Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta22316.06.201017

7253-2010 (044, 065)

Ostopalvelusopimuksen tarkentaminen A-klinikkasäätiön ja Turun kaupungin peruspalvelulautakunnan välillä

Tiivistelmä:

Turun kaupungilla on ostopalvelusopimus A-klinikkasäätiön kanssa polikliinisten päihdepalvelujen ja katkaisuhoitopalvelujen tuottamiseksi. Yhteistyössä A-klinikan kanssa on sovittu sopimuksen muutoksista, jotka parantavat potilasturvallisuutta ja sopimuksen seurantaa.

Perla § 223

Palvelujohtaja Maisa Kuusela ja tulosaluejohtaja Leila Visa 8.6.2010:

Turun kaupungilla ja A-klinikkasäätiöllä on voimassaolevat sopimukset koskien sekä polikliinisia palveluja että katkaisuhoitopalveluja. Sopimusta on edellisen kerran uusittu vuosina 2003 ja 2007.

Peruspalvelulautakunta päätti kokouksessaan 13.5.2009 (§ 245 Yksityisten päihdehuoltolaitosten kilpailuttamisen pääperiaatteet), että sopimusta A-klinikan kanssa tarkennetaan. Sopimuksen tarkennus on osa sopimusohjauksen mukaista päihdehuollon kehittämistä.

 A-klinikkasäätiö ja Turun sosiaali- ja terveystoimi neuvotteli syksyn 2009 ja kevään 2010 välillä sopimuksen uusimisesta. Neuvotteluihin osallistuivat A-klinikan edustajina A-klinikkasäätiön edustajat toimitusjohtaja Olavi Kaukonen, talousjohtaja Kari Pätynen, Turun A-klinikkatoimen johtaja Matti Rohunen, Turun katkaisuhoitoaseman johtaja Marja Niskasaari, A-klinikan johtaja Arja Hirvonen ja nuorisoaseman johtaja Virve Tuominen ja sosiaali- ja terveystoimen edustajina palvelujohtaja Maisa Kuusela, tulosaluejohtaja Leila Visa (sosiaalityö), tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen (erikoissairaanhoito), tulosaluejohtaja Anne Santalahti (perusterveydenhuolto), toimistopäällikkö Merja Niinimäki, johtava sosiaalityöntekijä Marja Suviala sekä suunnittelija Tiina Heimo.

Sosiaali- ja terveystoimen osalta neuvottelujen tavoitteena oli sopimuksen ja laskutuskäytännön selkeyttäminen, hoitoketjun kehittäminen, hoidon vaikuttavuuden tehostaminen ja potilasturvallisuuden parantaminen erityisesti lääkehoidon osalta. Yhteistyön kehittäminen on osa päihdehuollon kokonaisuudistusta, joka perustuu yhdistettävään mielenterveys- ja päihdesuunnitelmaan.

Sopimus säilyy edelleen kaksiosaisena, varsinaisena toimeksiantosopimuksena ja sen vuosittain tarkistettavana liitteenä. Sosiaali- ja terveystoimi ostaa A-klinikalta edelleen polikliinisia palveluita ja katkaisuhoitopalveluita, joiden tarkempi sisältö sovitaan liitteessä.

Neuvottelujen tuloksena sovittiin, että A-klinikkasäätiö toimittaa sosiaalityön tulosalueelle kuukausittain suojattuna tiedostona kaupunkilaisia koskevan yksilöidyn raportin polikliinisten ja laitospalvelujen käytöstä. Kaupunki huolehtii tietojen käsittelystä säädösten edellyttämällä tavalla. Sopimukseen kirjattiin myös, että Turun kaupunki on toiminnan henkilötietolain tarkoittama rekisterinpitäjä.

Lisäksi sovittiin, että laskutus- ja maksukäytäntöä muutetaan niin, että arvioiduista käyttökustannuksista maksetaan 90 % katkaisuhoidosta ja 100 % muusta toiminnasta. Lopulliset korvaukset suoritetaan säätiön toimittamien kuukausiraporttien perusteella puolivuosittain 31.8. ja 28.2. mennessä. Sovittiin myös, että A-klinikka kehittää tuotteistustaan, jotta tarkempi laskutus on myöhemmin mahdollista.

Turun kaupungin sopimusosapuoli muutettiin sosiaalilautakunnasta peruspalvelulautakunnaksi.

Neuvotteluissa sovittiin edelleen, että vuoden 2011 alkuun mennessä Turun sosiaali- ja terveystoimi toimittaa A-klinikan lääkäreiden vastaanotolle tietokoneet (4 kpl, kolmeen eri toimipisteeseen), jossa on Pegasos-asiakastietojärjestelmä. A-klinikan lääkäreillä on asiakaskohtainen oikeus ko. asiakastietojärjestelmään ja annetut hoidot kirjataan sinne sosiaali- ja terveystoimen ohjeiden mukaisesti. Tämä kirjataan sopimuksen liitteeseen vuonna 2011.

Turkulaisilla oli vuonna 2009 Turun A-klinikalla 11 487 asiakaskäyntiä (1208 eri asiakasta*), Turun Nuorisoasemalla 3 401 käyntiä (265 asiakasta*) ja Turun katkaisuhoitoasemalla 5 111 hoitovuorokautta (470 asiakasta*). (* Turkulaisten asiakkaiden määrä, sama asiakas voi kuitenkin kirjautua useita kertoja). Turku maksoi vuoden 2009 aikana polikliinisista palveluista noin 1,5 m€ ja katkaisuhoidosta noin 0,6 m€.

Liite 1Ostopalvelusopimus 2003

Liite 2Ostopalvelusopimus 2011

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 9.6.2010:

EhdotusTurun kaupungin peruspalvelulautakunta päättää hyväksyä tarkennetun liitteenä 2 olevan sopimuksen A-klinikkasäätiön ja Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuusela Maisa
tpvVisa Leila


Liitteet:

Perla § 223
Liite 1:Ostopalvelusopimus 2003
Liite 2:Ostopalvelusopimus 2011