Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta28922.09.201010

783-2010 (011, 042, 101)

Työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaehdotus vuodelle 2011

Tiivistelmä: -

Perla § 289

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen ja toimistopäällikkö Jaana Malén 15.9.2010:

Kaupunginhallitus varaa työllistämiseen tarvittavan varausmäärärahan vuosittain kaupungin talousarvioon. Hallinnointi tapahtuu sosiaali- ja terveystoimen kuntoutumispalvelujen tulosalueella ja määräraha siirretään yleensä alkuvuodesta kun hallintokunnan esittämä käyttösuunnitelma on hyväksytty. Poikkeuksellisen vaikeassa työllisyystilanteessa työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaehdotus esitetään jo tässä vaiheessa talousarvion valmistelua, jotta työllistämistoimenpiteisiin ja tukityösuhteisiin ei tulisi katkoa vuodenvaihteessa.

Kasvavan työttömyyden ja etenkin pitkäaikaistyöttömyyden selvän nousun johdosta on työllisyysmäärärahaesitystä vuodelle 2011 korotettu 1milj.€ vuoteen 2010 verrattuna.

Työllisyystoimenpiteet keskittyvät vuonna 2011 palkkatukityöllistämisen tuntuvaan lisäämiseen. Tämän työllistävän toimenpiteen avulla voidaan hallintokuntiin työllistää sekä pitkäaikaistyöttömiä turkulaisia työnhakijoita että nuoria työttömiä asiakkaita katkaisemaan ja ennaltaehkäisemään pitkittyvää työttömyyttä.

Oppisopimuskoulutuksen ylläpitäminen on tärkeää etenkin nuorilla työttömillä asiakkailla tarvittavan ammattitutkinnon saamiseksi. Myös kaupungin eri hallintokuntien henkilöstötarpeita tuleville vuosille voidaan huomioida oppisopimuskoulutuksen avulla.

Kaupungin työllistämistoiminnassa tarvitaan panostus myös muunlaisille työllistäville toimenpiteille. Asiakaslähtöiseen räätälöityyn työllistymispolkuun on tarve etenkin syrjäytyneillä nuorilla, jotka usein elävät vain toimeentulotuen varassa, ovat keskeyttäneet useita ammattikoulutuksia, jne. Myös aikuisasiakkaitten joukossa on työllistämistoimenpiteiden tarpeessa olevia henkilöitä, joille ainoa mahdollisuus on kaupungin oma työllistäminen.

Työllisyystoimenpiteitä tarvitaan laajalla skaalalla estämään pitkäaikaistyöttömyyteen valumista sekä ennaltaehkäisemään syrjäytymiskierteen pahenemista pitempään työttömänä olleiden parissa. Työvoimaresurssin tarvittavaan lisäykseen on varaus vuoden 2011 käyttösuunnitelmaesityksessä.

Työllisyysmäärärahabudjetista asiakaspalveluostoina hankitaan kuntouttavaa työtoimintaa sekä alle että yli 25-vuotiaille työttömille asiakkaille. Tähän palveluun varattavaa määrärahaa on korotettu vuoden 2010 alusta voimaan tulleen lainsäädännön muutoksen perusteella.

Työ - ja elinkeinoministeriö on vähitellen supistamassa merkittävästi työttömien asiakkaitten työ - ja toimintakyvyn selvittelyyn tarvittavaa määrärahaa ja siirtämässä tätä palvelua tarvitsevaa asiakaskuntaa kunnan hoidettavaksi. Määrärahalla katetaan sellaisia yksilötason työkykytutkimuksia ,joita ei saada kunnan peruspalveluiden piiristä.

Vuoden 2011 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaesityksessä on varaukset sekä mielenterveyskuntoutujille tarkoitettuun Tsemppi-palveluun että yhteistyöhön kolmannen sektorin työllisyyshanketoiminnan kanssa. Tsemppitalo-toiminta on jo vakiintunutta asiakkaitten työkyvyn parantamiseen tähtäävää ammatillista kuntoutusta, jonka avulla asiakkaitten työllistymispolkuja voidaan auttaa.

Kolmannen sektorin hanketoiminnassa päärahoitus tulee ELY -keskukselta  ja kaupungin rahoitusosuuksilla tuetaan kehitettäviä uusia palveluita ja työllisyyden hoidon innovaatioita.

Työllistämismäärärahaksi vuodelle 2011 esitetään 4,9 miljoonaa euroa, johon saadaan lisäksi valtionosuutta 1,89 miljoonaa euroa.

Liite 1Varaus kaupungin omaan työllistämistoimintaan

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 16.9.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle työllistämismäärärahan omarahoitusosuudeksi 4,9 miljoonaa euroa vuodelle 2011 sekä oheisen käyttösuunnitelman hyväksymistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Perla § 289
Liite 1:Varaus kaupungin omaan työllistämistoimintaan