Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta29022.09.201011

10314-2010 (065)

Erityistoimenpiteet mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden takaamiseksi

Tiivistelmä:

Sosiaalityön tulosalue on ylittämässä budjettinsa asiakaspalveluiden ostot € momentilla. Uusia mielenterveyskuntoutujien palveluasumisen päätöksiä ei ole tehty elokuun lopun jälkeen, vaikka palveluasumiseen varattuja määrärahoja on vielä käyttämättä. Hoito- ja palveluketjun toimimattomuus on haitaksi yksilön kuntoutumiselle eikä ole kokonaistaloudellisesti vaikuttavaa.

Perla § 290

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelujohtaja Maisa Kuusela 13.9.2010:

Mielenterveysterveyskuntoutujien palveluasuminen kuuluu sosiaalityön tulosalueelle. Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen mukaan palveluja on sovittu järjestettäväksi yhteensä 305 kuntoutujalle vuoden 2011 aikana, yhteensä n. 7,0 m€:lla. Elokuun loppuun mennessä palvelujen piirissä on 287 asiakasta ja menototeuma oli 4,2 m€. Sosiaalityön tulosalue on kuitenkin ylittänyt budjettinsa asiakaspalveluiden ostojen momentilla eikä ole tehnyt myönteisiä asumispalvelupäätöksiä enää elokuun lopun jälkeen. Arviolta n. kymmenen asiakasta tarvitsisi asumispalvelupaikan loppuvuoden aikana.

Mielenterveyslain 1 luvun 3 § mukaan kunnan tulee huolehtia alueellaan mielenterveyspalveluiden järjestämisestä osana kansanterveystyötä siten kuin kansanterveyslaissa säädetään ja osana sosiaalihuoltoa siten kuin sosiaalihuoltolaissa säädetään. 1 luvun 5 §:n mukaan mielisairautta tai muuta mielenterveydenhäiriötä potevalle henkilölle on riittävän hoidon ja palveluiden ohella yhteistyössä asianomaisen kunnan sosiaalitoimen kanssa järjestettävä mahdollisuus hänen tarvitsemaansa lääkinnälliseen tai sosiaaliseen kuntoutukseen liittyvään tuki- ja palveluasumiseen siten kuin siitä on erikseen säädetty. Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja koskevassa kehittämissuosituksessa (STM 2007) mukaan tarpeellista palveluasumista ei voida evätä kunnan määrärahojen puuttumisen perusteella.

Oikea hoito- ja kuntoutumispaikka on oleellinen mielenterveysongelmista kärsiville. Liian pitkä sairaalahoito voi vaikuttaa potilaan kuntoutumista hidastavasti ja voi jopa huonontaa tilannetta. Yksi sairaalahoitopäivä psykiatrisessa osastohoidossa maksoi vuoden 2009 suoritekustannusraportin mukaan suljetuilla psykoosiosastoilla 182 - 273 €/vrk ja avokuntoutusosastolla 167 euroa/vrk. Asumispalveluiden päivähinta on keskimäärin n. 70 €, lisäksi kuntoutujat saavat psykiatrisia avopalveluita ja kuntoutusta. Hoitoketjun toimivuus on tärkeää sekä potilaan/asiakkaan hyvinvoinnin että kokonaistaloudelliselta kannalta.

Esitän, että peruspalvelulautakunta oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimen hankkimaan mielenterveyskuntoutujien asumispalveluita enintään 12 asiakkaalle palvelujentuottajilta, joiden kanssa kaupungilla on voimassa oleva sopimus. Tämä edellyttää 63 000 euron lisämäärärahaa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.6.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimen hankkimaan mielenterveyskuntoutujien asumispalveluita enintään 12 asiakkaalle palveluntuottajilta, joiden kanssa kaupungilla on voimassa oleva sopimus. Tämä edellyttää 63 000 euron lisämäärärahaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuusela Maisa