrattuna.

Asiakaspalvelujen ostojen ennustetta on tarkistettu -0,7 M€ (2,5 %) elo-syyskuun toteutumaan perustuen. Lukuun sisältyy pitkäaikaissairaanhoidon muutokset (asiakasmäärän kasvu, hinnankorotukset ja bruttolaskutukseen siirtymiseen vaikutus) samoin kuin saattohoitopaikkojen lisäyksen aiheuttama menojen kasvu (elo-syyskuun kasvu- % on 33 % viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ).

Ympäristöterveydenhuolto

Tulosalueen menot ja tulot ovat tasapainossa ja ennusteen mukaan tulosalueella syntyy pieni nettosäästö.

Työterveyshuolto

Tulosalueen menot ja tulot ovat tasapainossa ja ennusteen mukaan sitova nettoerä on lähes toteutumassa.

Yhteenveto

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 11.10.2010 § 194 korottaa peruspalvelulautakunnan määrärahaa 6 M€:lla. Määrärahan siirtoja ei ole vielä tehty, eikä niitä ole otettu huomioon ennusteessa. Määrärahasiirtojen jälkeen ylitysuhka olisi vastaavasti 6 M€ pienempi. Lisämäärärahan jako tuodaan erillisenä asiana lautakunnan päätettäväksi.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee talousarvion ja toiminnan seurannan ajalta 1.1. - 30.9.2010 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 322
Liite 1:Talousarvion toteutuminen tulosalueittain 1.1.-30.9.2010
Liite 2:Talousarvion toteutuminen meno/tulolajeittain 1.1.-30.9.2010
Liite 3:Talousarvion toteutuminen ydinprosesseittain 1.1.-30.9.2010
Liite 4:OPTS:n kuukausiseuranta 1.1.-31.8.2010
Liite 5:OPTS:n kuukausiseuranta 1.1.-30.9.2010