Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 305 06.10.2010 12

10787-2010 (653)

Vanhuspalvelujen Ympärivuorokautisen hoidon rakennemuutosta tukevat tilaratkaisut

Tiivistelmä: -

Perla § 305

Ympärivuorokautisen hoidon johtaja Kristiina Hellstén, tulosaluejohtaja Sari Ahonen 20.9.2010:

Vanhuspalvelujen Ympärivuorokautisen hoidon rakennemuutoksen tavoitteena on vähentää laitospaikkoja ja lisätä tehostetun palveluasumisen paikkoja. Rakennemuutosta tukevat Luolavuoren vanhainkodin toiminnan lopettaminen sekä Runosmäen ja Liinahaan vanhainkotien remontit. Tilaratkaisuissa on edelleen puutteita. Tehostetun palvelun palvelutaloista Varissuolla sijaitseva Tornikoti (31 paikkaa) soveltuu huonosti iäkkäiden muistamattomien ja huonokuntoisten vanhusten hoitoon. Hoito Tornikodissa on kallista, koska se vaatii tavalliseen kerrostaloon sijoittuvana normaalia korkeamman henkilökuntamitoituksen eikä kaikkia paikkoja saada jatkuvasti täytettyä sopivien asukkaiden puuttuessa. Asukkaiden yhteiskäytössä tilat ovat ahtaat ja hankalan kulkuyhteyden päässä eikä vanhuksilla ole turvallista ulkoilumahdollisuutta. Tornikodille tarvittaisiin korvaava tila, koska tehostettuun palveluasumiseen on koko ajan jonoa ja näitä asumispalvelupaikkoja tulee lisätä ikääntymispoliittisen ohjelman mukaisesti. 

Lännen YH-Asunnot Oy peruskorjaa lähelle Turun keskustaa osoitteeseen Kutomonkatu1 kaksi 16-paikkaista ryhmäkotia. Rakennukseen tulee myös 52 Kotosalla vuokra-asuntoa ja yhteiskäyttöön tarkoitettuja kuntoutus-, sauna- ja oleskelutiloja. Peruskorjauksen on tarkoitus valmistua syys-lokakuussa 2011. Ryhmäkotien tilat soveltuisivat sekä Tornikodinkuntoisille asukkaille että vanhuksille, joiden kognitiiivinen toimintakyky on alentunut ja jotka masennuksen tai pelokkuuden vuoksitarvitsevat tehostun palveluasumisen tasoisia paikkoja. Ryhmäkotien tilaratkaisu on tiivis, mikä tukee henkilökunnan tehokasta käyttöä. Kummassakin ryhmäkodissa on kaksi asuntoa, jotka soveltuvat myös pariskunnille. Asukkaiden käytössä on kuntosali ja sauna ja hyvät ulkoilumahdollisuudet sekä sisäpihalla että lähialueilla. Keskustan läheisyys tukee yhteydenpitoa omaisiin ja läheisiin.

Valtakunnallisen suuntauksen mukaan ympärivuorokautisessa hoidossa ollaan siirtymässä yksiportaiseen järjestelmään, jossa asuminen ja palvelut tullaan erottamaan. Tätä mallia on mahdollisuus toteuttaa Kutomonkadun hankkeessa. Lännen YH-Asunnot Oy on valmis vuokraamaan asunnot kaupungin Vanhuspalvelujen hoitopaikkakriteerien mukaan valituille tehostettua palveluasumista tarvitseville asukkaille. Turun kaupungin Vanhuspalvelujen henkilökunta huolehtisi tarvittavasta ympärivuorokautisesta hoidosta ja hoivasta.    

Esitämme, että Turun kaupungin Sosiaali- ja terveystoimi luopuu Tornikodin tilojen käytöstä ja asukkaille etsitään heitä paremmin palveleva asunto. Lisäksi esitämme, että Lännen YH-Asunnot Oy:n kanssa solmitaan yhteistyösopimus Kutomonkatu 1 kahdesta 16-paikkaisesta ryhmäkodista seuraavan toimintamallin mukaisesti: Lännen YH-Asunnot Oy vuokraa asunnot kaupungin Vanhuspalvelujen hoitopaikkakriteerien mukaan valituille tehostetun palveluasumisen asukkaille ja kaupunki huolehtii heidän tarvitsemasta ympärivuorokautisesta hoidosta ja hoivasta. Kotosalla -toimintamalliin sisältyvien palvelujen kohdentumisesta osin myös ryhmäkotien asukkaille ja vastaavasti kaupungin tuottamien palvelujen tarjoamisesta Kotosalla-asunnoissa asuville (mix-malli) tehdään kehittämissuunnitelma, jonka onnistumista seurataan tiiviisti.

Ympärivuorokautisen hoidon ja hoivan toteuttamista varten tarvitaan toimisto-, varasto-, pukuhuone- ym. palvelutilaa, yhteensä n. 225 m2. Esitämme Tilaliikelaitokselle, että se vuokraa nämä tilat Lännen YH Asunnot Oy:ltä hintaan 11,40 €/m2/kk.  

Kutomonkatu 1 ryhmäkodit korvaavat ensisijaisesti Tornikodin asuntoja ja täydentävät puuttuvia tehostetun palveluasumisen paikkoja. Palvelut toteutuvat edelleenkin kaupungin omana toimintana. Ratkaisu tukee Ympärivuorokautisen hoidon sisäistä rakennemuutosta, se ei lisää kokonaispaikkamäärää eikä henkilökuntaa tai kustannuksia. YH Lännen asukkailta perimä vuokra tulee olemaan noin 370 €/hlö/kk.

Ikäihmisten ydinprosessin palvelujohtaja Seija Arve puoltaa ratkaisua.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 21.9.2010:

EhdotusEsitän, että Turun kaupungin Sosiaali- ja terveystoimi luopuu Tornikodin tilojen käytöstä ja asukkaille etsitään heitä paremmin palveleva asunto. 

Lisäksi esitän, että Tilaliikelaitos vuokraa Lännen YH Asunnot Oy:ltä ympärivuorokautisen hoidon ja hoivan toteuttamista varten tarvittavat toimisto-, varasto-, pukuhuone- ym. palvelutilat, yhteensä 11,4 € /m2/kk.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvTilaliikelaitos
ilmAhonen Sari
ilmArve Seija
tpvHellsten Kristiina