Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 256 11.08.2010 9

7210-2010 (122)

Perhehoitajien oikeus vapaaseen

Tiivistelmä: -

Perla § 256

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja vt. toimistopäällikkö Tarja Salonius 2.8.2010:

Korvaus perhehoitajalain 6 §:n 1 momentin mukaisesta vapaasta maksetaan tällä hetkellä 292 €/lapsi/vuosi. Korotus tehtiin tälle vuodelle elinkustannusindeksin mukaisesti, kuten työntekijän eläkelain (395/2006) 96 §:ssä mukaan tulee kalenterivuosittain tarkistaa.

Perhehoitoa ollaan valtakunnallisesti lisäämässä ja myös yksityiset palveluntuottajat järjestävät perhehoidon palveluja. Oikeus vapaaseen on merkittävä perhehoitajien jaksamiseen vaikuttava tekijä. Jotta Turku pystyy vastaamaan yleisen hintakehityksen mukaiseen tasoon ja voi jatkossakin tarjota omia perhehoidon palveluja, pitää korvaus vapaasta nostaa yleisesti käytössä olevalle tasolle.

Perhehoitajalain 6 § määrittää oikeuden vapaaseen. Perhehoitajalle tulee järjestää mahdollisuus vapaaseen, jonka pituus on yksi arkipäivä kutakin sellaista kalenterikuukautta kohden, jona hän on toiminut toimeksiantosopimuksen perusteella vähintään 14 vuorokautta perhehoitajana. Palkkion maksamisesta perhehoitajan vapaan ajalta sovitaan toimeksiantosopimuksessa.

Tampereella on käytössä korvausmenettely, jossa perhehoitajan vapaan katsotaan toteutuneen, mikäli lapsi viettää säännöllisesti kuukauden aikana yhden viikonlopun sijaiskodin ulkopuolella, esimerkiksi kotilomalla. Mikäli vapaa ei toteudu edellä mainitulla tavalla, perhehoitaja voi pitää kirjaa vapaista ja vapaan toteutumiseksi perhehoitaja voi hankkia lapselle hoitajan, jonka kustannukset korvataan maksettua kuittia vastaan. Perhehoitajan on ilmoitettava vapaan pitämisestä lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle etukäteen sekä ilmoitettava lapsen hoidosta vastaavan henkilön tiedot. Korvaukseen on oikeus 1 vrk/kk. Perhehoitajan vapaan ajaksi palkattavan hoitajan kustannuksista korvataan enintään 33 €/vrk/lapsi. Vapaat tulee pitää puolen vuoden kuluessa niiden kertymisestä ja niitä voidaan pitää enintään 6 vrk kerrallaan. Ellei vapaata pystytä pitämään kuuden kuukauden kuluessa, se maksetaan rahassa.

Turussa on ollut käytössä vuodessa maksettava korvaus vapaaseen, joka vuonna 2010 on 292 €/lapsi/vuosi. Korvauksen määrän ollessa 33 €/lapsi/kk vuosikorvaukseksi muodostuisi lain määrityksen mukaisen minimiajan korvauksena (12 vrk) 396 €/lapsi/vuosi (Tampereen malli). Yksityiset palveluntarjoajat ovat sopineet perhehoitajille korvattavien päivien lukumääräksi 18 – 20/vuosi.

Perhehoidon valtakunnallisen toimintaohjelman ja lainsäädännön kehittämistyöryhmän väliraportissa ehdotetaan säädettäväksi oikeudesta vapaaseen 18 päivään vuodessa. Perhelainsäädännön uudistaminen on käynnissä ja sen tarkoituksena on koota perhehoitoa koskevat säännökset erilliseen perhehoitolakiin.

Jotta Turku vastaisi yleisen hintakehityksen ja tuen määrän mukaiseen tasoon huomioiden myös yksityiset palveluntuottajat, tulee perhehoitajille maksettavaa oikeutta vapaaseen tarkistaa. Tarkistus on kohtuullista tehdä siten, että oikeus vapaan korvaukseen on 18 vrk/vuosi ja vapaan korvaus on 30 €/vrk/lapsi:

18 x 30 € = 540 €/vuosi.

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen 4.8.2010:

Perhehoidon lisääminen huostaan otettujen lasten sijoituksissa on sosiaali- ja terveystoimen sopimustavoitteena strategisessa palvelusopimuksessa ja operatiivisessa palvelutuotantosopimuksessa. Perhehoidon osuuden kasvattaminen edellyttää sijaisperheiden ammatillisen tuen kehittämisen lisäksi myös taloudellisen tuen ja mm. vapaiden saattamista muiden suurten kaupunkien ja yksityisten, tuettua perhehoitoa tarjoavien yritysten kanssa kilpailukykyiselle tasolle. Riittävillä vapailla tuetaan sijaisperheiden jaksamista. Perheiden uupuminen on suurin yksittäinen syy perhesijoitusten katkeamisiin. Esitys noudattaa tasoa, jota perhehoidon valtakunnallisen toimintaohjelman ja lainsäädännön kehittämistyöryhmän väliraportissa esitetään säädettäväksi perhehoitoa koskevaa lainsäädäntöä uudistettaessa. Koska perhehoito on myös laitoshoitoa edullisempi hoitomuoto, ovat perhehoitoa vahvistavat toimenpiteet taloudellisesti perusteltuja. Puollan sosiaalityön tulosalueen esitystä.

EhdotusPalvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist:

Peruspalvelulautakunta päättää että perhehoitajien oikeutta vapaaseen tarkistetaan. Korvattavien vuorokausien lukumääräksi määritetään 18/vuosi ja korvaus 30 €/lapsi/vrk. Korvaus vapaasta perhehoitajille on 540 €/lapsi/vuosi. Perhehoitajan kanssa sovitaan oikeudesta vapaaseen lapsikohtaista toimeksiantosopimusta tehtäessä ja se kirjataan sopimukseen. Korvaus maksetaan vuosittain toukokuussa. Kuluvan vuoden 2010 erotus maksetaan lokakuussa.

Päätös tulee voimaan 1.9.2010 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSalonius Tarja
tpvVisa Leila