Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta23816.06.201032

7179-2010 (111)

Kahden järjestelmäkoordinaattorin vakanssin perustaminen sosiaalityön tulosalueelle

Tiivistelmä: -

Perla § 238

Tulosaluejohtaja Leila Visa 1.6.2010:

Sosiaalityön tulosalueella on käytössä Tieto Oy:n toimittama Effica Sosiaalipalvelut toimialasovellus. Sovellus on käytössä sosiaalityön tulosalueella kattavasti aikuis- ja lapsiperhesosiaalityössä, lastensuojelussa, lastenvalvojan palveluissa, toimeentulotuessa, päihdehuollossa, lastensuojelulaitoksissa sekä päihdehuollon laitoksissa. Sovellusta käyttää noin 500 työntekijää ja siihen on kirjattu noin 20.000 asiakkaan tiedot. Effica sosiaalipalvelut sovellus vastaa siitä, että jokaisena työpäivänä pystymme mm. laittamaan maksuun toimeentulotuen toimeentulotukiasiakkaille. Sovellus on käytössä ympäri vuorokauden, sillä sitä käytetään sosiaalipäivystyksessä, lastensuojelulaitoksissa ja päihdehuollon laitoksissa.

Sovelluksen perustoimintojen säilyttämiseksi ja kehittämiseksi tarvitaan vahva osaamistaso. Tällä hetkellä järjestelmän pääkäyttäjän tehtäviä hoitavat johtava sosiaalityöntekijä ja toimistosihteeri. Kumpikaan nimike ei kuvaa tehtäviä ja tästä syystä esitetään näiden vakanssien tilalle kahta järjestelmäkoordinaattorin vakanssia, tällä hetkellä pääkäyttäjien tehtäviä hoitavien siirtämistä näihin vakansseihin ja heidän nykyisten virkojensa lakkauttamista.

Järjestelmäkoordinaattori on henkilö, joka tuntee koko toimialueen ja sen toiminnan, keskeiset vastuuhenkilöt ja heidän tarpeensa sekä tietojärjestelmän sisällön. Hän vastaa koko järjestelmän hallinnasta ja määrittelee muiden käyttäjien käyttöoikeudet ja näkymät. Kaiken kaikkiaan hän koordinoi ja ohjaa järjestelmän hyötykäyttöä. Järjestelmäkoordinaattoreita on jatkossakin oltava vähintään kaksi.

Järjestelmäkoordinaattorin tehtävät on tehtävänkuvausten mukaan määritelty seuraavasti:

Asiantuntijatehtävät (40 %) = Suunnittelee ja kehittää asiakastietojärjestelmää yhdessä eri osa-alueiden asiantuntijoiden kanssa, testaa asiakastietojärjestelmää, huolehtii järjestelmän hyvästä käytettävyydestä, välittää muutostarpeet ja kehitysideat ohjelmistotoimittajalle, asiakastietojärjestelmän ylläpito.

Koordinointitehtävät (25 %) = Toimii yhteyshenkilönä ulkoisiin tahoihin, asiakastietojärjestelmän toimittajaan, kaupungin it- toimintaan ja muiden järjestelmien pääkäyttäjiin; huolehtii tiedotuksesta johdolle sekä asiakkaille; vastaa versiopäivitysten, palvelupakettien, korjausten ja pikalisäysten sekä uusien osioiden ja komponenttien käyttöönotosta; huolehtii vastuukäyttäjien roolista asiakastietojärjestelmän hallinnoimisessa).

Pääkäyttäjätehtävät (25 %) = Ylläpitää ohjaustiedot selitteet, roolit, tulosteet, taloushallinnon perustiedot jne., vastaa keskitettyjen eräajojen ajamisesta sekä tilastojen toimivuudesta kaupungin käytäntöjen ja toiminnan edellyttämällä tavalla, vastaa järjestelmän sisäisistä käyttäjätunnuksista (vakituiset ja sijaiset), vastaa järjestelmän käyttäjäoikeuksien ja näkyvyyksien rajaamisesta, ilmoittaa virheistä asiakastietojärjestelmän toimittajalle, toimii käyttäjätukena).

Koulutustehtävät (10 %) = Koulutuksen ja koulutusmateriaalin suunnittelu sekä vastuukäyttäjien ja uusien käyttäjien koulutus).

Espoossa on käytössä Effica Sosiaalipalvelut, josta vastaa järjestelmäkoordinaattori ja pääkäyttäjä. Järjestelmäkoordinaattorin tehtävänä on vastata järjestelmän hallinnasta ja määritellä käyttäjien käyttöoikeudet ja näkymät. Hän tuntee ja vastaa kokonaisuudessaan tietojärjestelmän sisällöstä ja kehittämisestä. Pääkäyttäjä tekee käyttäjätunnukset, poistaa dokumentteja ja kouluttaa uusia työntekijöitä.

Liite 1Lomake vakanssien perustamisesta

Vakanssien perustamisen yhteydessä voidaan lakkauttaa johtavan sosiaalityöntekijän vakanssi 310072 ja toimistosihteerin vakanssi 300059 edellyttäen, että vakanssien vakituiset hoitajat siirretään perustettaviin vakansseihin. He ovat antaneet suostumuksensa vakanssijärjestelyihin ja siirtoihin; vakituinen johtava sosiaalityöntekijä sillä edellytyksellä, että hänen nykyisen ja uuden vakanssin tehtäväkohtaisen palkan erotus suoritetaan hänelle henkilökohtaisena lisänä. Lisän määrää pienennetään, mikäli perustettavan vakanssin palkkausta korjataan, nousua vastaavalla määrällä.

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 3.6.2010:

Tulosaluejohtaja Leila Visan esityksen johdosta totean seuraavaa:

Tällä hetkellä Effica Sosiaalipalvelut toimialasovelluksen pääkäyttäjän tehtäviä hoitavien vakanssit ovat virkoja. Järjestelmäkoordinaattorin tehtävää varten voidaan perustaa työsopimussuhde. Esityksessä mainituilla vakansseilla on vakituiset hoitajat, minkä vuoksi asia tulee saattaa hallintojaoston käsiteltäväksi.

Vakanssien tehtäväkuvauksen mukaan järjestelmäkoordinaattorit eivät ole it- toiminnan tehtäviä, vaan toimialan asiantuntijatehtäviä. Tästä syystä perusteita on sille, ettei perustettavia vakansseja sidota mihinkään palkkahinnoitteluliitteeseen, vaan ne tulevat olemaan ns. hinnoittelemattomia. Tämä ajatus sopii yhteen myös sen kanssa, että tällä hetkellä on vireillä kaupungin it- johtajan maaliskuussa 2010 tekemä esitys kaikkien pääkäyttäjien vakanssien poistamisesta hinnoitteluliitteestä 01ATK022.

Palkkauksen osalta todettakoon, että perustettavien vakanssien tehtäväkohtainen palkka tulee olla linjassa hallintokunnassa maksettavien palkkojen kanssa. Esityksessä on lähdetty siitä, että järjestelmäkoordinaattorin vakanssien tehtäväkohtaiseksi palkaksi vahvistetaan palkka, joka vastaa tällä hetkellä ko. järjestelmän pääkäyttäjän tehtäviä hoitavan toimistosihteerin määräaikaisesti (30.9.2010 asti) korotettua palkkaa. Johtavan sosiaalityöntekijän vakanssin haltijan palkka ylittää järjestelmäkoordinaattorin vakanssille esitetyn tehtäväkohtaisen palkan. Tästä syystä vakanssin perustamisen yhteydessä tulee päättää siitä, että vakanssin vakituiselle hoitajalle hänen siirtyessään uuteen vakanssiin, suoritetaan palkkojen erotus henkilökohtaisena lisänä, jota pienennetään järjestelmäkoordinaattorin vakanssin tehtäväkohtaiseen palkkaan mahdollisesti tehtävien tarkistusten johdosta (pl. yleiskorotukset), tarkistusta vastaavalla määrällä.

Vakanssijärjestelyistä ei aiheudu nettokustannuksia.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että sosiaali- ja terveystoimessa toteutetaan liitteessä mainittu vakanssijärjestely edellä mainituin, palkkausta koskevin lisäyksin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 238
Liite 1:Lomake vakanssien perustamisesta