Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta24316.06.20102

12595-2009 (012, 065)

Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmä mobiililiittymällä

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta päätti kokouksessaan 2.6 hylätä Abakus Ohjelmistot Oy:n ja Mega Elektroniikka Oy:n oikaisuvaatimukset ja FastRoi Oy:n oikaisuvaatimuksen johdosta peruspalvelulautakunta kumosi 14.4.2010 § 145 päätöksensä niiltä osin, kun Logica Suomi Oy valittiin kotihoidon mobiilijärjestelmän toimittajaksi ja päätti, että esitys hankintapäätökseksi tuodaan peruspalvelulautakunnan kokoukseen 16.6.2010. Tarjousvertailu on tarkistettu ja täsmennetty päätöksessä mainituilta osin. Lautakunnalle ehdotetaan kotihoidon mobiilijärjestelmän hankintaa kokonaistaloudellisesti ja vertailuhinnaltaan edullisimman tarjouksen tehneeltä Logica Suomi Oy:ltä.

Perla § 243

Hankinta- ja logistiikkakeskus/tuoteryhmäpäällikkö Timo Mykrä, it -suunnittelupäällikkö Mika Lempinen, projektipäällikkö Pirkko Lampi ja palvelupäällikkö Taina Kaila 8.6.2010:

FastRoi Oy:n oikaisuvaatimuksen johdosta peruspalvelulautakunta kumosi 14.4.2010 päätöksensä niiltä osin, kun Logica Suomi Oy valittiin kotihoidon mobiilijärjestelmän toimittajaksi. Tarjousvertailu on päätöksestä ilmenevien asioiden osalta tarkistettu ja täsmennystä vaativilta osin tehty uudelleen.

Tarjousten vertailu, tarkennettu FastROI Oy:n ja Logica Suomi Oy:n osalta.

Tarjouspyynnön mukaan tarjouksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin. Tarjouspyynnössä on asetettu vertailuperusteet seuraavasti: ”Arviointiperusteina ovat palvelun hinta, järjestelmän ominaisuudet ja projektisuunnitelma. Hinnan painoarvo on 70 % (maksimipisteet 70), lisäarvollisten ominaisuuksien, optioiden 10 % (maksimipisteet 10) ja projektisuunnitelman 20 % (maksimipisteet 20). Tarjouksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin. Pisteet lasketaan kahden desimaalin tarkkuudella.

Tarkennettu vertailu: palvelun hinta, maksimipisteet 70

Vertailuhintaan lasketaan mukaan järjestelmän käyttökuntoon vaadittavien tehtävien kustannukset sekä tuotantokäytön kustannukset kolmen vuoden ajalta yli 600 käyttäjälle (ks. hinnoittelu: käyttäjämäärä yli 600). Vertailussa kokonaishinnaltaan halvin tarjous saa 70 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin/vertailuhinta x 70).

Tarkistetussa hintavertailussa Logica Suomi Oy:n vertailuhinta on 560.798 euroa ja FastROI Oy:n vertailuhinta 580.725 euroa.

Tarkistettu vertailuhinta ei muuta tarjoajien keskinäistä järjestystä hinnan suhteen, eikä siten myöskään pisteitä hintavertailussa verrattuna aikaisempaan.

Tarkennettu vertailu: projektisuunnitelma, maksimipisteet 20

Projektisuunnitelman vertailussa parhaat pisteet saanut tarjous saa 20 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa parhaaseen (vertailupisteet/parhaat pisteet x 20).

Projekti suunnitelman painoarvo koko hankkeen arvioinnissa on 20%. Projektisuunnitelman sisällä painoarvot jakautuvat seuraavasti kokonaisuuksittain:

1.     kokonaissuunnitelman kattavuus, painoarvo 40 %

2.     vaiheistus ja ehdottomien vaatimusten toteutumisen sijoittuminen aikatauluun, painoarvo 30 %

3.     käyttöönottosuunnitelma sisältäen koulutuksen, painoarvo 30 %

Arvioitavat kokonaisuudet ja painoarvot kerrottiin tarjouspyynnössä ja ne olivat tarjoajien tiedossa.

FasROIn ja Logican osalta arviointitulokset olivat seuraavat :

1. Kokonaissuunnitelman kattavuus

Yleiskuvaus järjestelmästä

Molempien projektisuunnitelmasta selviää järjestelmän yleiskuvaus ja järjestelmän käyttötarkoitus yleisellä tasolla.

Havainnollistava kuva järjestelmän komponenteista

FastROI Oy: projektisuunnitelmaan ei ole liitetty havainnollistavaa kuvaa josta voisi saada käsityksen järjestelmän eri komponenteista.

Logica Suomi Oy: projektisuunnitelma sisältää havainnollistavan kuvan järjestelmän komponenteista. Projektisuunnitelman kohta 10 Projektia koskevat asiakirjat, ratkaisukuvaus, kohta 3.2 asiakasympäristön tekninen periaatekuvaus, kuvat 4 ja 5.

Sertifioitu laadunhallintajärjestelmä

FastROI Oy: tarjouksesta ja projektisuunnitelmasta ei ilmene, että yrityksellä olisi sertifioitua laadunhallintajärjestelmää.

Logica Suomi Oy : projektisuunnitelman kohta 7.6 Laadunhallinta. Projekti toteutetaan Logican ISO9001 –sertifioidun laatujärjestelmän mukaisesti

Alustava riskianalyysi

FastROI Oy: projektisuunnitelmassa ei ole alustavaa projektin riskianalyysiä. Projektisuunnitelman kohdassa 7.4 Riskianalyysi esitetään tehtäväksi ohjausryhmän kokouksessa.

Logica Suomi Oy: projektisuunnitelman kohta 7.5 Riskienhallinta. Projektisuunnitelmassa on riskianalyysi, jossa on tunnistettu potentiaalisia projektin riskejä 10 kpl. Luetellut riskit on kuvattu ja niille on kullekin määritelty ehkäisevät ja korjaavat toimenpiteet.

Rajaukset

FastROI Oy: projektisuunnitelmassa ei ole kohtaa josta ilmenee projektin rajaukset. Projektisuunnitelma on tältä osin puutteellinen

Logica Suomi Oy: projektisuunnitelmassa on kohta projektin sisällöstä ja rajauksista, joka täsmentää toteutettavan järjestelmän kokonaisuutta. Projektisuunnitelman kohta 2.3 Sisältö ja rajaukset.

2. Vaiheistus ja ehdottomien vaatimusten toteutumisen sijoittuminen aikatauluun

Vaiheistus

Molempien tarjoajien projektisuunnitelma sisältää projektin vaiheistuksen

Ehdottomien vaatimusten toteutumisen sijoittuminen aikatauluun

FastROI Oy:n projektisuunnitelman aikataulurungosta (projektisuunnitelman kohta 3), ei ilmene järjestelmän ehdottomien vaatimusten toteutumisen aikataulua.

Logica: projektisuunnitelman kohta 8.1 Pääaikataulu, vaiheet ja tehtävät, ehdottomat vaatimukset toteutetaan projektin viikoilla 12 – 20, kokonaisprojektin kestäessä 29 viikkoa.

Tilaajan kannalta on keskeistä milloin ja missä vaiheessa projektia palvelun tuottaja toteuttaa tarjouspyynnön mukaiset järjestelmän ehdottomat vaatimukset. Tämä kohta on priorisoitu suhteessa projekti yleiseen vaiheistamiseen ja siitä on saanut lisäpisteen.

3. Käyttöönottosuunnitelma sisältäen koulutuksen

Käyttöönottosuunnitelma

FastROI Oy:n tarjouksesta ja projektisuunnitelmasta ei ole yksilöitävissä käyttöönottosuunnitelmaa.

Logican Projektisuunnitelma sisältää käyttöönottosuunnitelman. Projektisuunnitelman kohta 9 Käyttöönottosuunnitelma.

Palvelutoiminnan kannalta kriittisen järjestelmän käyttöönotto on tilaajan näkökulmasta hyvin keskeinen ja vaativa kokonaisuus. Käyttöönottosuunnitelma sisältää mm. koulutussuunnitelman ja siitä on saanut lisäpisteen suhteessa alla mainittuun koulutussuunnitelmaan.

Koulutussuunnitelma

FastROI Oy:n projektisuunnitelma sisältää käyttäjien koulutussuunnitelman. Projektisuunnitelman kohta 7.1.4

Logican Projektisuunnitelman kohta 9. Käyttöönottosuunnitelma sisältää koulutussuunnitelman. Käyttöönottosuunnitelman kohta 9.6 Koulutus

Liitteenä arviointitaulukot pisteytyksineen.

Liite 1Pisteytystaulukko 8.6.2010

Liite 2Projektisuunnitelmien ja lisäarvollisten ominaisuuksien arviointi

Yhteenveto

Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen jätti Logica Suomi Oy kokonaispistein 94,00. Logican tarjous oli myös vertailuhinnaltaan halvin. Toiseksi vertailussa tuli FastROI Oy, kokonaispistein 88,96.

Järjestelmän hankintakustannus käyttäjäkoulutuksineen on 283.850 euroa ja vuotuinen tuki- ja ylläpitokustannus 92.316 euroa. Hankintakustannus on huomioitu sosiaali- ja terveystoimen budjetissa.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmä mobiililiittymällä ehdotetaan hankittavaksi Logica Suomi Oy:ltä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.6.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmä mobiililiittymällä hankitaan Logica Suomi Oy:ltä.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoasianosaiset
tpvKaila Taina
tpvLampi Pirkko
ilmLempinen Mika
tiedLindberg Merja
ilmMykrä Timo


Liitteet:

Perla § 243
Liite 1:Pisteytystaulukko 8.6.2010
Liite 2:Projektisuunnitelmien ja lisäarvollisten ominaisuuksien arviointi