Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta28622.09.20107

9662-2010 (032)

Eräiden maksujen korottaminen, maksuvapautuksista luopuminen ja asiakasmaksun kompensaatiosta luopuminen

Tiivistelmä: -

Perla § 286

Tulosaluejohtajat Anne Santalahti, Sari Ahonen, Hilkka Virtanen ja ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist 15.9.2010:

Terveyskeskusmaksu

Terveyslautakunta on kokouksessaan 15.9.2004 § 260 päättänyt, että terveyskeskuksessa peritään terveyskeskusmaksu kolmelta käynniltä vuodessa ja terveyskeskusmaksusta on vapautettu seuraavat ryhmät: toimeentulotukiasiakkaat, työmarkkinatuella olevat asiakkaat, kansaneläkkeen perusosalla olevat asiakkaat, voimassa olevan opiskelijakortin esittävät asiakkaat, rintamapalvelutunnuksen esittävät asiakkaat, ksh:n/ksh:n lääkärin hoidossa olevat asiakkaat, tutkimussyystä ilmaiskäynniksi merkatut asiakkaat sekä kotisairaanhoidon hoitovastuulla olevat potilaat, jotka käyttävät kuitenkin terveysaseman lääkäriä. Kaiken kaikkiaan maksuvapautusten summa vuonna 2009 oli 196 569,60 €. Tästä maksukaton täyttymisestä johtuva summa on 9 740,80 €.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee tällä hetkellä valtioneuvoston asetusta koskien sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamiseksi. Lain muutoksella on tarkoitus saattaa maksulliseksi terveyskeskuksissa aikuisten avosairaanhoidon palvelujen käyttö riippumatta siitä, annetaanko palvelu lääkärin vai muun ammattihenkilön toimesta. Lisäksi uudessa asetuksessa tulevat maksulliseksi myös muiden kuin lääkärien antamat hoitoon liittymättömät todistukset. Uuden ehdotuksen mukaan vastaanottokäynniltä voitaisiin periä maksu, kun kyseessä on sairauden edellyttämän hoidon tarpeen arviointi tai oireen mukainen hoito ja hoidon seuranta. Edelleen maksun perintä rajoitettaisiin kolmeen ensimmäiseen vastaanottokäyntiin samassa terveyskeskuksessa kalenterivuoden aikana. Muutoksen jälkeen maksun piirissä käynnit voisivat olla joko lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanottokäyntejä.

Pyrittäessä toimivaan työnjakoon lääkärien ja hoitajien välillä ja toisaalta pyrittäessä kaventamaan kuntalaisten terveyseroja, sairaanhoitajan vastaanottokäyntimaksujen perimistä nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa ei voitane pitää tarkoituksenmukaisena. Lääkärikäynteihin liittyvien maksuvapautusten poistoa esitetään muilta osin paitsi veteraaneilta ja rintamapalvelutunnuksen omaavilta. Samoin esitetään maksuasetuksen niin salliessa käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä sairaanhoitajan vastaanottokäynnistä poisjääntimaksun perimistä.

Suurista kunnista Espoossa käytössä on maksuvapautukset, jotka ovat muuten Turun kaltaiset paitsi pakolaiset, kotoutumisrahaa tai maahanmuuttajan erityistukea saavat ovat vielä vapautettuja. Vantaalla terveyskeskuslääkärimaksua ei peritä, neuvolassa tapahtuvasta lääkärikäynnistä tai perhesuunnittelukäynnistä, tartuntatautilain mukaisesta hoidosta, kouluterveydenhuollon erityistutkimuksista, isyystutkimuksista, työvoimaviranomaisen vaatimasta tutkimuksesta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon toimipisteissä tapahtuvista sairaanhoidollisista lääkärikäynneistä eikä sotainvalideilta tai -veteraaneilta.

Tampereella, Lahdessa ja Kouvolassa terveyskeskusmaksusta on vapautettu sotaveteraanit. Porissa terveyskeskusmaksusta on vapautettu pelkästään kansaneläkkeen saajat. Helsingissä potilasmaksut ovat joko kiinteitä tai maksukyvyn mukaan määräytyviä. Kiinteitä maksuja ovat samansuuruisina kaikilta potilailta perittävät maksut. Nämä maksut voidaan periä alennettuina tai maksut voidaan poistaa asiakasmaksulaissa mainituilla perusteilla potilaskohtaisesti potilaan hakemuksesta. Turun lähikunnissa terveyskeskusmaksusta on vapautettu vain veteraanit.

Terveyskeskuslääkärin peruuttamattoman vastaanottokäynnin maksu on 33,80 €. Asiakasmaksuasetuksen muutosesityksessä todetaan, että sairaanhoitajan käyntimaksu on 65 % lääkärikäynnin maksusta, joten poisjääntimaksuksi sairaanhoitajan vastaanotolta em. perustein voidaan määrittää 22 €. Lääkärikäyntiin liittyvien maksuvapautusten poistosta muilta kuin veteraaneilta ja rintamapalvelutunnuksen esittäviltä lisätuloa tullee vuositasolla 188 000 €.

Synnyttäjien asiakasmaksujen kompensaatio

Kaupunginvaltuusto on viimeksi vuonna 2000 päättänyt, että silloisen terveyslautakunnan v. 2001 talousarvioon lisätään 1 miljoona markkaa maksuttomien synnytysten tarjoamiseen turkulaisille. Maksuja on siitä lähtien kompensoitu turkulaisille synnyttäjille siten, että asiakasmaksu enintään 3 päivältä on palautettu. Rahallisesti kompensaation arvo on tällä hetkellä noin 190.000 euroa jos synnyttäjiä on 1900/vuosi. Kompensaatio ei ole välttämätön nykyisessä tiukassa taloustilanteessa ja siitä on syytä luopua.

Kotihoidon tukipalvelumaksujen korottaminen

Kotihoidon tukipalvelujen taksoja on korotettu viimeksi peruspalvelulautakunnan päätöksellä 26.8.2009 § 348. Korotukset tulivat voimaan 1.10.2009 alkaen. Tukipalvelumaksuja voidaan korottaa esimerkiksi seuraavasti; kauppapalvelu 4 € (nyt 3€), turvapalvelu 24/29/34/ €/kk (nyt 22//27/32 €/kk), tukipalveluateria 7,0 €/ateria (nyt 6,5 €/ateria), saunapalvelu 10 €/käynti (nyt 8 €/käynti) ja dementiapäivähoito 16 €/päivä (nyt 15 €/päivä). Mikäli taksoja korotetaan 1.1.2011 alkaen, on mahdollista lisätä tulokertymää 153.600 € vuositasolla.

Edellä esitettyjen maksujen tarkistukset, maksuvapautuksista luopuminen ja asiakaskompensaation lopettaminen auttavat osaltaan tasapainottamaan vuoden 2011 erittäin tiukkaa taloustilannetta. Esitetyistä muutoksista arvioidaan saatavan noin 530.000 euroa lisää tuloja.

Hallintosäännön 41 §:ssä todetaan maksujen, tukien ja etuuksien käytöstä, niiden perusteista ja niiden määräämisestä mm. seuraavaa:

"Kaupunginvaltuusto päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävän uuden asiakasmaksun taikka taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävän, kunnan harkinnassa olevan tuen tai etuuden käyttöönottamisesta taikka tällaisen maksun, tuen tai etuuden käytöstä luopumisesta."

Vakiintunutta käytäntöä menettelytavoista maksujen, tukien ja etuuksien ym. määräämisessä ei vielä ole.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 16.9.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että 1.1.2011 lukien

PäätösAsia pantiin pöydälle puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.