Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta21916.06.201013

1395-2010 (451)

Oikaisuvaatimus toimintasuunnitelmasta kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 219

Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre ja hallintojohtaja Antti Perälä 9.6.2010:

Peruspalvelulautakunta on 5.5.2010 § 159 hyväksynyt toimintasuunnitelman kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi.  Toimintasuunnitelmassa on hyväksytty kehitysvammaisten henkilöiden erityishuollon, asumisen, lyhytaikaishoidon, työ- ja päivätoiminnan, perhehoidon, tukihenkilötoiminnan ym. palvelujen järjestämisen periaatteita. Annariitta Minkkinen vaatii 20.5.2010 päivätyllä oikaisuvaatimuksessaan työosuusrahan maksamista myös lomapäiviltä.

Liite 1Annariitta Minkkisen oikaisuvaatimus 20.5.2010

Toimintasuunnitelmassa on työ- ja päivätoiminnan järjestämisen periaatteiden yhteydessä täsmennetty työosuusrahan maksamiseen liittyviä käytäntöjä 1.5.2010 alkaen.

Kehitysvammaisille järjestettävä työ- ja päivätoiminta ei ole ansiotyöhön verrattavaa työtä, vaan kyse on sosiaalihuollon palvelusta. Palvelun tavoitteena on lisätä kehitysvammaisten henkilöiden osallistumismahdollisuuksia, ylläpitää ja lisätä omatoimisuustaitoja sekä tukea kotona asuvien kehitysvammaisten vanhempia hoitotyössä ja mahdollistaa vanhempien työssäkäynti.

Työ- ja päivätoimintaan osallistuvien henkilöiden toimeentulona on työkyvyttömyyseläke. Työosuusraha ei ole palkkaa vaan kannuste- ja ahkeruusraha, joka maksetaan kehitysvammaisten henkilön omalle tilille omaan käyttöön. Koska kyse ei ole palkasta, niin maksuperiaatteet eivät noudata yleisiä palkanmaksuun liittyviä periaatteita, esim. loma-ajalta maksettavaa palkkaa.  Verrattaessa muiden kuntien työosuusrahaan liittyviä maksuperiaatteita, niin yleinen käytäntö on, että työosuusraha maksetaan ainoastaan läsnäolopäiviltä, ei esim. loma-ajoilta.

Annariitta Minkkinen on oikaisuvaatimuksessaan kiinnittänyt huomiota myös hallintolakiin ja hyvän hallinnon toteutumiseen ja todennut, että oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös ei toteuta hyvää hallintoa.

Peruspalvelulautakunnan päätöksen 5.5.2010§159 esittely tekstissä todetaan, että ”Peruspalvelulautakunta on 16.12.2009 § 529 käsitellyt selvitystä kehitysvammaisten ateriamaksujen korotuksista. Samassa yhteydessä lautakunta päätti, että ensi vuoden talousarviossa huomioidaan, että työosuusmaksu ja ateriamaksu ovat yhtä suuret. Toimintasuunnitelmassa on tarkistettu työosuusrahan määrää. Työosuusrahan suuruudeksi esitetään 2,50 – 5,00 €/ läsnäolopäivä. Työosuusrahaa ei makseta jatkossa lomien ajalta. Työosuusrahan suuruus riippuu asiakkaan työtaidoista, aktiivisuudesta ja työajasta”.

Kehitysvammaisten toimintasuunnitelmassa asia on ilmaistu seuraavasti:

”Työosuusraha

Työtoimintaan osallistuvien asiakkaiden toimeentulona on työkyvyttömyyseläke. Työtoimintaan osallistuvalle voidaan maksaa työosuusrahaa. Työosuusraha ei ole tarkoitettu työtoimintaan osallistuvan henkilön palkaksi, vaan sillä on kuntoutuksellinen ulottuvuus. Päivätoimintaa järjestetään niille henkilöille, joilla ei ole edellytyksiä työtoimintaan. Työtoimintaa tarvitaan niille henkilöille, joilla ei ole edellytyksiä työsuhteiseen työhön. Työosuusrahaa suoritetaan niille asiakkaille, jotka yksilöllisen suunnitelman mukaisesti aktiivisesti osallistuvat toiminta- ja/ tai päiväkeskuksen eri toimintoihin kuten: kokoonpano-, keittiö-, kudonta- ja siivoustehtäviin tai toimintakeskusten järjestämään muuhun kerhotoimintaan. Työosuusrahan suuruus riippuu asiakkaan työtaidoista, aktiivisuudesta ja työajasta.

Asiakaskohtaisen työosuusrahan suuruudesta päättää toimintakeskuksen vastaavaa ohjaaja yhteistyössä asiakkaan oman ohjaajan kanssa. Työosuusrahan suuruus on 1.5.2010 alkaen 2,50 € – 5,00 €/läsnäolopäivältä. Lomien ajalta ja poissaolopäiviltä ei suoriteta työosuusrahaa.”

Työosuusrahaa suuruus ja oikeus siihen on pyritty tuomaan esille sekä esittelytekstissä että toimintasuunnitelmassa. Näin on pyritty toteuttamaan hyvää hallintoa. Hyvän hallinnon toteuttamisessa on toki aina parantamisen varaa.

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen edellä esitetyillä perusteilla

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa syntyi äänin 10-2. Esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Rosenlöf, Koivisto, Sandell, Huovinen, Kero, Sulkakoski, Wennström, Helva, Birstolin ja Leppä.

Muukkonen Lähteenmäen kannattamana esitti, että työosuusrahaa maksetaan myös lomapäivien osalta. Muukkosen ehdotuksen puolesta äänestivät Muukkonen ja Lähteenmäki.

Jakelu

aoMinkkinen Annariitta
ilmHuurre Birgitta
ilmKiiski Kaisa


Liitteet:

Perla § 219
Liite 1:Annariitta Minkkisen oikaisuvaatimus 20.5.2010