Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 307 06.10.2010 14

7550-2010 (009)

Vastine valt. Sakari Hihnalan ym. valtuustoaloitteeseen kahden lääkärin sijoittamisesta Paattisten terveysasemalle

Tiivistelmä: -

Perla § 307

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 7.9.2010:

Sakari Hihnala ym. ovat tehneet valtuustoaloitteen koskien Paattisten terveysasemalle sijoitettavaa kahta lääkäriä. Aloitteessa todetaan peruspalvelulautakunnan tekemä päätös koskien terveysasemaverkkoa ja siirtymistä yhdeksään terveysasemaan. Samalla todetaan, että peruspalvelulautakunta päätti lakkautettavista terveysasemista, joita olivat Maaria, Suikkila, Paattinen ja Jyrkkälä. Toisin kuin aloitteessa todetaan Pansion ja Mullintien terveysasemat jatkoivat sivuvastaanottopisteinä. Maarian ja Paattisten toimipisteiden luvattiin jatkavan lähipalvelupisteinä. Aloitteessa todetaan, että Paattisten terveysaseman toiminta edes lähipalvelupisteenä ei ole alkanut, kun yhden lääkärin terveysasemaa pidetään ongelmallisena. Aloitteen tekijät ehdottavat, että Paattisten terveysasemalle sijoitetaan kaksi lääkäriä, jolloin se palvelisi laajemmin pohjoisen Turun asukkaita.

Sakari Hihnalan ym. aloitteen vuoksi olen pyytänyt terveysasemien vs. ylilääkäri Päivi Kokkilalta lausunnon. Hän toteaa seuraavaa: Terveysasemaverkon toimipisteet hyväksyttiin peruspalvelulautakunnassa 30.9.2009. Paattisten lähipalvelupisteen piirissä on asukkaita 2532, kuntalaisten palvelujen tasapuolisen tarjonnan turvaamiseksi kaikille kunnan asukkaille ei ole oikeudenmukaista, jos sijoitetaan kaksi lääkäriä Paattisten lähipalvelupisteeseen. Yksi mahdollisuus on, että Paattisten lähipalvelupisteen terveyspalvelut tarjotaan Maarian lähipalvelupisteen yhteydessä ja tätä mahdollisuutta kartoitetaan parhaillaan.

Turun terveyskeskuksessa on edelleen käytössä omalääkärijärjestelmä, jonka perusteella tietyn alueen väestö on ohjattu nimettyjen lääkärien vastaanotolle. Terveyskeskuksella on tietyt toimitilat, joissa toimintaa järjestetään eli edellä mainitut yhdeksän terveysasemaa ja Pansion sekä Mullintien sivutoimipisteet. Lisäksi terveyskeskuksella on käytössään 66 omalääkärin virkaa ja neljä ns. eurokoulutuslääkärin virkaa. Jo aiemmin on päätetty, että eurokoulutusvaiheen lääkärit eivät toimi omalääkäreinä. Vuonna 2009 terveyskeskuksen toiminta järjestettiin kolmen toimintaprosessin mukaan ja tässä yhteydessä varauduttiin myös asetuksen mukaiseen neuvolatoiminnan ja kouluterveydenhuollon vaatimaan lääkärityöpanoksen lisäykseen.

Terveyskeskuksessa on tällä hetkellä 86 kpl terveyskeskuslääkärin virkoja, joista kokonaan ehkäisevän toiminnan puolella 9 kpl virkoja. Omalääkäreiden listakoot järjestettiin huhtikuussa 2010 sellaisiksi, että ne vastaavat palveluita käyttävän väestö tarpeita ja ovat omalääkärin terveyskeskuksen aukioloaikana (8-16) hoidettavissa. Tämän seurauksena lähes 17000 turkulaista jäi ilman virkalääkäriä. Heidän palvelunsa on tällä hetkellä järjestetty ostopalvelua käyttäen sekä eurokoulutusvaiheen lääkärien työpanosta hyödyntäen.

Uusi terveydenhuoltolaki tulee antamaan kuntalaisille mahdollisuuden valita terveysasemansa. Valittavat toimipisteet tulevat olemaan 30.9.09 hyväksytyn terveysasemaverkon mukaisia. Näin ollen Paattisten lähipalvelupiste ei ole valittavien terveysasemien joukossa. Lähipalvelupisteenä, jossa olisi kerran viikossa lääkärin palveluja, Paattisten toimipiste voisi toimia, mikäli sinne saadaan yksin työskentelyyn kykenevä lääkäri. Paattisten väestöpohja, 2532 henkilöä, ei edellytä kahden lääkärin sijoittamista toimintaan.

Paattislaisten mahdollisuutta käydä Maarian lähipalvelupisteessä selvitetään ja sille ei näyttäisi olevan sinänsä estettä, mutta omalääkärijärjestelmän vallitessa se vaatii erillispäätöksiä. Uusi tulossa oleva terveydenhuoltolaki  tullee vaatimaan joka tapauksessa lääkäritoiminnan järjestämisessä tiettyjä muutoksia.

Yhteenvetona totean, että Paattisten lähipalvelupisteeseen ei ole tarkoituksenmukaista sijoittaa kahta lääkäriä, mutta edelleen selvitetään ja pyritään siihen, että Paattisten lähipalvelupisteessä voisi kerran viikossa olla lääkärin ennalta suunnattua vastaanottotoimintaa ja selvitetään paattislaisten mahdollisuuksia käyttää Maarian lähipalvelupisteen palveluja.

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist 13.9.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan selvityspyyntöön edellä olevan vastauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmHihnala Sakari