Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 308 06.10.2010 15

8594-2010 (451, 024)

Vastaus aloitteeseen vammaispalvelujen kuljetuspalvelukortin käyttöalueesta ja taksin palvelupuhelinmaksusta

Tiivistelmä: -

Perla § 308

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 1.9.2010:

Vammaispalvelujen yksikköön on tullut Turun kaupungille osoitettu oikaisuvalitus kaupungille vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen järjestämiseen liittyen. Valituksen lähettäjä on puhelinkeskustelussa 23.8.2010 tarkentanut, että valitus halutaan käsittelyyn yleisenä kuntalaisaloitteena, koska asia koskee muitakin kuljetuspalvelujen käyttäjiä.

Aloitteessa esitetään, että kuljetuspalvelukortin käyttöalue laajennetaan nykyisten kuntien lisäksi Auraan, Naantaliin ja Länsi-Turunmaalle, jotka ovat Turun rajakuntia sekä Paimioon, joka on katsottava Turun lähikunnaksi. Lisäksi aloitteessa vaaditaan, että vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset matkat on mahdollista tilata ilman ylimääräistä vammaispalvelulain vastaista palvelupuhelinmaksua tai että kunta huolehtii maksun hoitamisesta.

Liite 1Kuntalaisaloite (suppea jakelu)

Kuljetuspalvelujen kuntarajat

Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen järjestämisvelvollisuus koskee jokapäiväiseen elämään kuuluvia kuljetuksia, joilla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön asuinkunnan alueella tai lähikuntiin ulottuvia kuljetuksia (vammaispalveluasetus 4 §). Lähikunta voidaan määritellä toiminnallisena lähikuntana, jolloin otetaan huomioon vaikeavammaisen henkilön tarve sellaisiin palveluihin, joita ei ole saatavissa asuinkunnan tai kuntaan rajoittuvien lähikuntien alueella. Oikeuskäytännössä on lähikunniksi hyväksytty yleensä maantieteelliset rajakunnat. Lisäksi matka lähikuntaan ei saa olla kohtuuttoman pitkä.

Peruspalvelulautakunnan 24.3.2010 § 104 hyväksymän vammaispalvelujen toimintasuunnitelman mukaan kuljetuspalvelua myönnetään Turun kaupungin alueen lisäksi Kaarinan (Piikkiö), Raision, Liedon ja Ruskon (Vahto) kunnan alueilla. Erityisistä syistä voidaan säännöllisesti toistuvaan kuljetuspalvelutarpeeseen myöntää matkoja tapauskohtaisesti myös muihin Turun alueen lähikuntiin. Myös muissa kunnissa tapahtuvaan kulkemiseen voidaan perustellusta syystä myöntää yksittäisiä matkoja yksilöllisen harkinnan mukaan (esim. perhejuhlat).

Aloitteessa esitetyistä kunnista Naantalilla, Länsi-Turunmaalla ja Paimiolla ei ole yhteistä maantieteellistä rajapintaa Turun kanssa. Lisäksi esim. Naantalin ja Länsi-Turunmaan kaukaisimpiin alueisiin ulottuvia matkoja voidaan pitää kohtuuttoman pitkinä. Auraan kuten muihinkin Turun alueen lähikuntiin on myönnetty kuljetuspalvelua vaikeavammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen mukaan. Turun lähikunnissa ei ole juurikaan sellaisia jokapäiväiseen elämään tai vapaa-ajan toimintoihin kuuluvia palveluja, joita ei olisi saatavilla myös Turussa. Kuljetuspalveluita järjestettäessä on kuitenkin otettu huomioon vaikeavammaisten henkilöiden esittämät perustellut yksilölliset tarpeet. Kuljetuspalveluja järjestetään vammaispalvelulain edellyttämällä tavalla, joten peruspalvelulautakunnan hyväksymiä kuljetuspalvelun kuntarajoja ei ole tarpeellista muuttaa.

Taksin tilausmaksu

Toimintasuunnitelmassa vammaispalvelulain toteuttamiseksi todetaan, että tavallinen taksi on aina tilattava taksin tilauskeskuksen kautta. Tällöin asiakkaan maksettavaksi tulee paikallispuhelumaksu sekä tilausmaksu 0,74 €/puhelu. Maksu on sama kaikille taksia tilaaville henkilöille. Taksin voi myös ottaa taksiasemalta, jolloin on varmistettava, että kuljetuspalvelukortti käy ko. taksiin. Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut kantaa taksin tilausmaksuun 2.5.2006 ja 23.5.2007. Oikeusasiamiehen mukaan vaikeavammaisten kuljetuspalvelujen saajilta perittävä taksin tilausmaksu ei saa ylittää kaikilta perittävää tilausmaksua. Asia ei ole antanut aihetta toimenpiteisiin. Turun nykyinen käytäntö taksin tilausmaksun osalta ei ole ristiriidassa oikeusasiamiehen kannanoton kanssa. Aloitteessa on myös vaadittu korvattavaksi valittamisesta aiheutuneita kuluja 320 €. Aloitteessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, että peruspalvelulautakunnalla olisi velvollisuus korvata valittamisesta aiheutuneita kuluja.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 6.9.2010:

Ehdotan, että peruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen ja lähettää sen tiedoksi aloitteen tekijälle.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen ja lähettää sen tiedoksi aloitteen tekijälle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmNikula Riitta


Liitteet:

Perla § 308
Liite 1:Kuntalaisaloite