Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 301 06.10.2010 8

11844-2009 (015, 423)

Rauno Artesolan oikaisuvaatimus

Tiivistelmä:

Rauno Artesola on tehnyt oikaisuvaatimuksen peruspalvelulautakunnan 16.6.2010 § 228 kohdalla tekemästä päätöksestä. Lautakunnan käsiteltävänä oli sijaishuollon kehittämissuunnitelman yksityiskohtaisempi valmistelu, joka ei ollut edennyt aikataulussa, ja esittelijän ehdotuksena oli asiaan liittyvän selvityksen saattaminen lautakunnan tietoon. Lakimiehen ehdotuksessa katsotaan, ettei käsittelyn yhteydessä voitu tehdä esitystä siitä, millä edellytyksillä Turun kaupungin omia lastensuojelulaitoksia voidaan lakkauttaa.

Perla § 301

Lakimies Mikko Heiskanen 8.9.2010:

Sijaishuollon kehittämissuunnitelma hyväksyttiin peruspalvelulautakunnassa 17.2.2010. Suunnitelman yksityiskohtainen toteutus tuli valmistella kevään aikana ja tuoda peruspalvelulautakunnan käsittelyyn. Lautakunnalle on annettu suullinen selvitys sijaishuollon kehittämissuunnitelman etenemisestä 12.5.2010. Tällöin ilmoitettiin, että sijaishuollon kehittämisen toimeenpanosuunnitelma tuodaan lautakunnan käsittelyyn 16.6.2010. Tuolloin käsitellyn esityksen mukaan suunnitelma ei valmistu aikataulussa ja sille tarvitaan jatkoaikaa. Kehittämissuunnitelman suuntainen toiminta perhehoidon lisäämiseksi on kuitenkin käynnistynyt.

Asiaa käsiteltäessä 16.6.2010 Anita Birstolin oli Mirka Muukkosen kannattamana tehnyt seuraavansisältöisen muutosehdotuksen: ”Peruspalvelulautakunta merkitsee saadun selvityksen tiedokseen ja päättää, ettei Turun kaupungin omia lastensuojelulaitoksia lakkauteta ennen kuin kaupungin ulkopuolisiin laitoksiin sijoitettujen lasten ja nuorten määrä laske 10 % (kymmeneen prosenttiin) huostaan otettujen ja sijoitettujen lasten ja nuorten kokonaismäärästä.”

Puheenjohtaja päätti, ettei ota ehdotusta käsittelyyn, koska esittelijän päätösehdotus ei sisältänyt varsinaista asian ratkaisuehdotusta, ja kyseessä oli valmistelultaan keskeneräinen asia.

Anita Birstolin jätti asiaan eriävän mielipiteen siltä osin, että puheenjohtaja ei ottanut käsittelyyn hänen tekemäänsä muutosehdotusta. Mirka Muukkonen jätti asiaan eriävän mielipiteen siltä osin, että puheenjohtaja ei ottanut käsittelyyn Birstolinin tekemää ja hänen kannattamaansa muutosehdotusta.

Peruspalvelulautakunnan johtosäännön 9 §:n mukaan lautakunnan ratkaistavat asiat päätetään peruspalvelujohtajan ja palvelutuotantojohtajan esittelystä. Jaostoissa esittelijöinä toimivat virastopäällikön lisäksi palvelutuotantojohtaja, palvelujohtajat ja tulosaluejohtajat toimintasäännössä tarkemmin määrätyllä tavalla.

Rauno Artesola on oikaisuvaatimuksessaan katsonut puheenjohtajan toimineen moitittavasti ja vaatinut peruspalvelulautakunnan päätöstä kumottavaksi sekä laillisuus että tarkoituksenmukaisuusperusteella. Artesolan mukaan viranhaltijan esittelystä poikkeavista kannatetuista muutosesityksistä on suoritettava äänestys laillisessa järjestyksessä.

Peruspalvelulautakunnan ratkaistavana on ollut esittelijän ehdotus, jonka mukaan lautakunta merkitsee saadun selvityksen tiedokseen. Lautakunnan ratkaistavana ei ole ollut kokouksessa tehdyn muutosesityksen mukainen asia Turun kaupungin omien lastensuojelulaitosten lakkauttamisesta. Puheenjohtajan ratkaisua siitä, ettei Birstolinin muutosehdotusta oteta käsittelyyn, on pidettävä oikeana.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hylkää Rauno Artesolan oikaisuvaatimuksen peruspalvelulautakunnan 16.6.2010 § 228 kohdalla tekemästä päätöksestä edellä olevin perustein.

PäätösPeruspalvelulautakunta hylkäsi esittelijän listaehdotuksen.

Päätös asiassa tehtiin 6 - 4 ja 1 tyhjä. Päätökseksi tulleen Muukkosen Lähteenmäen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta, että listaehdotus hylätään, äänestivät Rosenlöf, Koivisto, Pietari, Muukkonen, Lähteenmäki ja Helva. Listaehdotuksen puolesta äänestivät Huovinen, Kero Sulkakoski ja Wennström. Koivunalho äänesti tyhjää.

Puheenjohtaja Juhani Leppä ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui asian käsittelyn ajaksi.

Varapuheenjohtaja Rosenlöf toimi puheenjohtajana tämän pykälän ajan.

Jakelu

ilmArtesola Rauno