Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 309 06.10.2010 1

3143-2010 (041)

Strateginen palvelusopimus 2011

Tiivistelmä: -

Perla § 309

Asia palautettiin 22.9.2010 § 285

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen, palvelujohtaja Maisa Kuusela ja palvelujohtaja Seija Arve:

Peruspalvelulautakunta päätti kokouksessaan 22.9.2010 palauttaa strategisen palvelusopimuksen uudelleen valmisteluun.

Lasten ja nuorten kasvun turvaaminen

Lasten ja nuorten palveluissa strategisen palvelussopimuksen painopisteet on laadittu siten, että ne ohjaavat toimintaa ja sen kehittämistä valtuustokauden ajan. Lasten ja nuorten palveluissa painotetaan vahvasti kunnan perustehtävien hoitamista ja ennalta ehkäisevää toimintaa. Merkittävä muutos on varhaiskasvatusta koskevien tavoitteiden jääminen pois sosiaali- ja terveystoimen sopimuksista varhaiskasvatuksen siirryttyä opetustoimeen 1.8.2010 alkaen. Painopisteet ovat:

-        lasten ja nuorten normaalin kasvun ja kehityksen tukeminen

-        ennaltaehkäisevän toiminnan vahvistaminen

-        palvelurakenteen keventäminen.

Mittareihin on tehty muutoksia siten, että varhaiskasvatuksen mittarit poistuvat ja sijaishuollon palvelurakenteenmuutoksen vuositavoite mittarit poistetaan. Vuoden 2010 tavoite ei toteudu, mutta koko rakennemuutoksen toteutumista on vielä liian aikaista arvioida. Tästä syystä muutoksen tavoitearvo pidetään entisellään.

Nuorten aikuisuuden vahvistaminen

Nuorten aikuisten palvelutarpeeseen vaikuttaa nopeasti heikentynyt työllisyystilanne, joka ei nuortenkaan osalta vielä Turussa osoita kohenemisen merkkejä. Strategisessa palvelusuunnitelmassa nuorten aikuisuuden vahvistamisen lähiajan teema-alueiksi on valittu seuraavat:  

-        syrjäytymisen ehkäiseminen

-        nopea puuttuminen nuorten työttömyyteen.

Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn vahvistaminen

Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn vahvistamisen ydinprosessin osalta sopimukseen ei tehty oleellisia muutoksia.

Ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen

Ikäihmisten elämänlaadun turvaamisen SPS:n osalta on korjattu tehostetun palveluasumisen piirissä olevien 75-vuotta täyttäneiden lähtöarvo, koska aikaisemmin saadun tiedon mukaan prosenttiluvussa on ollut mukana myös 65-74-vuotiaat. Tavoitteet vuodelle 2012 on pidetty samana, koska ne perustuvat ikääntymispoliittiseen ohjelmaan ja lähtöarvon lukujen tavoitteet on asetettu valtakunnallisen ikäihmisten laatusuosituksen perusteella ja niiden suuntaisesti, mutta Turussa kohtuullisemmin. Kun näihin lukuihin päädyttiin, laskettiin laitoshoidon palvelurakenteen muutoksen kautta saavutettavan säästöjä, joista osa kohdennetaan omaishoidon tuen saajien määrän lisäämiseen sekä kotihoidon toiminnan vahvistamiseen. Näin ollen tavoitelukuihin ei ole syytä tehdä muutoksia strategian aikavälillä 2009-2012.

Strategiseen palvelusopimukseen 2011 tehdyt lisäykset

Strategisen palvelusopimuksen painopistetaulukoihin (punaiset taulukot) on tehty yksi olennainen lisäys: lähtötason (vuoden 2008 toteuma) ja vuoden 2012 tavoitetason väliin on lisätty uusi sarake, joka sisältää vuoden 2009 toteuma tiedot. Taulukoiden informaatioarvo paranee lisäyksen myötä, koska tällöin on mahdollista seurata kehityksen suuntaa. SPS tehdään lähtökohtaisesti valtuustokauden mittaiseksi, joten jatkossakin sopimusta pyritään kehittämään sisällöllisesti siten, että se palvelee pidemmän tähtäimen päätöksentekoa. 

Liite 1Ehdotus strategiseksi palvelusopimukseksi

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 4.10.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy omalta osaltaan tarkennetun strategisen palvelusopimuksen ja esittää sen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Perla § 309
Liite 1:Ehdotus strategiseksi palvelusopimukseksi