Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta21616.06.201010

12500-2009 (065, 044, 111)

Palvelusetelin käyttöönotto sosiaali- ja terveystoimen suun terveydenhuollossa

Tiivistelmä: -

Perla § 216

Perusterveydenhuolto, suun terveydenhuolto, vs johtava ylihammaslääkäri Varpuleena Kirstilä 10.5.2010:

Peruspalvelulautakunta päätti kokouksessaan 21.10.2009 § 436 kilpailuttaa suun terveydenhuollon kiireettömän perushammashoidon, päivystyksen jatkohoidon sekä suukirurgiset leikkaustoimenpiteet. Kokouksessaan 13.1.2010 lautakunta hyväksyi ehdotuksen, jonka mukaan kiireettömän perushammashoidon palvelut kilpailutetaan ja sosiaali- ja terveystoimi voisi kokeiluluontoisesti käyttää palveluseteliä päivystyksen jatkohoidon sekä suukirurgisten leikkaustoimenpiteiden hankkimiseen.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä tuli voimaan 1.8.2009, eikä sen soveltamisesta ole vielä kokemuksia. Helsingin kaupunki on selvittänyt yhdessä Sitran ja julkisen sektorin asiantuntijapalveluja maailmanlaajuisesti tuottavan Deloitten kanssa palvelusetelin käyttömahdollisuutta perushammashoidossa. Tavoitteena on kehittää malli, joka huomioi uuden lain mahdollisuudet ja velvoitteet ja sähköistää kaikki maksusitoumusprosessin vaiheet. Tarkoituksena on myös luoda palveluseteliportaali, jonka avulla asiakas löytää palveluntuottajat, näiden tuottamat palvelut, hinnastot ja muun tarpeellisen informaation verkosta, sekä kehittää potilastietojen sähköinen siirto palveluntuottajan ja kunnan välille. Helsingin terveyskeskuksen hammashuollossa palveluseteli otetaan käyttöön vasta kun prosessi on sähköinen, aikaisintaan syksyllä 2010. Tällä hetkellä käytössä on maksusitoumusjärjestely.

Helsingin palvelusetelityöryhmän mukaan nykyinen palvelusetelijärjestelmä on byrokraattinen ja lisää hallinnollisen työn määrää sekä kustannuksia. Palvelusetelin kustannuksiin tulee huomioida suunnittelun, ylläpidon ja kehittämisen edellyttämä henkilötyöpanos ja muut perustamiskustannukset sekä ilmoittautumismenettelystä, hyväksymisestä, soveltuvuuden arvioinnista, tarjoamisesta, lähettämisestä/luovuttamisesta, potilastietojen kirjaamisesta, laskujen maksamisesta jne, aiheutuvat kustannukset. Kunta on palvelusetelillä järjestettävässä palvelussa syntyvien potilasasiakirojen henkilötietolaissa tarkoitettu rekisterikirjanpitäjä. Kustannukset tulee huomioida palvelusetelin arvoa määriteltäessä.

Palveluseteli soveltuu käytettäväksi palveluihin, joiden sisältö on ennalta tarkoin määriteltävissä ja se edellyttää hoidon tarpeen arviota. Setelin käyttötarkoitus on sidottu eikä lääkärin tekemä hoitoratkaisu ole muutoksenhakukelpoinen. Suun terveydenhuollossa useimpien toimenpiteiden sisältö selviää ja tarkentuu kliinisessä hoitotilanteessa, joten palvelun sisällön ja palvelusetelin arvon määrittäminen on hankalaa. Päivystyksen jatkohoitotoimenpide on useimmiten hampaan poisto, juurihoito tai paikkaus.  Hampaan poisto ja juurihoito ovat todennäköisimmin päivystystilanteessa arvioitavissa jatkohoitona oikeiksi hoitoratkaisuiksi. Paikkaustoimenpiteen määritteleminen ennalta tietyn laajuiseksi on mahdotonta. Suukirurgisten leikkaustoimenpiteiden hankkimiseen ei Turun suun terveydenhuollossa tällä hetkellä ole tarvetta.

Ehdotan, että suun terveydenhuolto aloittaa suunnittelun palvelusetelijärjestelmän käyttämiseksi kokeiluluontoisesti ja selvittää palvelujen tuottajien hyväksymisen edellytykset, arvioi palvelusetelijärjestelmän aiheuttamat kustannukset sekä määrittelee palvelusetelin arvon ja omavastuuosuuden arvioidun suuruuden eri toimenpiteissä. Ennen palvelusetelijärjestelmän kokeilua suun terveydenhuollon tulee myös selvittää järjestelyt koskien asiakkaan informointia palveluseteliä käytettäessä sekä potilastietojen siirtämisen aiheuttamat velvollisuudet ja kustannukset.

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 7.6.2010:

Ehdotan, että edellä esitetty selvitys palvelusetelistä tuodaan peruspalvelulautakunnan käsittelyyn lokakuussa 2010.

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist 7.6.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että tarkempi selvitys palvelusetelin käyttöönotosta tuodaan peruspalvelulautakunnan käsittelyyn syksyllä 2010.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKirstilä Varpuleena
tpvSantalahti Anne