Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta23316.06.201027

7316-2009 (315)

Vastine Maarian Työväenyhdistys Raivaaja ry:n kannanottoon

Tiivistelmä: -

Perla § 233

Perusterveydenhuolto, avosairaanhoidon ylilääkäri Katariina Korkeila 28.5.2010:

Maarian Työväenyhdistys Raivaaja ry on esittänyt peruspalvelulautakunnalle kannanottonsa, jossa se paheksuu suuresti palvelujen karsimista ja vaatii, että Maariassa on oltava lääkärin ja terveydenhoitajan palveluita myös jatkossa. 

Perusterveydenhuollon terveysasemaverkosto

Terveyslautakunta hyväksyi perusterveydenhuollon kehittämissuunnitelmassa (Terla 13.8.2008 § 145) ehdotuksen siitä, että 14 pienemmän ja suuremman terveysaseman sijasta Turun terveysasemaverkosto koostuisi yhdeksästä isommasta terveysasemasta. SOTE-organisaatiouudistuksen mukaiset terveysasematoimipisteet hyväksyttiin perusterveydenhuollon toimipisteverkkona peruspalvelulautakunnassa 30.9.2009.

Terveysasemaverkoston muutosten myötä Turku pystyi vastaamaan PARAS-hankkeen tuomiin vaateisiin noin 20 000 asukkaan terveysasemakokonaisuuksista. Tällä myös ennakoitiin tulevaa terveydenhuoltolakia ja siihen liittyvää asukkaan valinnanvapautta tarjoamalla palveluita isommissa yksiköissä keskitetysti. Keskitetty palvelu on ollut perusteltua myös niukkojen resurssien vuoksi, koska pienet toimipisteet ovat haavoittuvia sekä lääkäri- että hoitajatyövoiman saannin suhteen.

Maarian terveysaseman tilanne

Maarian terveysasemalla toimii lastenneuvola ja äitiysneuvola. Maarian terveysasemalla toimineet kaksi lääkäriä ovat tällä hetkellä molemmat opintovapaalla (syksylle 2010 asti), eikä heille ole saatu täyslaillistettuja lääkäreitä sijaisiksi. Terveysasemarakennuksessa on todettu kosteusvaurioita terveysaseman puoleisissa toimitiloissa. Tilat voidaan ottaa käyttöön avosairaanhoidon hoitaja- ja lääkäripalveluita tarjoavana lähipalvelupisteenä vasta siinä vaiheessa, kun syntyneet vauriot saadaan korjattua (elokuun 2010 aikana) ja vähintään toinen Maarian lääkäreistä on täyslaillistettu (arviolta syyskuun aikana 2010). Tällä hetkellä on mahdollista jättää reseptejä uusittavaksi Maarian terveysasemalle, jolloin reseptit voi joko hakea Keskusta 2 terveysasemalta viikon kuluttua tai ne postitetaan, jos mukana on osoitteella ja postimerkillä varustettu kirjekuori. Vaihtoehtona on reseptien jättäminen apteekkiin uusimista varten.

Maarian alueen asukkaat ohjataan toistaiseksi lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotoille Keskusta 2 terveysasemalle osoitteessa Käsityöläiskatu 2. Linja-autoyhteydet alueelta lähelle terveysasemaa on varmistettu neuvotteluissa joukkoliikennetoimiston kanssa. Keskusta 2 terveysaseman yhteydessä ovat sekä toimivat röntgen- että laboratoriopalvelut. Maarian alueen asukkaiden on nyt ollut mahdollista päästä muillekin Keskusta 2 terveysaseman lääkäreille kuin Maarian lääkärien sijaisina toimiville eurolääkäreille.

Kunnan velvollisuus on järjestää kuntalaisille heidän tarvitsemansa terveyspalvelut. Vaikka Maariasta on kilometreissä mitattuna pitkä matka keskustaan, linja-autoyhteydet ovat hyvät, terveyspalveluja keskittämällä on voitu jopa parantaa niiden tarjontaa. Lähipalvelupisteen omaisia ennalta varattavia avosairaanhoidon palveluita (lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot) järjestetään Maariaan siinä vaiheessa, kun työterveyttä heikentävät rakennevauriot on saatu korjattua asianmukaisesti. Korjausaikataulu riippuu tilalaitoksen suunnitelmista ja näillä näkymin on siis valmis syyskuuhun 2010 mennessä.

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti:

Esitän, että peruspalvelulautakunta lähettää vastineena Maarian Työväenyhdistys Raivaaja ry:n kannanottoon edellä olevan vastineen.

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist 7.6.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää vastineena Maarian Työväenyhdistys Raivaaja ry:n kannanottoon edellä olevan vastineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.