Liite 8

SoTe- hankkeen kehittämistoimenpiteet

 

SoTe- hankkeen päättyessä ja yhdistetyn sosiaali- ja terveystoimen aloittaessa vuonna 2009 listattiin keskeneräiset asiat. Näistä merkittävin oli sopimusohjausmallin jatkokehittäminen. Strategisen palvelusopimuksen vuoden 2011 ehdotus on kolmas lajissaan. Strategisen palvelusopimuksen tavoitteena on tehdä linjaukset vahvistettuihin ohjelmiin ja sopimuksiin perustuen koko valtuustokaudelle. Strategisen palvelutuotantosopimuksen valmistelu tapahtuu rinnakkain operatiivisen palvelutuotantosopimuksen kanssa. Operatiivinen palvelutuotantosopimus on sekä muodoltaan että sisällöltään uudistunut ja kehittämistyö jatkuu edelleen. Sopimusohjausmalli on kuvattu ja siitä on tehty vuosikello. Prosessikuvausta kehitetään jatkuvasti sitä mukaa kuin uusia toimintatapoja otetaan käyttöön.

 

Tukipalvelujen rationalisointityö on jatkunut. Kuljetusorganisaatio on siirtynyt Halokeen ja viimein myös tukiaterioiden kuljetus. Yhteinen viestinnän käsikirja on vahvistettu. Budjetointiperiaatteet on yhtenäistetty ja laskutuksen automatisointi on toteutettu. Laskutuskäytäntöjen kehittämisen myötä on voitu vapauttaa hoitoalan ammattihenkilöitä varsinaiseen hoitotyöhön laskutuksen sijaan. Asiakasvarojen käsittely ja hallinta on uudistettu. Pegasos- asiakastietojärjestelmä on otettu käyttöön vanhustenhuollossa, mutta mobiilijärjestelmän käyttöönotto kotihoidossa on kesken. Koulutusstrategian laadinta on kesken.

 

Henkilöstösuunnittelu toteutetaan henkilöstön vastuualueen ohjeiden pohjalta. SoTe:n ensimmäinen henkilöstöraportti on laadittu vuodelta 2009. Yksiköiden/tulosalueiden tavoitteet asetetaan sopimusohjausprosessin vuosikellossa. Mallin käyttöönoton edellyttämät TVA:n, TSA:n ja kehityskeskustelun yhtenäiset toimintatavat on määritelty. Työhyvinvointiohjelma ja uudelleensijoitusohjelma on hyväksytty.

 

Perusterveydenhuollossa on siirrytty aluemallista prosessijohtamiseen ja kehittämishanke on päätöksentekovaiheessa.

 

SAS- työryhmä ja uudet hoitopaikkakriteerit on vahvistettu. Kotihoidon uusi toimintamalli on ollut käytössä 1.1.2009 alkaen ja meneillään on tavoitteiden toteutumisen arviointi. Ympärivuorokautisen hoidon uudelleenorganisointi on toteutettu. Strategian mukaista hoidonporrastusta rakennetaan ja yhteistä asiakastietojärjestelmää käyttöönotto on loppusuoralla.

 

Kuntoutumisen tulosalueen organisoituminen on toteutettu ja toimintamallin kehittämistyö on meneillään. Psykososiaalisten palveluiden kehittämistyö on kesken. Moniammatillisen prosessin rakentaminen on käynnissä. Uutta toimintamallia tukevat tilasuunnittelu ja henkilöstösuunnitelma on laadittu, mutta ei ole pystytty toteuttamaan.

 

Lastensuojelulain mukainen suunnitelma on laadittu ja kaupunginvaltuustossa hyväksytty.