Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta23116.06.201025

7332-2010 (001, 32)

Erityistoimenpidekriteerit Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä hoidettujen turkulaispotilaiden jonojen hallinnassa

Tiivistelmä:

Jatkohoitojonot sairaanhoitopiiristä pitenevät ajoittain ja niiden hallitsemiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Erityistoimenpiteiden käynnistämiseen tulee olla selkeät kriteerit, joissa on riittävästi otettu huomion sairastavuuden kausivaihteluiden tasaantumisaika. Kriteereiksi esitetään joko yli 30 jonottajaa 2 kk aikana, 5 % sairaansijoista jonottajien käytössä keskimäärin 1 kk ajan tietyillä erikoisaloilla tai yksittäisen siirtokuntoisen potilaan jonotusta yli 1 kk ajan.

Perla § 231

Erikoissairaanhoidon palvelut, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 9.6.2010:

Potilaiden ripeä siirtyminen sairaanhoitopiirin tuottaman hoidon jälkeen tarpeenmukaiseen jatkohoitoon Turun sosiaali- ja terveystoimen järjestämiin palveluihin on tärkeää kolmesta syystä. Ensiksi se on tärkeää potilaiden saaman hoidon ja kuntoutumisen kannalta, koska sairaanhoitopiiri tuottaa ainoastaan vaativan tasoisen akuuttihoidon. Jatkohoitoa jonottava potilas ei siten sairaanhoitopiirin osastoilla saa tarpeeseensa räätälöityä akuuttihoidon jälkeistä hoitoa ja kuntoutusta.  Toiseksi: ripeä siirtyminen on Turulle taloudellisesti edullista, koska vaativantasoista erikoissairaanhoitoa tuottavien osastojen hoitopäiväkustannukset ovat selkeästi Turun omien palveluiden hoitopäiväkustannuksia suuremmat. Kolmanneksi ripeä jatkohoitoon siirtyminen tehostaa sairaanhoitopiirin osastojen akuuttihoitoa, koska resurssit voidaan täysimääräisesti käyttää vaativan akuuttihoidon tarpeisiin.

Jonojen hoitoa varten Turun sosiaali- ja terveystoimi on sijoittanut sairaanhoitopiiriin työskentelemään 2 kotiutushoitajaa. Jatkohoitoon siirtymisen kriteereistä on yhdessä erikoisalakohtaisesti sovittu. Ns. teknisen jatkohoitojonon pituudeksi on TYKS:n nykyisillä osastovolyymeillä arvioitu n. 20 potilasta, koska potilaan tarpeisiin sopivan jatkohoitoyksikön ja potilaan siirtovalmistelun viemä aika on aina joitakin päiviä. Tästä huolimatta jonot ajoittain pitenevät. Keskeisin syy tähän on sairastavuuden kausittainen vaihtelu, minkä johdosta myös osastojen potilaskuormitus vaihtelee. Toinen tekijä on sosiaali- ja terveystoimen omien osastojen vastaanottokapasiteetti, joka ajoittain heikkenee mm. palveluasumiseen siirtymisen pullonkaulojen takia.

Jonojen joustavaksi sujumiseksi tarvitaan normaalien toimenpiteiden lisäksi ajoittain erityistoimenpiteitä, esimerkiksi palveluasumisen lisäostoja tai  jatkohoitopalveluiden hankkimista Turun sosiaali- ja terveystoimen omien palveluiden ulkopuolelta. Erityistoimenpiteiden käynnistämiseen tulee kuitenkin olla selkeät kriteerit, joissa on riittävästi otettu huomioon sairastavuuden kausivaihteluiden tasaantumisaika.

TYKS:n konservatiivisen tulosalueen tulosaluejohtaja Hanna Mäkäräinen ja erikoissairaanhoidon tulosalueen tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen ovat yhdessä laatineet ehdotuksen erityistoimenpiteiden kriteereistä, itse erityistoimenpiteistä ja niiden käynnistymisestä alla olevan mukaisesti:

Erityistoimenpidekriteerit

Minkä tahansa alla olevien 3 kriteerin toteutuminen käynnistää erityistoimenpiteet.

1. Keskiarvona yli 30 turkulaista potilasta on ollut jatkuvasti jonossa yli 2 kk ajan

2. Keskimäärin 1 kk ajan kaikista klinikan sairaansijoista yli 5 % on ollut jonottajien käytössä seuraavilla erikoisaloilla:

ErikoisalaSairaansijat yhteensäKriittinen  sairaansijamäärä jonotuksen käytössä
Sisätaudit1949,7
Neurologia422,1
Keuhkotaudit542,7
Kirurgia yht28214,1

3. Yksittäinen siirtokuntoinen potilas on jonottanut yli 1 kk ajan

Erityistoimenpiteiden käynnistyminen

  1. Ao. tulosyksikön vastuuhenkilö tai hänen määräämänsä henkilö ottaa yhteyttä Hilkka Virtaseen tai hänen sijaiseensa
  2. Turun kaupunki käynnistää tehotoimet jonojen purkamiseksi
  3. Jos Turun kaupungin tehotoimilla ei ole sellaista vaikutusta, että tilanteen laukaissut kriteeri/kriteerit alittuvat seuraavan kalenterikuukauden aikana, ao. tulosyksikkö/erikoisala ottaa siirtoviivemaksun käyttöön sillä erikoisalalla, jolla kriteeri/kriteerit ovat ylittyneet. Siirtoviivemaksua peritään niin kauan, että kalenterikuukauden aikana kriteeri/kriteerit ko. erikoisalalla ovat alittaneet kriittisen raja-arvonsa.

Sairaanhoitopiirissä tämä ehdotus viedään johtoryhmän kautta sairaanhoitopiirin hallituksen päätettäväksi.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.6.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy osaltaan esitetyt erityistoimenpiteet turkulaispotilaiden jonojen hoidossa otettavaksi käyttöön 1.9.2010 lähtien

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tpvAhonen Sari
tpvArve Seija
tiedLiuksa Riitta
tiedLönnqvist Max
ilmVirtanen Hilkka