Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta23016.06.201024

201-2006 (044, 441, 065)

Erityistoimenpiteet turkulaisten potilaiden jonojen hallitsemiseksi ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen -ydinprosessin alueella

Tiivistelmä:

Turkulaisten ikäihmisten sairaalahoitojaksot ovat pidentyneet, akuutin hoidon aloittamiseksi potilas odottaa päivystyksessä hoitoon pääsyä tai akuuttihoitojakso alkaa liian usein yliopistosairaalassa. Odotusaika TYKS:stä omaan sairaalahoitoon on myös pidentynyt. Tämä hoitoprosessin eri rajapinnoilla tapahtuva viive on aiheuttanut ikäihmisille hoitojaksojen turhan pitenemisen sekä riskin joutua fyysisen toimintakyvyn laskun seurauksena laitoshoitoon. Suomessa tehdyt arvioinnit hoitoprosessien toimivuudesta ovat osoittaneet, että ikäihmisen toimintakyvyn että toiminnan taloudellisuuden kannalta merkittävintä on, että oikea-aikainen ja kuntoutumista tukeva akuuttihoitojakso voidaan turvata suoraan päivystyskäynnin arvion perusteella nopeasti.

Perla § 230

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelujohtaja Seija Arve 9.6.2010:

Ikäihmisten sairaanhoidon ja sairaalahoidon hoitoprosessi on toukokuusta lähtien vinoutunut siten, että TYKS:sta jonottavien potilaiden määrä sisätautisairaalaan ja kotihoitoa tukeville vuodeosastoille on noussut yli sovitun tavoitteen. Tästä seuraa, että sairaanhoitopiirin kustannusten nousu uhkaa kohota yli nykyisen ennusteen 2,8milj€.

Kun terveyskeskuspäivystyksessä on arvioitu ikäihmisen olevan akuutin sairaalahoidon tarpeessa, olisi potilaanhoidon ja kuntoutumisen kannalta tärkeintä, että lääketieteellinen hoito voidaan aloittaa viiveettä ja hoidon alusta asti on mukana lääkinnällinen kuntoutus sekä kuntoutumista edistävän hoitotyön malli. Lisäksi odottaminen päivystyksessä vaarantaa potilasturvallisuuden akuutissa sairausvaiheessa. Toisaalta, jos akuutti hoitojakso alkaa turhaan yliopistosairaalassa ja sieltä odotusaika perustason erikoissairaanhoidon tai akuuttisairaanhoidon vuodeosastoille pitenee, uhkana on ikäihmisen toimintakyvyn nopea heikkeneminen ja lopulta ikäihmisen riski joutua ympärivuorokautiseen hoitoon kasvaa.

Koko vanhusten hoitoprosessin kannalta tärkeintä olisi, että oma sairaalahoito pystyisi ottamaan päivystyksestä perustason erikoissairaanhoitoon tai kotihoitoa tukeville akuuttiosastoille lähes kaikki sairaalahoitoa tarvitsevat ikäihmiset ja vain sairaanhoitopiirin kanssa yhdessä sovitut potilasryhmät ohjautuvat yliopistosairaalaan. Oikea-aikainen ja oikeassa paikassa toteutettu akuutti sairaalahoito on todettu vanhustenhoidon arvioinneissa ikäihmisen terveyteen ja toimintakykyyn erittäin vaikuttavaksi ajatellen hänen selviytymistään jatkossakin itsenäisesti toimivana henkilönä (Kuntamaisema-arvioinnit Suomessa). Tämä toimintatapamuutos edellyttää OPTS-sopimukseen muutosta siten, että sopimukseen lisätään sairaanhoidon/sairaalahoidon kohtaan mittareita, joissa jonojen optimaaliset pituudet määritellään ja samalla määritellään raja-arvot, joita jonot eivät saa ylittää.

Toisaalta nykytilanteessa on syytä hankkia tehostetun palveluasumisen ja toipilashoidon lisäpaikkoja nykyisiltä sopimustuottajilta ja siten purkaa sairaalasta jatkohoitoon jonottavien määrää. Tämä on myös ikääntymispoliittista strategian mukaista ja vastaa myös v. 2010 OPTS:ssa sovittuja tavoitteita sairaanhoidon ja sairaalahoidon alueella.

Yhdellä yliopistosairaalan hoitopäivähinnalla (n. 500 €/hpv) saadaan noin 4 tehostetun palveluasumisen paikkaa (max 115 € 7 htpv) tai noin kolme vanhainkoti- tai pitkäaikaissairaanhoidon paikkaa (140-158 €/htpv) tai 1.5 oman erikoissairaanhoidon tasoista paikkaa (n. 320 €/htpv). Tällä toimenpiteellä vähennetään hoitoprosessin asiakkaiden hoitamista väärällä hoidonportaalla ja ydinprosessin talouden ylitysuhkaa.

Yksityisiltä, joiden kanssa tällä hetkellä on sopimuksia palvelujen tuottamisesta sosiaali- ja terveystoimelle, on mahdollisuus ostaa lisää puitesopimuksen perusteella sekä toipilaspaikkoja että tehostetun palveluasumisen paikkoja.

Esitän, että peruspalvelulautakunta päättää hankkia esityksen mukaisesti sekä lisätoipilaspaikkoja että tehostetunpalveluasumisen paikkoja palvelujentuottajilta, joiden kanssa kaupungilla jo nyt on voimassa oleva sopimus. Tehostettuja palveluasumispaikkoja ostetaan tarpeen mukaan puitesopimuksella. Tässä vaiheessa toipilaspaikkojen lisäystä esitetään 31.8 2010 asti, jonka jälkeen hoitopaikkojen tarve arvioidaan uudestaan.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.6.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää oikeuttaa potilaiden jonojen hallitsemiseksi sosiaali- ja terveystoimen hankkimaan tehostetun palveluasumisen paikkoja tarpeen mukaan nykyisiltä palveluntuottajilta puitesopimusten ehdoilla.

Lisäksi peruspalvelulautakunta oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimen hankkimaan lisää toipilaspaikkoja nykyisiltä palveluntuottajilta puitesopimusten ehdoilla 31.8.2010 asti, jonka jälkeen hoitopaikkojen tarve arvioidaan uudestaan.

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti oikeuttaa potilasjonojen hallitsemiseksi sosiaali- ja terveystoimen hankkimaan tehostetun palveluasumisen paikkoja enintään 30 paikkaa (enintään 625.000 €) nykyisiltä palveluntuottajilta puitesopimusten ehdoilla.

Lisäksi peruspalvelulautakunta oikeutti potilasturvallisuuden turvaamiseksi sosiaali- ja terveystoimen hankkimaan toipilaspaikkoja enintään 9 paikkaa (enintään 256.000 €) nykyisiltä palveluntuottajilta puitesopimusten ehdoilla 31.8.2010 asti, jonka jälkeen hoitopaikkojen tarve arvioideen uudestaan.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

ilmAhonen Sari
tpvArve Seija